Казка про любов

Завершився український формат ІІІ Міжнародного фестивалю камерних вистав AndriyvskyFest. Щомісяця на сцені Київського академічного театру «Колесо» свої вистави представляли театральні колективи з різних регіонів України: Кропивницького, Харкова, Маріуполя, Сум, Житомира і Чернігова. А завершальним акордом стала постановка з Дніпра.

Дніпровський театр «Віримо» — ровесник української незалежності. Останні п’ятнадять років працює як професійний колектив. У його репертуарі твори О. Олеся, О. Островського, А. Чехова, А. Дударєва, В. Распутіна, К. Гоцці, М. Ладо та інших письменників. За словами художнього керівника театру, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Петренка все це життєстверджуючі вистави, які роблять всіх нас кращими і сильнішими.

До столиці дніпровські театрали привезли виставу «Порцеляновий кролик» за романом сучасної американської дитячої письменниці Кейт ДіКамілло «Дивовижна подорож кролика Едварда». Роман-казка, який був написаний 2006 року, оповідає про пригоди іграшкового порцелянового кролика Едварда, самозакоханого та егоїстичного. Коли його власниця губить Едварда, кролик потрапляє до різних людей і зазнає пригод, які навчають його цінувати любов ближніх.

Друзі порадили прочитати цей твір актрисі театру «Віримо» Варварі Вороніній. Казка вразила до глибини душі. Вирішила обов’язково зробити постановку за цим романом. Але твір виявися досить великим, тому здійснили інсценування, а також переклали українською мовою.

— Вистава розрахована на підлітків, саме для цієї вікової категорії не вистачає хороших вистав, — розповідає Варвара Вороніна. — З дітьми можна говорити дорослою мовою на дорослі теми, це досить доросла казка. У кіно є формат сімейного перегляду. Він мені дуже подобається. Коли читала книжку, то вже уявляла, що це буде сімейний перегляд у театрі. Після перегляду батьки і діти зможуть поспілкуватися, обмінятися враженнями. Ця вистава вчить дітей співчувати чужому болю, вчить, що життя складне і складається не лише зі світлих і радісних барв. А щастя може бути не лише матеріальним, але й духовним. Думаю, що вийшла цікава вистава.

Головну роль — королика Едварда Тьюлейна виконує молодий актор Тарас Шевченко. Катерина Слюсар, Олександр Корніленко, Вікторія Литвиненко, Вікторія Богачова, Сергій Клименко та Олексій Хільський встигають грати по кілька ролей. Олена Ряпулова не лише створила образи антикварної Ляльки, бабусі Пелегріна, Лолі, яка є дочкою рибалки, Ворони, а ще й є хореографом вистави.

Марія Ткаченко створила сценографію і костюми. У центрі сцени годинник, який показує, що за час вистави минуло багато років. Адже коли Ебілін втратила кролика, то їй було лише 11 років, а коли знайшла, то вже стільки років було її донечці. Протягом цього дорослішала душа головного персонажа.

Це вже друга режисерська робота В. Вороніної і перша її вистава для дітей. Як зізналася пані Варвара, перед режисером стоїть велика відповідальність, коли він робить вистави для маленького глядача, адже від того, що дитина побачить у театрі сьогодні багато в чому залежить ким вона стане коли виросте.

Вистава «Порцеляновий кролик» брала участь у фестивалі «Січеславна», що відбувся у Дніпрі минулого року, де її відзначили за кращу режисерську роботу. Саме члени журі порадили взяти участь у фестивалі AndriyvskyFest. Як можна було переконатися з теплого прийому столичної публіки, ця постановка припала до душі як дітям, так і їхнім батькам. За рішенням журі фестивалю вистава «Порцеляновий кролик» отримала відзнаку «За кращу режисерську роботу».

Завершився український формат. І як зазначила директор фестивалю, народна артистка України Ірина Кліщевська, цей фестиваль розширює київську театральну афіші, всі представлені вистави були дуже цікаві. Незабаром буде визначена краща українська вистава, що представлятиме нашу державу на Міжнародному фестивалі, що відбудеться з 17 по 23 червня.