Кохання по-одеськи

Київський академічний театр «Колесо» запрошує глядачів на одеське весілля. У новій виставі — улюблені романси і шансон, запальні танці, курйозні і майже анекдотичні повороти сюжету. А глядачі мають унікальну нагоду відчути себе безпосередніми учасниками свята. І все це у музичній комедії «Одеса. Шалене кохання» за п’єсою Іллі Ільфа та Євгена Петрова «Сильне почуття».

Кохання по-одеськи

Режисер-постановник вистави — одна з провідних актрис театру Марія Грунічева. Марія здобула другу вищу освіту, цього разу опанувавши фах режисера (педагог — народний артист України Олексій Кужельний). Відтоді крім яскравих комедійних та драматичних акторських ролей дарує глядачам і свої режисерські роботи. В її творчому доробку «День прильоту ластівки, або Поцілунок принцеси» Олексія Дударєва, «Блаженний острів, або Отак загинув Гуска» Миколи Куліша (ще «Мишоловка» Агати Крісті і «Африканські казки» за оповіданнями Р.К.М.Піно), постановки в інших театрах, а також театральних студіях. Це роботи різні за природою (може стилем або режисерським рішенням), жанрами, акторською грою.

— Читаю багато п’єс і те, що мені подобається, кладу в шухляду, — зізнається Марія. — Інколи до них повертаюся, інколи — ні. А є п’єси, які тебе зачепили за живе. Їх відчуваєш, бачиш картинку, на рівні відчуття виникає бажання створити виставу. Так сталося з п’єсою «Сильне почуття».

Бажання актриси і режисера співпало з планами художнього театру «Колесо», народної артистки України Ірини Кліщевської. У театрі активно працюють три сцени. Вже багато років поспіль на сцені у кафе театру з аншлагом йдуть вистави «У Києві, на Подолі…» Миколи Янчука, «Пристрасті дома Пана П.-Г.» Олени Пчілки, «Любити, палати та бути таким як раніше…» П’єра-Жана Беранже. Однак цей сценічний майданчик потребував нової розважальної постановки, яка, водночас, змусила б глядача багато над чим замислитися. Для цієї мети ідеально підійшов твір Ільфа і Петрова.

Водевіль на одну дію змальовує приготування до весільного банкету і самі урочистості. Ната Мархоцька-Лішвшиць виходить заміж, а її сестра Ріта хвилюється, що на всіх не вистачить горілки, і мріє про чоловіка-іноземця. Раптом з’являється батько нареченого… Чимало критиків відзначали подібність твору до водевілю Чехова «Весілля».

Ця п’єса маловідома українському глядачеві. Вже давно за її втілення не брався жоден з театрів нашої країни. До того ж це перше українськомовне прочитання «Сильного почуття». Переклад українською здійснила режисер, при цьому вона намагалася максимально донести до глядачів неповторний колорит Одеси 20-х років минулого століття. Репетиції тривали близько трьох місяців. Намагалися встигнути до дня народження театру «Колесо», який цьогоріч відзначив свою 31-у річницю. Тож прем’єрою актори зробили подарунок і глядачам, і собі.

Марина Грунічева не лише поставала виставу «Одеса. Шалене кохання», а ще й грає в одному зі складів сестру головної героїні Ріту. Також цю роль виконує Ольга Васинюк. У виставі задіяні як досвідчені, так і молоді актори театру. Серед них Олександр Дідик (Стасік Мархоцький), Олена Тертична (Ната Мархоцька-Лівщиць), Вадим Лялько (Справченко, лікар), образ Чуланова в різних складах створили Едуард Кіхтенко і Олександр Соловонюк, а Мархоцького, тата Стасіка — Олег Лепенець і заслужений артист України Станіслав Колокольніков. Ростиславу Муравіну доводиться грати у виставі відразу кілька ролей — китайця-японця, іноземця і містера Піпа. Не так давно працює у театрі завідуючою трупою Ольга Романій, яка до цього двадцять років грала в Донецькому національному українському музично-драматичному театрі. Роль Матері Нати — друга її акторська робота в «Колесі». У п’єсі Ільфа і Петрова значно більше дійових осіб, і щоб зробити виставу інтерактивною деякі другорядні ролі грають глядачі. Також публіка разом з акторами під час вистави виконує популярні одеські пісні.

Цікаві декорації, які допомагають відтворити атмосферу майже столітньої давнини, створила талановитий сценограф, учениця легендарного Данила Лідера Юлія Сталевська. Костюми виглядають надзвичайно яскраво і промовисто завдяки комп’ютерному дизайну Ярослава Немировського.

Перші покази нової вистави столичні театрали зустріли бурхливими оплесками, це вселяє надію, що «Одеса. Шалене кохання» надовго увійде до репертуару театру. Літом «Колесо» збирається на фестиваль античної драми в Албанії, де покаже трагедію Софокла «Антігона», а до Литви повезе виставу «У Києві, на Подолі…». Наразі в театрі працюють над постановкою «Хору цвіркунів», за твором молодого австрійського драматурга Томаса Арцта, який нині досить знаний в Європі. Цю виставу покажуть вже в наступному театральному сезоні, і сподіваються, що прем’єра відбудеться на новому, вже четвертому сценічному майданчику «Колеса».

Фото