Ювілей уславленого колективу

Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України запросив шанувальників музичного мистецтва до Національного палацу мистецтв «України» на концерт, присвячений сторіччю уславленого колективу. Цей концерт став частиною великого ювілейного проекту, про який наш кореспондент попросив розповісти Генерального директора оркестру Олександра Горностая.

Ювілей уславленого колективу

«Ми здійснили унікальний ювілейний тур, що складався з 24 концертів у 23 областях України. Намагалися охопити всю країну від сходу до заходу, від півночі до півдня, аби таким чином за допомогою мистецтва «зшити країну».

До цього жодного разу не були Сєвєродонецьку, Маріуполі, Херсоні, Миколаєві, Кривому Розі, Хмельницькому. А в Одесі приміром не були 10 років, Чернігові — 14, Ужгороді — 15, Чернівцях — 42 роки.

Спілкувалися не лише зі сцени, зустрічалися з нашими колегами, шанувальниками творчості оркестру, обмінювалися досвідом і емоціями. Ми були на одній хвилі з публікою. Після того, як об’їздив мало не весь світ можу сказати, що український глядач найвдячніший.

Майже в усіх містах виконували Другу симфонію Бориса Лятошинського, симфонічну поему Ференца Ліста «Мазепа», три українські народні пісні в обробці Б. Лятошинського та три весільні пісні в обробці Мирослава Скорика. Пісні, у супроводі оркестру виконувала солістка Національної опери України, заслужена артистка Наталія Миколаїшин. Також грали сюїту з балету Ігоря Стравінського «Жар-птаха». В деяких містах вносили зміни аби дати можливість виступити нашим солістам у тих регіонах, де вони народилися. Віталій Леонов вступив у Хмельницькому, Максим Грінченко — у Вінниці, Святослава Семчук — в Івано-Франківську.

Провести такий тур було моєю давньою мрією. Внесли пропозиції до Міністерства культури України, нас підтримали, майже повністю оплатили всі витрати. Досвід показав, що зробити такий тур дуже складно. Надалі плануємо робити невеликі тури — орієнтовно це будуть дві декади вересня і братимемо певний регіон.

Ще однією моєю мрією було зробити ювілейний концерт у Національному палаці мистецтв «Україна». Звичайно, можна було його провести в Національній опері чи Національній філармонії України. Але хотілося представити оркестр на головній сцені країни. Обрали програму, яка більш доступна для звичайного глядача. Добирали невеликі за розміром твори, прагнули, щоб вони були знані і популярні. А ще вирішили запросити зірок. Спеціальним гостем став наш давній партнер, народний артист України Анатолій Кочерга.

Дуже довго з оркестром співпрацює відомий український композитор Мирослав Скорик. Багато його творів вперше виконав саме наш оркестр. Трохи більше року тому я звернувся до нього з проханням написати твір, присвячений нашому сторіччю. Не дивлячись на велику зайнятість композитор пішов назустріч. Під час концерту відбулася світова прем’єра «Урочистої увертюри». Також виконали «Купало Київської Русі» Євгена Станковича. Ми вже раніше виконували цей твір, навіть кілька років тому здійснили його запис на Українському радіо. Крім цього сучасна українська музика була представлена «Троїстими музиками» Левка Колодуба. Це дуже характерний твір. Отож, було цікаво показити його аудиторії.

Якщо гастролі забезпечило Міністерство культури України, то за допомогою у проведенні концерту в Національному палаці мистецтв «Україна» звернулися до Українського культурного фонду. І хоча ми набрали 73 бали при необхідних 70, нам відмовили. На організацію концерту: оренда зали, реклама і т. д. нам не вистачило 500 тисяч гривень. І тому ми зараз у мінусі.

Але я щасливий, що концерт відбувся. Також дуже радий, що Президент України підписав Указ про відзначення наших артистів, які вже давно на це заслужили. За вагомий особистий внесок у розвиток українського музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу діяльність та з нагоди 100-річчя від дня заснування Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня нагородили художнього керівника оркестру Володимира Сіренка, а орденом княгині Ольги ІІІ ступеня — артистку Наталію Ізмайлову. Почесні звання «Заслужений артист України» присвоїли Миколі Арюшенку, Маркіяну Гудзію, Григорію Коздобі, Олексію Лі, Миколі Микитею і Дмитру Ульянову. Звання «Заслужений працівник культури» — Олександру Санцевичу, заступнику генерального директора та Людмилі Федченко, керівникові музичної частини.

Також днями відбувся наш концерт в Оперній студії Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського. Це був спільний українсько-польський проект, присвячений 100-річчю відновлення незалежності Польщі. До його організації долучився Польський інститут в України. Ювілейні концерти оркестру ще відбудуться в Національній філармонії України, далі працюватимемо згідно нашого концертного плану. А завершиться сезон традиційними парковими концертами, які є нашим волонтерським проектом. Кияни і гості столиці дуже полюбляють ці концерти", — розповів Олександр Васильович.

Фото із соціальних мереж

Ювілей уславленого колективу
Ювілей уславленого колективу