Палітра Києва за 50 років

П’ядесятирічний ювілей відзначає Київська організації Національної спілки художників України.

Палітра Києва за 50 років

З цієї нагоди у Центральному будинку художника відкрили виставку, на якій представлено понад 500 робіт сучасних українських митців, що працюють у різних галузях і стилях образотворчого мистецтва.

Серед численних авторів можна побачити роботи таких відомих і талановитих художників як В. Баринова-Кулеба, В. Вештак, А. Варваров, М. Грох, В. Гурін, О. Джураєва, О. Животков, Б. Литовченко, І. Пилипенко, М. Гуйда, О. Пінчук, О. Стратійчук, А. Тартаковський, А. Цой, А. Чебикін, В. Шерешевський, А. Криволап, В. Чепелик, А. Кущ та багато інших. Поряд з сучасними творами, що відображають актуальні напрямки у мистецтві, представлені роботи минулих років із приватних збірок.

Київську організацію НСХУ створили 1969 року. У різні роки її членами були видатні художники, що зробили славу українському мистецтву: Тетяна Яблонська, Михайло Дерегус, Георгій Якутович, Сергій Шишко, Валентин Зноба, Микола Стороженко, Василь Бородай, Вадим Одайник та багато інших. На сьогодні організація нараховує близько 1500 членів, що працюють у різних галузях образотворчого мистецтва: живопису, графіці, скульптурі, декоративно-ужитковому мистецтві, плакаті і дизайні, художньому проектуванні і оформленні, театральному та кіномистецтві, критиці і мистецтвознавстві. Головним завданням організації є всебічна підтримка і розвиток українського образотворчого мистецтва на засадах добровільного об’єднання професійних творчих працівників, які працюють у галузі образотворчого мистецтва.

«За п’ятдесять років існування Київської організації НСХУ її очолювало 13 голів, всі вони видатні діячі української культури. Сьогодні серед членів організації 83 заслужених і 46 народних художників України, 13 заслужених працівників культури і 67 заслужених діячів мистецтв, 10 членів-кореспондентів і 12 дійсних членів Національної академії мистецтв України, 24 лауреата Шевченківської премії. В складі організації ректор Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука Оксана Полтавець-Гуйда, ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України Андрій Чебикін, головний художник Національної опери України Марія Левитська.

В організації працюють секції живопису, графічних мистецтв, скульптури, монументально-декоративна, декоративно-прикладного мистецтва, художників театру, кіно і телебачення, плакату та графічного дизайну, художнього проектування та оформлення, критиків та мистецтвознавців. Всі ці секції очолюють заслужені художники України.

До цієї виставки ми готувалися кілька місяців, а зараз працюємо над величезним каталогом, там будуть не лише сучасні художники, а й ті, які склали золоте ядро організації в минулі роки. Фінансову допомогу в здійснені цього проекту надає Ігор Воронов, який є колекціонером, любить мистецтво. Ця людина може стати взірцем для наслідування іншим меценатам.

Частину з представлених робіт нам надали з приватних колекцій. Це приклад того, як заможні люди можуть показувати свою прихильність до мистецтва.

Все що це ми робимо не лише для себе, а для нашої столиці, нашої країни і наших дітей", — наголосив відкриваючи виставку голова Київської організації НСХУ Віктор Коновал.

«Наші художники є гордістю України. Вони представляють країну за кордоном як талановиту, прекрасну державу. Маємо неймовірну художню школу, як в Україні, так і в Києві зокрема.

У Київської організації славна історія і велика перспектива. І попри скепсис певних політиків, які вважають, що спілки непотрібні, я переконаний — за ними майбутнє. Намагаюся робити все, аби вони розвивалися, щоб збільшувалося фінансування.

Знайдемо кошти для відзначення Дня художника, проекту «Мальовнича Україна», грантування молодих художників, для стипендій видатним митцям. Будемо шукати різні форми співпраці. Ми не маємо права втратити цю спільноту, яка є окрасою не лише України, але і всього світу", — підкреслив міністр культури України Євген Нищук.

«Сьогоднішнє свято, це велика подія для наших художників, нашої столиці і всієї країни. Мета створення нашої організації — розвиток потенціалу художників, створення належних умов для їхньої творчої праці.

У Києві багато митців, які працюють в різних жанрах. А виставка, яка сьогодні відкривається — це сучасна мистецька палітра Києва. Хочу привітати всіх з цією прекрасною і масштабною виставкою", — підкреслив голова НСХУ Володимир Чепелик.

«Сьогодні ми інтегруємося у західний світ, йдемо до Євросоюзу. Там теж є спілки, які відстоюють права митців. Завдяки їм, приміром, художники Парижа сплачують меншу оренду за свої майстерні, ніж митці Києва. Профспілка захищає права художників у США. Саме завдяки їй податки для них знизили з 30 до 15 відсотків. Національній спілці художників є багато над чим працювати у соціальному плані. Вона є інституцією між художниками і державою», — розповів віце-президент Національної академії мистецтв України Микола Яковлєв.

«Не може художник існувати лише у своїй майстерні. З давен віків художники об’єднувалися в цехи. З одного боку це були братства, а з іншого — красива творча конкуренція, в якій люди відточували свою майстерність.

Хочу привітати Вас з цією чудовою виставкою. Бажаю вам всім міцного здоров’я, творчих успіхів, натхнення, любові і Божого благословення", — зазначила ректор Академії ім. М. Бойчука Оксана Полтавець-Гуйда.

«Унікальність цієї виставки полягає в тому, що на ній експонуються твори художників, які вже відійшли, але їхня творчість жива, вони разом з нами і продовжують надихати нас своїми творами на нові звершення.

Організація створювалася на моїх очах. У кінці 60-х років у Радянському Союзі було лише дві міських організацій художників — у Москві та Ленінграді, а ми стали третьою. Тоді наші художники впливали на мистецькій процес не лише в Україні, а й усьому колишньому СРСР. Часи змінюються. Сьогодні ми незалежна держава, творимо на нашій землі українське мистецтво. Не питаючи на в Москви, ні в Америки. У нас свій шлях у політиці, економіці і культурі", — впевнений народний художник України Василь Перевальський.

«Тут такі потрясаючі образи, які не можуть не вплинути на людину, особливо ж людину творчу, вони надихають. Всі представлені роботи виконані на високому професійному рівні», — вважає народний артист України Володимир Єсипок.

Чимало київських митців отримали відзнаки Міністерства культури України за особистий внесок в розвиток образотворчого мистецтва, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм, інших відзначили однією з найвищих нагород НСХУ — премією ім. Тетяни Яблонської, також були відзначені нові лауреати Премії ім. Івана Нечуя-Левицького Українського фонду культури. А Київську організацію НСХУ нагородили Золотою медаллю Національної академії мистецтв України.

Святковий настрій допомогли створити ведуча дійства, заслужена артистка України Анжеліка Рудницька та дівочій хор Спеціалізованої музичної школи ім. Миколи Лисенка (художній керівник Юлія Пучко). У виконанні юних артистів прозвучали твори: «Благослови моя душе, Господа» Лесі Дичко, українська народна пісня «Павочка ходить» в обробці Анатолія Авдієвського, «Щедрик» Миколи Леонтовича, пісня яка всіх об’єднує — «Роде нас красний», а на завершення — «Многая літа».

Серед представлених на виставці робіт привертає увагу гравюра народного художника України Василя Перевальського «Свобода», на створення якої митця надихнули твори Григорія Сковороди. На цій гравюрі художник зобразив козака Мамая, а внизу — поетичні рядки видатного українського письменника і філософа.

Заслужений художник України Петро Зикунов вже багато років поспіль працює над серією робіт «Храми України». На його полотнах зображені Софіївський собор, Києво-Печерська лавра, Видубицький монастир, а також храми інших регіонів України, в тому числі й Криму. На виставці художник представив одну з кращих робіт циклу — «Володимир Великий», на якій зображений Володимирський кафедральний собор Києва.

Заслужений художник України Олексій Петренко представив один з останніх своїх зимових етюдів. Митець часто буває на пленерах у Седневі і Карпатах, де малює багато етюдів, що потім стають джерелом для більш фундаментальних робіт.

Філіп Чорнобров презентував свій пейзаж, який створив під час перебування на пленері в Польщі 2003 року. На створення картини «Динамічний мотив» заслуженого художника України Анатолія Марчука надихнула чарівниа природа його рідної Козичанки, що в Макарівському районі на Київщині. А Роман Петрук намалював портрет видатної художниці Валентини Виродової-Готьє, яка була вчителем багатьох українських художників різних поколінь.

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото автора

Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років
Палітра Києва за 50 років