Співаємо Сковороду

«Відаю людину» — таку назву має моновистава Петра Приступова за творами Григорія Сковороди, яку він нещодавно презентував у Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір'я».

Співаємо Сковороду

Петро Приступов — композитор, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Григорія Сковороди 2011 року, лауреат всеукраїнських фестивалів авторської пісні «Оберіг» та «Білі вітрила». Співає, акомпануючи собі на кобзі або гітарі. Автор музики та виконавець «Саду божественних пісень».

У царині бардівської творчості позиціонує себе я композитор, у доробку якого більше 150 пісень на вірші українських та зарубіжних поетів. Та головним своїм покликанням автор вважає складання музики на вірші Григорія Сковороди. Його «Сад Божественних пісень» має 30 віршованих текстів без назв, за номерами. Розпочавши цю роботу 1974 року автор за 34 роки написав музику до усіх текстів «Саду…». Останні створені у 2006−2008 роках у Німеччині.

Основний корпус пісень (20) було написано автором до 1994 року. Та вже з 1980 року деякі з них звучали на поетичних та музичних вечорах, спочатку у супроводі гітари, а з 1983-го — кобзи, яка дуже природно підключилася до барокового слова поета.

1994 року автор музики зробив переклад текстів сучасною українською мовою. У цих перекладах свідомо збережена архаїка, відмовившись від якої, можна було втратити дещо суттєве, першоджерельне, що несла в собі музика. 1996 року було зроблено випуск аудіоальбому «Сад Божественних пісень» на касетному носії. Пісні швидко розійшлися. Наступні випуски виходили невеликими накладами на CD.

Відкриваючи виставу-концерт художній керівник Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я», народний артист України Олексій Кужельний розповів, що його знайомство з Петром Приступовим розпочалося більше тридцяти років тому. Саме тоді в театрі працювали над першою виставою, цей проект створювали за творами Григорія Сковороди, роль якого грав Богдан Ступка. Після цього Петро кілька років працював у театрі і відтоді підтримує творчі зв’язки з цим колективом.

— Сковорода починався для мене з того, що я як композитор складав музику до його текстів, — згадує П. Приступов. — Був присутній на репетиціях вистави про Сковороду, в якій грав Богдан Сильвестрович. Грав він геніально. Але важко було зрозуміти зміст творів. І я вирішив, що творчість Сковороди до глядача потрібно доносити сучасної українською мовою. Тоді люди будуть слідкувати за виставою, відстежувати філософські думки видатного українського філософа. Ще не було відомого українськомовного гарвардського видання творів Сковороди 1994 року і я починав перекладати сам.

У творах Григорія Савовича є характеристики духовної і недуховної людини. Усі ці образи він писав з самого себе. Ці риси є в нас усіх. Сковорода чесно написав про кожного. Читаючи його твори ми робимо вибір, який обрати шлях ужитті.

Основою для створення музичної композиції «Відаю людину» послужила художньо-філософська спадщина українського просвітителя і філософа, викладена у філософських трактатах, а також текстах поетичного циклу «Сад Божественних пісень», покладених на музику. Слова українського мислителя автор подав за темами: «Про щастя»; «Про істину»; «Про святиню приховану»; «Про створення людини»; «Про марновірство» та «Про переображення людини».

Всі присутні мали змогу ознайомитися з музичною збіркою Петра Приступова на вірші Григорія Сковороди «Сад Божественних пісень» та придбати компакт-диск «Ввійди у сад Сковороди».

Інтерв’ю з Петром Приступовим читайте в найближчим часом.