Мамо, де ти?

Київський академічний театр «Колесо» активно співпрацює з митцями багатьох країн.

Мамо, де ти?

Нещодавно до театру запросили болгарського режисера Явора Бінєва, який поставив тут виставу «Мамо, де ти» за п’єсою Каліна Ілієва «Велика мама». Український переклад здійснила Анна Багряна.

Театр «Колесо» єднає з Болгарією давня творча дружба. Першим спільним проектом стала вистава «Портрет планети або попередження нерозумному людству» Фрідріха Дюрренматта, яку на сцені «Колеса» здійснив Дімо Дімов із Софії. Наступною стала участь у проекті «Золоте руно», що відбувався у болгарському місті Габрово. Тоді разом грали п’ять болгарських і п’ять українських акторів. Третьою стала моновистава «Диво Піаф» Ніни Мазур і Віталія Кіно, яку поставив Дімо Дімов, а роль видатної співачки Едіт Піаф зіграла народна артистка України Ірина Кліщевська. Потім у місті Ловеч київські актори зіграли у «Ночі перед Іван Купала», саме тут відбулося їхнє знайомство з режисером Явором Бієвим. А після цього була ще одна спільна робота з Дімо Дімовим — «Оф кордон» Каліна Ілієва у Києві.

Цього разу Явор Бінєв знову звернувся до творчості болгарського письменника Каліна Ілієва, який відомий у світі не лише як драматург, а й автор популярних романів. Нині його активно перекладають в багатьох країнах. Дід письменника народився на Вінниччині, а сам Калін пишається, що в його жилах тече 25 відсотків української крові. Він дуже любить Україну і неодноразово бував у нашій країні.

«Нова вистава присвячена досить популярній і актуальній в усі часи темі взаємовідносин чоловіка і жінки. Доволі часто їхні стосунки складаються не так, як того хочуть протилежні статі. І ця боротьба триває вічно.

Показана риса, яка є в багатьох чоловіків. Їм не вистачає мами. І не лише тому, що вони дуже люблять свою маму. Їм потрібна дружина-мама. З нашим героєм трапляються саме такі колізії.

Паралельно ми ніби знімаємо кіно. І це дає глядачеві можливість побувати не за лаштунками театру, як це ми робимо у виставі «Шантрапа» Панаса Саксаганського, а на знімальному майданчику. Спочатку цього не було в п’єсі. Але потім драматург з режисером створили цей варіант з кіно. Він нам сподобався і ми його розвинули", — розповіла художній керівник театру Ірина Кліщевська.

Репетицій вистави тривали два місяці. Фінансову допомогу для здійснення проекту надав Британський культурний центр у Києві, який профінансував переліт режисера до Києва і назад, а також місяць його поживання в українській столиці.

Головну роль виконує провідний актор театру, заслужений артист України Олег Коваленко. Поруч з ним на сцені заслужена артистка України Валентина Бойко (дружина), актриси Анна Артемьєва (молода коханка) і Ольга Армасар (сестра). Герой прагне щирості почуттів, мріє бути потрібним, а від нього всі жінки вимагають грошей. Цікавий образ кінорежисерки створила Марія Грунічева. Вона весь час дивиться виставу через монітор, як режисер під час зйомок фільму, і може її зупинити в будь-який момент. Крім них на сцені можна побачити весь постановочний склад. Зазвичай помічник режисера, монтувальник, костюмер і гример знаходяться за лаштунками. А цього разу глядач має унікальну можливість їхню здавалося би непомітну, але таку потрібну роботу.

Крім прем’єрної вистави у «Колесі» працюють ще над кількома новими проектами. Набирає обертів український формат Міжнародного театрального фестивалю камерних вистав AndriyivskyFest UkrainianFormat. У його рамках вже показали свої постановки театри Кропивницького, Житомира, Чернігова та Сум. Незабаром тут вітатимуть гостей з Маріуполя, Дніпра і Харкова. А переможець українського формату візьме участь у міжнародному фестивалі, що відбудеться в червні.

Марія Грунічева почала роботу над виставою «Сильні почуття» за твором Іллі Ільфа та Євгена Петрова. Це буде інтерактивна вистава у жанрі кафе-театру, до участі в якій залучатимуть глядачів. Серед інших планів постановка сучасної австрійської драматургії. Також «Колесо» готується до гастролей в Ужгород, де на малій сцені обласного театру покажуть свою легендарну виставу «Азалія», в якій грають одна народна і чотири заслужених артисти України. А трохи пізніше знову завітають до цього міста на театральний фестиваль камерного мистецтва «Під цвітом сакури».

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото надані театром

Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?
Мамо, де ти?