«Дорога щастя» від Євгенії Харгрі

Художниця Євгенія Харгрі — творець лаконічних і, в той же час, динамічних картин, виконаних в авторській техніці.

«Дорога щастя» від Євгенії Харгрі

Першу художню освіту здобула у місті Гадяч, що на Полтавщині. Згодом продовжила навчання у Києві і після здобуття ступеня «спеціаліст» почала активно подорожувати, опановувати нові художні знання від видатних майстрів зарубіжжя.

Мисткиня працює в різних жанрах, створюючи за допомогою олійних і акрилових фарб, сепії, вугілля, пастелі і чорнил різноманітні тематично-сюжетні композиції — унікальні мистецькі твори, аналогів яким немає у світі.

Особливість творчості художниці полягає в поєднанні таких стилів образотворчого мистецтва як реалізм, імпресіонізм, футуризм з основними жанрами академічного рисунку та живопису: пейзажами, портретами та натюрмортами. У своїх роботах вона особливу роль відводить людській сутності і неповторності кожного її відтінка.

Картини Євгенії несуть у собі заряд сильних контрастних емоцій, налаштовують до роздумів про час, його швидкоплинність та незворотність, про те, що може нам принести майбутнє і як ми ним скористаємося.

Роботи мисткині припадають до смаку багатьом пооціновувачам мистецтва, гармонійно доповнюють вишукані домашні інтер’єри, заклади здоров’я і краси. Її твори стали окрасою приватних колекцій в Іспанії, Німеччині, США, Росії, Англії, Україні, Нідерландіах.

Художниця вже десять років активно займається педагогічною практикою. За цей час розробила унікальну методику навчання, в якій головний акцент поставлений на індивідуальний підхід до кожного вихованця і передбачає передусім всебічний розвиток як дорослих, так і дітей.

У вересні 2015 року в місті Ірпінь, шо на Київщині, мисткиня створила Художню школу академічного рисунку і живопису «Irpen Art School». Через два роки ця школа отримала статус Арт-центру Ірпеня і Приірпіння.

— Арт-центр має на меті сприяти розвитку творчої самосвідомості кожної особистості, зрощувати молоді таланти, розкривати творчій потенціал у небайдужих, які прагнуть до більшого, прагнуть саморозвитку, незалежності, бажають творити історію мистецтва сьогодення у вільній Україні, — розповідає Євгенія.

Вихованці «Irpen Art School» постійно беруть участь у художніх виставках, конкурсах, олімпіадах, арт-вернісажах, міжнародних арт-фестивалях, художніх пленерах; стають самостійними у власному виборі, популяризують рідне місто, Батьківщину, стають студентами престижних українських та закордонних вишів, де продовжують власний шлях у мистецтві.

Творчий запал Євгенії надихає юне покоління на виявлення власних талантів і розкриття творчого потенціалу. Протягом останніх кількох років художниця разом з однодумцями заснувала мистецькі проекти «Ірпінь мовою графіки» та «Перший штрих», благодійний аукціон «Мистецтво жити разом», арт-вернісаж юних митців «Книжкова ілюстрація», низку художніх пленерів «Творча доба». Цей список можна доповнити різноманітними арт-перформарнсами, семінарами, які вона проводить як в Україні, так і за кордоном. Нині мисткиня готує ще кілька мистецьким проектів, що охоплять різні сфери життя творчих і креативних особистостей.

Новою сходинкою у творчому зростанні Євгенії Харгрі стала виставка «Дорогою щастя», що відкрилася у столичному Музеї гетьманства. На ній художниця представила 61 живописну та графічну роботи, створені нею протягом останніх п’яти років.

— Безумовно, кожна нова виставка, це визначна подія в житті митця, — зазначила Євгенія. — І таку подію супроводжують твої колеги, завдяки яким відбувається певний етап у житті.

— Те, що Євгенія представила на цій виставці дуже цікаво, — впевнений заслужений художник України, куратор виставки Анатолій Марчук. — Вона тут показує себе і як графік, і як живописець. А це свідчить про те, що мисткиня перебуває у творчому пошуку.

— Що таке персональна виставка? — розмірковує заслужений художник України Петро Зикунов. — Це місце, де художник розкриває свою душу. А в Євгенії дійсно світла і чиста душа. У неї вдалі композиційні і кольорові рішення, мисткиня показує стан природи і власні переживання. Тут представлені не якісь випадково зроблені роботи, а все творчо скомпоновано.

Сама Євгенія зізналася, що найпершим критиком її творів та натхненником є чоловік, директор «Irpen Art» Юрій Голубенко. А своїми успіхам художниця завдячує насамперед батькам. Також дуже вдячна заслуженому художнику України Анатолію Марчуку, який доклав чимало зусиль аби ця виставка відбулася.

Чимало відвідувачів виставки звертають увагу на картини «Плесо», «Маєток в Ірпені», «Ланцюговий міст Сечені. Будапешт. Угорщина», «Рибацький бастіон. Будапешт. Угорщина», що входять до проекту «Мандруючі світом». Власний стиль художниця називає «Харгріанство». Особливо яскраво він переданий у представлених на виставці роботах: «Портрет Душі», «Птаха щастя», «Портрет Характеру». До проекту «Вечірній рисунок» художниця створила «Портрет Юрія Косіна» — українського фотографа, режисера, викладача; «Портрет Володимира Коскіна» — члена НСХУ, «Портрет Андрія Гаєва» — дизайнера, громадського діяча. Поруч серія «Ірпінь мовою графіки», серед робіт цієї добірки: «Дорогою додому», «Закохані», «Переглядачі вечірню пресу», «Зимова казка», «В передчутті весни».

Під час виставки Євгенії Харгрі відбуваються різноманітні майстер-класи та флеш-покази. Зокрема, мисткиня провела екскурсію для вихованців Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. Івана Котляревського, в якому колись навчалася сама.

Фото автора