Українська книжка святкує

Шанувальники української книжки на минулих вихідних мали можливість завітати до Центру української культури та мистецтва, де відбулася виставка-ярмарок «Свято української книги».

Українська книжка святкує

— У нашому заході беруть участь близько 25 видавництв, переважно зі столиці, а також гості з Харкова та Одеси. Крім цього презентуємо бренд Києва, відомий ще з ХІХ століття «Київське сухе варення», — розповідає куратор виставки, художник і письменник Олександр Маслюков. — Представлені дитячі книжки, видання з історії України, психології, товари для художників. Проводимо конкурс для художників-ілюстраторів, участь в якому зголосилися взяти митці з різних міст країни. Крім цього відбувається виставка каліграфії.

Останні три роки переважно організовували виставки для художників, які відбувалися в моїй галереї. А виставка «Свято української книги» — перший наш великий проєкт, який проводимо спільно з Центром української культури та мистецтва. Головна наша мета — показати розмаїття української літератури. У рамках виставки проводимо презентації видавництв, майстер-класи для дітей, майстер-клас з каліграфії, концерт скрипкової музики. А ще день поезії, під час якого вірші Юрія Кириченка прочитає його вдова Галина.

До організації проєкту також долучилися — художниця Маріанна Дуда, дизайнера Катерина Коваленко, «Київська художня листівка» та «B&M Gallery». Провідні видавництва представили літературу на будь-який смак: філософія, релігія, мистецтвознавство, детективи та фентезі, сучасний роман. Організатори переконані, що незалежно від уподобань кожен гість виставки міг знайти хоча б одну книжку, на якій неодмінно зупинив свій погляд. У межах культурно-просвітницького проєкту відбувалися зустрічі з письменниками, звучала актуальна поезія та лунала жива музика. А тематичні майстер-класи дозволили відвідувачам відчути себе справжніми митцями.

У рамках виставки-ярмарку відбулися презентації видавництва «Яслав», що протягом останніх двох років здійснює видавничий проєкт «Миколаївські археологи» (вже вийшло 9 книжок серії); а також видавництв «АДЕФ-Україна», «Залізний тато», «Варто», «Світ Ґраля» (видавництво провело лекцію «Справедливість, Любов та Чистота у Світлі Істини та презентацію книжки «У Світлі Істини — Послання Ґраля») та «Колесо Життя», яке представило українськомовне видання книжки Ольги Альохіної «Роздуми над філіжанкою кави». Журнал «Пізнайко» підготував гру для дітей: «Як створювати дитячі журнали». Багатьох гостей виставки зацікавили майстер-класи з виготовлення декору, «Українська каліграфія гострим пером та брашпеном» та «Акварель з Юлією Кочевих». Оплесками відвідувачі зустрічали виступи піаністки Таїсії Кудрявцевої, поетеси та скрипальки Віри Козак.

Чимало свої новинок на виставці представило видавництво «Смолоскип». Серед них: збірка оповідань «Діточок багато», перевидання творів Василя Стуса, «Інша оптика. Гендерні виклики сучасності», детективи Мартіна Якуба, «Лабіринт із криги і вогню. Драматична антологія про Майдан», поетичні збірки. Проблемам сучасного мистецтва присвячені книжки видавництва «Arthuss»: Діани Кличко «65 українських шедеврів. Визнані й наявні», Марини Абрамович «Пройти крізь стіни», Дерека Брезелла і Джо Девіса «Як зрозуміти ілюстрації», Роберта Шора «Благай, кради і позичай». Історії та сучасності Києва присвячені книжки видавництва «Варто». Переважно історичну літературу презентувало видавництво «ЛАТSK». Книжки для дітей пропонували видавництва «Класика», «Дж. Дж», «Адеф-Україна». Поруч були видання журналів «Пізнайко» і «Радуга».