Унікальний фільм про художника-новатора

У Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України триває робота виставки «Український кіногенезис». У рамках цього проекту відбулася творча зустріч із кінорежисером Романом Балаяном і композитором Володимиром Губою — творцями поетично-документального фільму «Анатоль Петрицький» (1970 рік)

Унікальний фільм про художника-новатора

Увазі присутніх запропонували чи не єдиний фільм про Анатоля Петрицького (1895—1964) — українського художника-новатора, авангардиста, одного з фундаторів української сценографії. Цей митець поєднував у своїй творчості європейський модерн із багатством української народної культури. Він ствердив нову роль художника в театрі як співавтора режисера. Його колекція театральних робіт, що нараховує понад 500 одиниць, зберігається у колекції Музею.

Цей короткометражний фільм багато років вважали втраченим. Спільними зусиллями із партнером виставки «Український кіногенезис», Центральним державним кінофотоархівом України ім. Г. С. Пшеничного, за сприяння його директора і всього колективу архіву, стрічку знайшли й оцифрували.

Майже через півстоліття автори переглянули свій твір у Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України, після чого поділилися враженнями від побаченого.

«Мені дуже подобається творчість Анатоля Петрицького. Я перезняв його картини і тепер маю змогу милуватися ними у себе на дачі. Анатоль Петрицький був сценографом багатьох вистав, створив ескізи надзвичайних костюмів. Сьогодні глядачі мали змогу побачити другий варіант стрічки. У ті часи, коли створювався фільм, нерідко кінцевий продукт значно відрізнявся від авторського задуму. У мене залишилося дві копії першого варіанта, однак вони, на жаль, не збереглися», — розповів режисер фільму Роман Балаян. Також пан Роман згадав про свою співпрацю зі студією «Укркінохроніка» та знайомство з сином Анатоля Петрицького, який був відомим кінооператором у 60—70-ті роки минулого століття.

«Велике щастя, що ми пережили ці непрості 50 років і що стрічка збереглася. Особливо приємно через стільки років почути власну музику в цьому фільмі. Вже в ті роки я намагався слідкувати за тим, що відбувається за межами України. Прагнув, аби моя музика була одночасно інтернаціональною і водночас, глибоконаціональною. І в наш час, коли активно триває процес взаємного обміну культур, потрібно, щоб мистецтво було монументальним, але й мало національні корені», — підкреслив відомий український композитор, народний артист України Володимир Губа.

Український мистецтвознавець, історик і публіцист Вадим Скуратівський розповів про ту епоху, в яку створювали фільм «Анатоль Петрицький», про роль кіно і телебачення у нашому житті, окремо зупинився на творчості Романа Балаяна.

Також враженнями від фільму поділися Раїса Недашківська, народна артистка України та Галина Процев’ят, завідувачка відділу історії кіно Музею.

На пам’ять про зустріч Роман Балаян і Володимир Губа отримали альбом із роботами Анатоля Петрицького, який створили співробітники Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.