Початок ювілейного сезону

Колектив Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка провів урочистий збір трупи з нагоди 100-річчя театру, в рамках якого відбувалася презентація першої прем’єри ювілейного сезону — п’єси Григорія Горіна «Поминальна молитва» за повістю Шолом-Алейхема «Тев'є-молочник».

Початок ювілейного сезону

З ювілеєм колектив театру привітала перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко. Пані Світлана висловила сподівання, що оновлене міністерство робитиме все, аби театр мав можливість і надалі створювати нові вистави, гастролювати, бути вільним у виборі акторів та режисерів і, звісно, мати ті комфортні матеріальні умови роботи, на які заслуговує колектив франківців.

Славну історію цього творчого колективу протягом століття здобували різні покоління. Тому на початку зібрання хвилиною мовчання вшанували тих, хто пішов у інші світи.

Театр, який заснували у далекі 20-ті роки, пережив різні часи. Його керманичами були Гнат Юра, Амвросій Бучма, Сергій Данченко, Богдан Ступка і багато інших. Від поважного зібрання делегували молодих акторів на місце, де всі вони знайшли спокій, аби покласти на їхні могли квіти. З вірою, що праця цих митців буде ще багато століть продовжуватись і розквітати на користь українському народові й Україні.

Всі покоління франківців віддавали свої здібності, щоб досягти творчих вершин. Учасники зібрання низько вклоняються тим франківцям, які працювали раніше, які нині несуть естафету в майбутнє. На сцену запросили акторів, які більш ніж півстоліття виходять на кін, і які так багато зробили для театру. Серед ветеранів сцени Галина Яблонська (служить у театрі 68 років), Станіслав Станкевич, Галина Семененко, Валерій Дудник, Володимир Коляда, Олексій Петухов, Іраїда Цареградська, Олег Шаварський, Євген Шах та інші.

Старійшина театру Галина Яблонська зазначила, що український театр своїм корінням сягає в глибину століть. А незабаром вона поїде на Львівщину, де відзначатимуть 400-річчя створення першого українського театру.

Станіслав Станкевич, який служить у театрі 60 років, зізнався, що за цей час тут були і злети, і падіння. Але франківці завжди були немов велика родина, любили і поважали одне одного.

Про сторічну історію театру розповів його генеральний директор-художній керівник Михайло Захаревич. Його розповідь супроводжували світлини акторів, які працювали раніше і працюють зараз у театрі, відео з уривками зі знакових вистав.

Про здобутки франківців у минулому сезоні та про плани на сезон ювілейний повідомив головний режисер Дмитро Богомазов. Колективу є чим пишатися, адже на цьогорічній «Київській пекторалі» вони здобули найбільше відзнак. Відкриває сезон вистава «Поминальна молитва», що напевне стане знаковою для театру. Давид Петросян ставитиме для дітей виставу «Снігова королева». Дмитро Богомазов представить сучасну версію легендарної драми «Украдене щастя». А завершиться ювілейний сезон прем’єрою вистави «Сірано до Бержерак», до постановки якої запросять керівника Угорського національного театру Аттілу Віднянського. На Камерній сцені ім. Сергія Данченка свої нові роботи представлять українські режисери Андрій Приходько, Давид Петросян та Іван Уривський, а також швейцарський хореограф і режисер Томас Меттлер. А ювілейний творчий вечір напевне відбудеться у травні.

Про видавничий проєкт, присвячений ювілею театру, розповіла директор видавництва «Антиквар» Ганна Шерман. Кожен з чотирьох випусків «Альманаху прем’єр» презентує репертуарні оновлення франківців за певний рік — з 2016-го до 2019-го. Яскраві фоторепортажі з прем’єр супроводжуються переліком дійових осіб і виконавців, короткими історіями постановок, коментарями критиків. У книзі доктора мистецтвознавства Ганни Веселовської «Більше ніж театр. Національний театр імені Івана Франка. 2001−2012» досліджено історію театру у перші 12 років ХХІ століття, коли його художнім керівником був легендарний Богдан Ступка. Фотохудожник Віктор Марущенко створив фотоальбом «Франківці. Миттєвості». Любов до театру йому прищепив великий сценограф Данило Лідер, з яким Марущенко дружив і співпрацював з середини 1970-х. Відтоді й беруть початок його фотохроніки. Автор текстів до альбому — не менш відома й закохана в театр людина, театральний критик Віктор Жежера. Інший альбом — «Сценографія. Пошуки власної естетики. 1920−2020» є першим спеціальним виданням, присвяченим саме франківцям-художникам.

Крім цього було фільмовано кращі вистави з архівного фонду театру «Украдене щастя», 1940, режисер Гнат Юра; «Фараони», 1961, постановка Івана Казнадія; «Украдене щастя», 1979, режисер-постановник Сергій Данченко; «Майстер і Маргарита», 1987, режисер-постановник Ірина Молостова; «Тев'є-Тевель», 1989, режисер-постановник Сергій Данченко; «Кайдашева сім’я», 2007, режисер-постановник Петро Ільченко; «Morituri te salutant», 2013, режисер-постановник Дмитро Богомазов. До ювілею мають зняти окремий фільм, випустити монету та поштову марку.

Завершилися урочисті збори музичним подарунком від композитора Анатолія Карпенка та народної артистки України Жанни Боднарук, які подарували нову пісню «Театр, театр», присвячену провідному драматичному театру країни.

Ювілейні заходи також відбулися у приміщенні Інституту проблем сучасного мистецтва України: виставка, присвячена історії та сьогоденню франківців та науково-практична конференція, на якій українські театрознавці спробували висвітлити мистецький шлях театру протягом сторіччя.

Інтерв’ю з режисером-постановником вистави «Поминальна молитва» читайте найближчим часом.