Мандрівка напередодні фестивалю

У ніч з 29 на 30 червня на столичному Арт-причалі відбудеться кінофестиваль українських фільмів «Відкрита ніч. Дубль 22». Одночасно з Києвом короткометражні фільми покажуть по 100 локаціях в Україні та за кордоном.

Мандрівка напередодні фестивалю

«Відкрита ніч» — фестиваль, покликаний щоразу відкривати нові українські імена в галузі кінематографу та телевізійного виробництва. 22-й рік поспіль справжні кіномани збираються наприкінці червня просто неба, аби долучитися до останніх новинок, підтримати одне одного та похвалитися фільмами врожаю останнього року.

Фестиваль «Відкрита ніч» відбувається під девізом: «Ми. Для нас. Про себе».

Напередодні фестивалю його організатори запросили представників ЗМІ долучитися до мандрівки по Дніпру на пароплаві «Омар Хайям». У рамках прогулянки відбулася прес-конференція та неформальне спілкування з представниками та партнерами кінофестивалю «Відкрита ніч. Дубль-22». Під час зустрічі презентували: програму 2019 року (дофестивальні покази, конкурсну, позаконкурсну та спеціальну, а також пост-фестивальну програми); повний склад журі; перелік офіційних майданчиків фестивалю по Україні та за кордоном; офіційний ролик фестивалю.

— Вже традиційно розпочинаємо фестиваль в останню суботу червня, а завершуємо його в останню неділю, — зазначив президент і арт-директор «Відкритої ночі», кінорежисер Михайло Іллєнко. — Сам фестиваль триває шість годин. Перед цим відбувається знайомство з тими, хто знімав фільми і хто працює в журі.

Також є в нас і додаткова програма. За участі начальниці відділу програм мережі кінотеатрів «Лінія кіно» Ліани Плисецької та директора кінотеатрів «Бумер» і «Магнат» Сергія Зленка відбудеться дискусія на тему: «Кінотеатральна дистрибуція короткометражного кіно». На телеканалі Суспільне: UA покажуть серію телевізійних випусків, присвячених фестивалю. У позаконкурсній програмі є кілька фільмів тривалістю по три хвилини. Це окрема програма Андрія Різоля «Дивись українське».

Наш фестиваль шукає фільми, де є герой. Нам не цікаве депресивне кіно, натомість, намагаємося нести надію. Визначальна риса фестивалю, що ми представляємо українське кіно. Важливим чинником є мова фільмів, але не єдиним. Окремі стрічки без слів, або російськомовні, але всі вони українські за змістом. Серед членів журі — композитор і поет Роман Коляда, продюсер Володимир Яценко, режисер та продюсер Валентин Васянович, актриса Ніна Набока, кінокритик Євген Стасіневич, звукорежисер Володимир Третьяков, продюсер Маріана Новікова, перекладач Катерина Поправка.

Завдяки підтримці банку «Аваль» головний приз фестивалю в цьому році становить 100 тис. гривень. Минулого року ми ввели таке правило, що якщо переможець не бере участі в офіційній церемонії нагородження, то нагорода автоматичного переходить до фонду наступного року. Отож, невикористані 50 тисяч 2018 року ми додали до нагороди цього року. Якщо з якихось причин переможець знов не з’явиться на нагородження, то тоді в 2020-му головний приз складе 150 тисяч.

На перший фестиваль ми ледве набрали короткометражних фільмів на 6 годин. А зараз доводиться здійснювати досить суворий відбір. Всього за 22 роки фестивалю показали понад 700 фільмів.

— Фестиваль «Відкрита ніч» виник тоді, коли українського кіно фактично не було, — наголосив голова Державного агентства України з питань кіно України Пилип Іллєнко. — А цей фестиваль єдиний від самого початку був присвячений саме українському кіно, всі ж решта популяризували в Україні зарубіжне кіно. Вже пізніше інші кінофоруми почали створювати національні програми і національні конкурси.

Сьогодні в Україні практично немає успішного кінематографіста, який би не брав участі у «Відкритій ночі». Це один з головних стартових майданчиків українського кіно. Я переконаний, що саме цей фестиваль — один з найважливіших чинників, завдяки якому можна говорити про відродження національного кінематографа. Фестиваль зберіг і реанімував ті процеси, які були практично знищені, ті залишки великого українського кіно, які існували у формі короткого метра.

Сьогодні українське кіно вже конкурує зі світовим не лише не власному ринку, але й на престижних міжнародних кінофестивалях. І в цьому — велика заслуга «Відкритої ночі». Весь цей час фестиваль би не існував без зусиль Михайла Іллєнка. Він один з тих людей, які свого часу не дозволили знищити українське кіно, а сьогодні допомагають йому відродитися.

Голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук розповів про співпрацю банку з фестивалем, яка триває вже сім років. За його словами на фестивалі почуваєш себе дуже комфортно. Важливими є сам конкурс, змагання, призи. Але найголовніше — атмосфера взаємоповаги, яка тут панує. А банківським працівникам є багато чому повчитися у митців.

Для Голови Меценатської Ради фестивалю «Відкрита ніч» Андрія Різоля особливе значення мають емоції, які переповнюють учасників фестивалю і глядачів. Він має велику харизму і магнетизм. По суті, завдяки допомозі партнерів, цей фестиваль став наймасовішим в Україні.

— Цього року «Відкрита ніч» відбудеться за підтримки Українського фонду культури, — підкреслила речниця фонду Анастасія Герасимова. — Завдяки професіоналізму команди фестивалю, яка усвідомлює, настільки важливо слідувати особливостям процедури, відповідально ставитися до бюджетних коштів, поєднувати творчу і технічну частини. Фестиваль «Відкрита ніч» посів перше місце у конкурсі Українського культурного фонду. Сподіваємося, що наша підтримка стане запорукою організації якісного фестивалю та поширення ідей кіно до аудиторії не тільки в Києві, але й на регіональних майданчиках.

— Коли до Книги рекордів України звернулися організатори «Відкритої ночі» з пропозицією фіксації рекорду, то спершу ми були скептично налаштовані, адже в Україні багато масових фестивалів, — зізналася Ганна Крисюк, генеральний директор Книги рекордів України. — Проте коли вся редакційна рада побачила кількість та перелік майданчиків, то ми одноголосно вирішили, що однозначно потрібно перевіряти і фіксувати рекорд. Такі події як «Відкрита ніч» надзвичайно важливі для міжнародного іміджу України. Цей фестиваль є однією з візитівок України, яку треба популяризувати. Він показує нашу ідентичність, яку треба популяризувати.

Цього року глядачі побачать програми, складені з нових фільмів як дебютантів, так і відомих митців. Це буде 8 ігрових фільмів, 4 документальних, 6 анімаційних, 4 позаконкурсних та 3 ретроспективні. Як експеримент фестиваль запровадив конкурс реклами. На жаль, кількість поданих фільмів недостатня для повноцінного конкурсу, тому на фестивалі лише покажуть обрані рекламні ролики в окремій «Програмі реклами».