Таємничий світ акварелі

Досить плідним став червень для Центру української культури та мистецтва. Тут відбувся Міжнародний фестиваль акварельної мініатюри «Miniwatercolor Kyiv 2019» та виставка творів вихованців сучасної художньої студії «КЛЬОВО кольорово» — «Морська казка».

Таємничий світ акварелі

Міжнародний фестиваль акварельної мініатюри «Miniwatercolor Kyiv» — це унікальний простір для обміну думками, досвідом, місце для пошуку нових творчих ідей. Фестиваль відбувається вже вдруге. Якщо минулого року в ньому взяло участь 83 учасники з 11 країн світу, то 2019-го увазі відвідувачів представили експозицію робіт від більш ніж 150 учасників з 22 країн. Це художники-акварелісти з України, Білорусі, Чеської Республіки, Німеччини, Єгипту, Італії, Латвії, Молдови, Словаччини, Угорщини, Іспанії, Бангладеш, США, Канади, Грузії, Індії, Ісландії, Люксембургу, Мексики, Перу, Непалу, Польщі, Румунії, Португалії, Таїланду та Туреччини.

Організатори фестивалю Вікторія Григор’єва та Валентина Пітеніна. Він започаткований для популяризації акварелі як місце зустрічі художників і студентів, колекціонерів і меценатів, виробників художніх матеріалів і всіх, хто цікавиться мистецтвом.

У програмі — демо- і майстер-класи досвідчених майстрів акварелі. Це обмін досвідом і можливість професійного спілкування. Всі бажаючі разом з учасниками фестивалю мали можливість взяти участь у творчих пленерах, що відбувалися в мальовничих куточках Києва. Іноземні гості були зачаровані нашим містом і змогли поділитися своїми враженнями за допомогою акварелей, зроблених на чарівних вулицях столиці.

До незалежного і професійного нагородження дипломами і призами фестивалю запросили поважне міжнародне журі у складі художників Anna Massinissa (Італія), George Politis (Греція), Franc Golob (Словенія) та мистецтвознавців з України Світлани Долеско й Анни Андерс.

До проведення конкурсу долучилися поважні спонсори — виробники та дистриб’ютори художніх матеріалів найвищої якості: Daniel Smit (USA), Sennelier (France), Artemiranda (Spain).

А виставка «Морська казка» на загальний огляд представила близько 40 робіт 16 учасників віком від 7 до 13 років. Керівник студії — Олеся Руденко, педагог-художник із 14-річним досвідом роботи.

Пані Олеся закінчила Корсунь-Шевченківське педагогічне училище ім. Тараса Шевченка. Навчалася у Національному педагогічному університеті ім. Михайла Драгоманова та Київському педагогічному університеті ім. Бориса Грінченка. Працювала в художніх школах м. Києва та Київщини, потім зайнялася науковою роботою. А згодом зрозуміла, що справжнім її покликанням є живе спілкування з дітьми, що дарує неймовірне емоційне задоволення.

Дітище О. Руденко — художня студія «КЛЬОВО кольорово» відкрила свої двері для дітей і дорослих майже рік тому в невеличкому селищі Калита, що на Київщині. Головний девіз студії: «З нами творчість доступна кожному!» А найважливішим завданням тут вважають навчити дитину отримувати задоволення й незабутні позитивні емоції від процесу малювання, а також допомогти їй позбутися психологічних проблем, страхів і бути впевненою в собі.

Проект показує, як учні у своїх роботах розкривають барвисту морську тематику. Для юних митців надзвичайно важлива думка оточуючих про їхню творчість. Кожному майстру пензля, незалежно від віку, важливо, щоб його творами мали змогу помилуватися якомога більше людей, а не лише батьки, друзі чи знайомі. Також виставка демонструє, що, використовуючи певну методику навчання та нетрадиційні техніки малювання, можна досить швидко досягти помітних результатів.

Багатьом відвідувачам запам’яталися роботи «На сонячному острові» (автор Артем Кудін, 9 років), «Середземне море» (Анна Мяка, 11 років), «Маки на морі» (Дар'я Герасименко, 13 років), «Мушля» (Альбіна Твердохліб, 11 років), «Там є життя» (Анастасія Ковальчук, 10 років), «Штиль» (Анастасія Калита, 10 років).