Хто захистить Будинок Актора?

З квітня 2019 року Департамент культури КМДА планує розпочати реставрацію будівлі Караїмської кенаси, в якій майже 40 років знаходиться Будинок Актора, з переобладнанням її на комерційний об’єкт начебто культурного призначення. Про те, як це може позначиться на діяльності Будинку Актора наша розмова з його директором Вікторією Московенко.

Хто захистить Будинок Актора?

З квітня 2019 року Департамент культури КМДА планує розпочати реставрацію будівлі Караїмської кенаси, в якій майже 40 років знаходиться Будинок Актора, з переобладнанням її на комерційний об’єкт начебто культурного призначення. Про те, як це може позначиться на діяльності Будинку Актора наша розмова з його директором Вікторією Московенко.

— У чому полягає унікальність Будинку Актора?

— Насамперед, це експериментальний майданчик для творчого пошуку молодих акторів, музикантів. У нас проходять апробацію випускники Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського. Працюємо у форматі класичної музики і камерних вистав. Молоді виконавці не можуть собі дозволити виступати в Національній філармонії України через високу орендну плату. А ми створюємо пільгові умови саме для творчої молоді.

У нас неодноразово працювали курси студентів Національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого, які вели народні артисти України Володимир Талашко і Богдан Бенюк. Вже 9 років у Будинку Актора грає Класичний Художній Альтернативний Театр. За цей час він став справжнім репертуарним театром. Ми завжди намагалися створювати комфортні умови для розвитку та діяльності незалежних некомерційних проектів. Крім КХАТу на нашій сцені працюють близько 15 театральних і музичних колективів. Маємо низку постійно діючих проектів, таких як Молода філармонія і Нова філармонія.

У нас працює багато акторів, які тут знаходять місце для своєї творчої реалізації. Серед них Катерина Болкуневич, Юлія Максименко, Ольга Братик, Тетяна Бондар, Микола Шуляк, Михайло Фіца, Микола Булат та багато інших. Також тут відбуваються бенефіси, творчі вечори знаних акторів. Приміром, відома українська піаністка Євгенія Басалаєва свій перший сольний концерт дала саме в Будинку Актора.

Цей заклад доступний не лише для акторів. Він доступний для киян середнього прошарку, які цікавляться класичною музикою, гарним професійним театром, але ціни на квитки у театри для них занадто високі. Адже у нас цінова політика більш доступна.

У фойє відбуваються виставки художників, серед яких такі видатні особистості як Федір Нірод, Данило Лідер, Ірина та Марина Левитські, Валерій Франчук, а також молоді митці. Кожні два тижні ми змінюємо експозицію. Художники дуже люблять у нас виставлятися.

— Боротьба за приміщення триває вже не перший рік?

— Починаючи з 1998 року. Нас хочуть виселити, бо тут гарне місце у центрі міста. Думаю, що цікавить не стільки приміщення караїмської кенеси, скільки саме місце. У 90-ті роки приміщення хотіли забрати бізнесмени, а зараз — київські чиновники.

Останні 15 років київська влада лобіює чиїсь інтереси. З нами укладалися договори на рік, які не хотіли продовжувати. І тільки за допомогою громадськості нам вдавалося відстоювати свої права.

Коли департамент культури КМДА очолювала Світлана Зоріна, вона вступила у змову з хасидами, аби передати їм частину цієї будівлі. На деякий час приміщення навіть було виведено з реєстру пам’яток історії та культури. Потім була історія з вітальнею Козловського, яка мала постати на місці Будинку Актора.

Коли разом з акторами і громадськістю ми відстояли Будинок Актора з нами підписали договір на три роки. У квітні він закінчується. А вже у серпні минулого року ми отримали два листи від департаменту культури і департаменту комунальної власності КМДА про те, що з Будинком Актора договір укладатися не буде начебто у зв’язку з реставрацією будівлі.

Ніяких громадських обговорень не було. А караїмську громаду взагалі не повідомили, що збираються щось робити з їхньою культовою спорудою.

— Чи пропонують Вам на час реставрації інше приміщення?

— Ми мусимо звільнити приміщення до 19 квітня і нікого не цікавить, де Будинок Актора продовжувати свою творчу діяльність. Я написала кілька листів з проханням дати нам якесь альтернативне приміщення на період реставрації і надати гарантію, що після реставрації ми повернемось у своє приміщення, адже ми в цій будівлі знаходимося вже 38 років і весь цей час її утримуємо. Мені відповіли, що приміщень у місті немає і укладатися з нами договір не буде.

Будинок Актора намагаються виселити, хоча достеменно відомо, що грошей на реставрацію будівлі в бюджеті немає.

— Напевне Ви не збираєтесь так просто змиритися?

— Ми збираємо громадськість, активно спілкуємося з журналістами. Написали низку листів. Почали з київської влади, але оскільки саме вона багато років намагається зліквідувати Будинок Актора, то від неї не доводиться чекати чогось хорошого для культури. І цю позицію на жаль поділяє і керівництво Національної спілки театральних діячів України. Не маємо підтримки і від Міністерства культури. Будемо писати листи на ім’я Голови Верховної Ради України, а до листа Президенту України додамо кілька тисяч підписів небайдужих жителів столиці. Ми захищатимемо своє право на існування.

Всі ці роки з великою повагою ставимося до культового призначення цієї будівлі. Саме караїмська громада сказала, що вони були спокійні, бо знали що тут Будинок Актора, але якщо будівля перетвориться на розважальний заклад, де будуть розпивати алкогольні напої, то не мовчатимуть.

Будинок Актора розміщується у цьому приміщенні 38 років, а взагалі він має майже сторічну історію. Біля його витоків стояли Амвросій Бучма і Наталія Ужвій. Потім тут працювали Ольга Кусенко, Богдан Ступка, Лариса Кадирова, Ада Роговцева, Раїса Недашківська. Ми не дамо все це зруйнувати.

Якщо буде реставрація приміщення, то місто має на цей час забезпечити нас приміщенням. Хай нам дадуть можливість з кимось співпрацювати. І щоб цю будівлю повернули нам після ремонту.

Просимо киян долучитися до цього руху і захистити нашу історію і саму будівлю, щоб вона не перетворилася на якийсь елітний клуб.

Хто захистить Будинок Актора?
Хто захистить Будинок Актора?
Хто захистить Будинок Актора?
Хто захистить Будинок Актора?