При свічках про кохання

Кожна концертна програма одного з найвідоміших приватних театрів України — Класичного Художнього Альтернативного Театру — справжнє свято для шанувальників театру і музичного мистецтва.

При свічках про кохання

Чимало сюрпризів подарувала і нова програма талановитого колективу, що мала назву «Где твои 17 лет?»

Першою концертною програмою КХАТу був Вечір романсу «Только раз бывает в жизни встреча». Він складався з віршів художнього керівника театру, відомої актриси театру і кіно Катаріни Сінчілло в авторському виконанні та романсів, які виконав головний режисер КХАТу, заслужений артист України Віктор Кошель. Прем’єра відбулася відразу після відкриття театру навесні 2011 року. Відтоді музичні програми часто з’являються в афіші КХАТу.

«Вечори романсів дають змогу продемонструвати неабиякі вокальні здібності та широкий діапазон можливостей наших акторів, бо деякі з них мають, окрім акторської ще й музичну, хореографічну та, навіть, консерваторську освіту. До таких програм ми часто включаємо відомі оперні арії, сцени з оперет, іноді, навіть з балетів, виконання музичних творів на фортепіано, гітарі, сопілці, саксофоні», — розповіла Катаріна Сінчілло.

Нова програма створювалася в першу чергу під новий для КХАТу театрально-концертний майданчик — Галерею «Висоцький» на Воздвиженці. З Галереєю артистів познайомила відома поетеса Євгенія Більченко. Під її керівництвом тут проходили практику студенти-культурологи. Це вже другий спільний проект театру з Галереєю. Першим досвідом співпраці став цьогорічний Хеловін з містичною сучасною комедією Неди Нежданої «Морг № 5».

Атмосфера й дух цього приміщення підказали тему нової програми. Адже один із засновників театру — Віктор Кошель особисто знав Володимира Семеновича Висоцького. Він випадково познайомився з видатним митцем, будучі студентом Київського театрального інституту ім. І. Карпенка-Карого (майстерня народного артиста України Миколи Рущковського), коли їхній курс приїхав до Москви на оглядову практику. Кумир всього Радянського Союзу тоді заПросив Віктора на свої вистави. Пам’ять про цей епізод та враження від вистав за участі великого актора залишилися на все життя. Він розповідає про це своїм учням та акторам КХАТу. І коли вперше потрапили до галереї-музею, в художнього керівника театру одразу виникло бажання створити ностальгійну програму з класичних романсів та пісень різних часів, стрижнем якої стануть ліричні та філософські пісні Володимира Семеновича.

Вся програма була побудована на хітах. Серед яких твори класичного репертуару — нев’янучі «Хризантеми», славнозвісні «Гори, гори, моя звезда», «Ямщик не гони лошадей», «Только раз бывают в жизни встречи», «Ой ти, дівчино з горіха зерня»; легендарні пісні 70-х та 80-х років «Повесил свой сюртук на спинку стула музыкант», «Какую песню спеть тебе родная», «Целую ночь соловей нам насвистывал», «Под небом голубым», «Звенит высокая тоска, необъяснимая словами», «Все отболит», «Как молоды мы были»; а також «Балада про боротьбу», «Балада про кохання», «Ну, вот исчезла дрожь в руках» та інші. Оскільки актор театру Юрій Кожухаров вперше брав участь у КХАТівському вечорі романсів, то і майже всі твори у його виконанні звучали вперше. Це пісні з вистави «Собака на сіні», які він виконував з артисткою КХАТу і екс-солісткою Національної оперети України Оленою Раєвською, і Висоцький, і сучасний український романс. І звичайно ж, серед виступаючих були засновники і режисери КХАТу, провідні актори, на яких тримається репертуар, на чиї імена приходить глядач — Віктор Кошель і Катаріна Сінчілло.

Найкращою декорацією для цієї програми став антураж Галереї «Висоцький» — великі бутафорські мечі, фрагменти декорацій з Таганківського «Гамлета». А однією з родзинок концерту стало те, шо він відбувався при свічках. Першою сценою програми артисти нагадали глядачам про невмирущі фільми Андрія Тарковського «Соляріс» і «Дзеркало». І відразу після цього звучала пісня «Книжные дети» з ключовою думкою: «…Значит нужные книги ты в детстве читал». Цього разу скоротили всі блоки, аби додати дійству динаміки.

«На жаль, в нас скорочуються не тільки блоки, а й кількість показів наших вечорів романсів. Причина — брак театральних майданчиків для нормальної планомірної роботи незалежної сцени в Україні. Хоча на них є глядацький попит, бо це унікальний жанр в драматичному театрі, що розкриває душу поціновувачів театрального мистецтва, виводить їх на рівень катарсису. Вже стало традицією, що на кожному Вечорі романсу я читаю свої авторські поезії, а дехто з глядачів ходить навіть не на романси, а щоб послухати мої вірші. Цього разу я виконала свої найкращі, найвідоміші поезії, що полюбилися глядачам і вже стали хітами», — продовжила пані Катаріна.

Як і глядачам, акторам самим дуже сподобався концентрований, сповідальний, пронизливий, сповнений хітів вечір романсу «Где твои 17 лет?». У планах КХАТу повторення цього вечора у лютому або в березні вже на їхньому базовому майданчику — у Будинку актора, що на Ярославовому Валу, 7. Тим більше, що ця зала, більш, ніж будь-яка інша пасує, надихає і спонукає до неповторного жанру романсу.