Володимир КОШУБА та його учні

У Національному Будинку органної та камерної музики України відбувся концерт органної музики «Володимир Кошуба і його учні». Того вечора знаний український органіст, народний артист України відзначив 35-річчя своєї педагогічної діяльності.

Володимир КОШУБА та його учні

Володимир Кошуба — випускник Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, учень засновника української органної школи, легендарного професора Арсенія Котляревського. Був серед перших солістів-органістів, з яких починав історію Національний Будинок органної і камерної музики України. Він належить до тієї плеяди митців, чия творчість складає славу і гордість незалежної України. Ім’я виконавця відоме далеко за межами нашої країни. Мистецтвом українського органіста захоплювалися слухачі у кращих органних залах світу на престижних міжнародних органних фестивалях.

Протягом багатьох років Володимир Вікторович є президентом Всеукраїнської асоціації органістів та органних майстрів. Активну концертну діяльність поєднує з педагогічною. Вже 35 років він викладає у Київській спеціалізованій музичній школі ім. Миколи Лисенка, яку сам колись закінчив. Саме з ініціативи Володимира Кошуби, яку підтримала дирекція школи, було придбано електроорган і відкрито єдиний в Україні органний клас.

З вересня 1983 року і до цього часу Володимир Вікторович працює в рідній школі, де передає безцінний досвід молодому поколінню. За ці роки він виховав цілу плеяду талановитих органістів. Всі вони з теплотою і вдячністю згадують свого педагога. А того чудового літнього вечора разом з майстром на сцену вийшли його учні — сьогоднішні і колишні.

Розпочався концерт виступом учня сьомого класу Київської музичної школи ім. Миколи Лисенка Божена Царицина, який виконав твір Самуеля Шейдта «Відлуння». Це був один з перших виступів юного органіста перед такою широкою аудиторією.

Досить насиченою була програма виступу учениці восьмого класу цієї школи Софії Наконечної. В її виконанні прозвучали різноманітні твори Йоганна Себастьяна Баха, Луї Лефебра-Велі, Жана Лангле, Каміля Сен-Санса і Джорджа Телбен-Болла.

Наступним був виступ солістки Національної філармонії України Тетяни Жук-Сєдової. Ще у шкільні роки органне мистецтво захопило юну виконавицю і вона обрала орган своєю спеціальністю. Виконавську майстерність удосконалювала за кордоном, брала участь у багатьох конкурсах і фестивалях. У своєму виступі пані Тетяна звернулася, зокрема, і до української музичної спадщини, подарувавши скерцо зі збірки «Карпатські дороги» Лесі Дичко.

А заслужена артистка України Валерія Балаховська, яка продовжила ювілейну програму, вже не одне десятиліття працює солісткою Національного Будинку органної та камерної музики України. Пані Валерія — одна з найяскравіших органних виконавиць України. З відзнакою закінчила Національну музичну академію України за фахом фортепіано (клас доцента І. Павлової) і орган (клас професора І. Булибенко). Техніку органного виконавства удосконалювала у відомих у всьому світі виконавців. Артистка виступає з сольними концертами і з солістами-вокалістами. Бере активну участь у концертній діяльності в Україні та за її межами, міжнародних фестивалях органної музики, її творчості присвячені програми на телебаченні і радіо.

Завершився концерт виступом відомого органіста і педагога Володимира Кошуби, у виступі яка була представлена як класика («Так говорив Заратустра» Ріхарда Штрауса і «В стилі маршу» Вінченцо Петралі), так і сучасна музика («Ave, Maria» В’ячеслава Самофалова).

Вдячна публіка довго не хотіла відпускати зі сцени уславленого маестро та його талановитих вихованців.

Інтерв’ю з однією з найвідоміших учениць Володимира Кошуби — заслуженою артисткою України Валерією Балаховською, читайте найближчим часом.