Палітра Івана Малишенка

У Центральну будинку художника НСХУ відкрилася персональна виставка Івана Малишенка, присвячена ювілею митця.

Палітра Івана Малишенка

Іван Малишенко народився в селі Ясногородка, що на Київщині. Неповторна краса рідних краєвидів уже з ранніх літ пробудила в Івана потяг до малювання. Але лише у зрілому віці він отримав можливість навчатися у професіоналів — заслужених художників України М. Родіна, М. Гуляєва, В. Забашти, В. Трофіменка. Набуті знання дали можливість І. Малишенку працювати у столичних видавництвах «Мистецтво», «Веселка», «Урожай», «Радянська школа». 1986 року він став членом Спілки художників-графіків.

Надихаючись спілкуванням з корифеями, Іван займався улюбленою справою — живописом. Шукав себе у різних напрямках. Великою насолодою для нього стало створення пейзажів. Нині в творчому доробку митця більше шестисот картин. Живопису Івана Малишенка притаманне особливе відчуття кольору. Колорит його картин насичений, відвертий, яскравий, як і сама душа митця.

Портрет посідає особливе місце у творчості художника. У ньому митець розкриває красу людської душі. Художником створено галерею багатьох відомих людей, а також рідних, друзів, знайомих. Твори митця експонувалися на багатьох художніх виставках.

Про визнання його таланту свідчать численні публікації в газетах та мистецьких виданнях. Телеканал «Культура» відзняв авторський фільм про художника Івана Малишенка. Побачили світ каталоги його робіт. Твори митця зберігаються у приватних колекціях як України, так і Польщі, Німеччині, Італії, Швейцарії, Ізраїлю, Росії та інших країн.

Привітати художника з відкриттям виставки прийшли його колеги, родичі, знайомі, шанувальники образотворчого мистецтва.

— Творчість Івана Малишенка життєстверджуюча, цілеспрямована, — наголосив директор Дирекції виставок НСХУ Ігор Волощук. — Всі шанувальники реалістичного мистецтва знайдуть тут для себе чимало цікавого, а колеги зможуть для себе багато перейняти. Тут і вишукані портрети, і прекрасні пейзажі та натюрморти. Вітаю вас від імені НСХУ і сподіваюся, що в стінах Центрального художника відбудеться ще багато ваших персональних виставок, а також ваші картини прикрасять і всеукраїнські виставки, які ми проводимо.

— Після відвідань виставки свого колеги завжди повертаєшся з неї з зовсім іншим настроєм, на них творчо збагачуєшся, — підкреслив заслужений художник України Петро Зикунов. — На виставці представлено 72 роботи. Авторові є що показати. Є тут і портрети, і пейзажі. В Івана Малишенка, як у кожного справжнього митця, є своє творче я. Він давно заслужив, аби стати членом Національної спілки художників України.

— Іван Малишенко завжди у творчому пошуку, — зазначив лауреат Шевченківської премії, народний художник України Валерій Франчук. — Він не сидить склавши руки у майстерні. Мистецьке єство художника змушує його постійно рухатися вперед. Хочу побажати Івану ніколи не зупинятися на досягнутому, а ювілейний рік нехай принесе йому радість творчості і достаток.

Художник висловив велику подяку своїх колегам, друзям, знайомим, всім, хто завітав на його персональну виставку. Цього дня Іван Малишенко отримав золоту медаль «Золотий олімп» від Всеукраїнської конфедерації журналістів за високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток вітчизняного мистецтва. Також відбувся невеликий концерт. Музичні подарунки художник та всі присутні отримали від заслуженої артистки естрадного мистецтва України Наталії Полтавець та народного артиста України Валерія Петренка.

Одне з центральних місць на виставці посідають автопортрет, а також портрети Ярослава, онука Андрія, невістки, дружини, сусідки Наталки. Запам’ятовується полотно на історичну тематику «Набат», краєвиди Києва. Милують око натюрморти «Айстри», «Флокси», «Осінь», «Квітуча осінь». Поруч пейзажі — «Зимовий вечір», «Надвечір'я», «Дорога додому», «Дача у Сумах». Крім цього на виставці представлені пейзажі онука художника Андрія — «Чорна ріка», «Море в Туреччині», «Море. Каміння», «Верховина».