Подорож осіннім вернісажем

Центр української культури та мистецтва гостинно запросив відвідати свої нові проєкти: експозицію художніх творів Ренати Геніної виконаних у техніці «печворк» — «Patchwork — простора дорога в життя»; виставку художній творів Наталії Топчій та її учениць «Мовою квітів» (розпис по тканині в техніці «фунтик») та колекцію Оксани Скляренко й Олега Сморчкова «Ляльки. Ведмеді Тедді. Солдатики».

Подорож осіннім вернісажем

До уваги відвідувачів проєкту «Patchwork — простора дорога в життя» презентовані понад 70 робіт Ренати Геніної, переважно малого формату, створені в техніці «печворк», а також вишиті твори мистецтва. За словами Ренати Германівни, потяг до декоративно-прикладного мистецтва вона відчула ще у школі, коли почала відвідувати гурток із вишивання.

З технікою «печворк» Рената Геніна вперше познайомилася 2008 року. Клаптикове шиття мисткиня опановувала завзято, швидко та ефективно. Згодом почала долучатися до участі у тематичних мистецьких проєктах. Йдеться, зокрема, про участь у VІІ Фестивалі клаптикового шиття та виставці-конкурсі «Календар», що були організовані Центром української культури та мистецтва. Чимало робіт пані Регіни зберігається у приватних колекціях в Україні та за кордоном. Мисткиня переконана, що саме заняття печворком надихають її рухатися далі й жити цікавим життям.

Особливість техніки «печворк» полягає у використанні під час створення виробу так званого принципу мозаїки — коли основу виробу складають шматочки тканин, зшиті таким чином, аби презентувати для світу унікальний витвір декоративно-ужиткового мистецтва. Сьогодні майстри клаптикового шиття все частіше надають перевагу створенню об’ємно-просторових композицій.

Неповторна краса української природи тонко передана Ренатою в її роботах «Квітучі квадрати», «Дозорець», «Квітучій травень». Багатьох здивує незвичайний дорожній набір шахів. Легку усмішку викличе робота «Дружня сімейка». Тут же представлений і перший витвір мисткині у техніці «печворку» — «Веселі картинки».

***

Виставка «Мовою квітів» представляє роботи Наталії Топчій та її учениць — Катерини Дацько, Марії Міхно та Вікторії Животової. А також, учасників народної студії декоративно-прикладного мистецтва «Палітра».

Фунтик — це маленький пакетик, згорнутий у вигляді лієчки і наповнений фарбами. Розпис фунтиком цікавий у декоруванні тканин та одягу, він ніби імітує вишивку гладдю. Так само, як ниточка до ниточки кладеться у вишиванці, так штрих до штриху кладеться під час розпису. Оволодіти «фунтиком» можна набагато швидше, ніж вишивкою. Людині зовсім не обов’язково бути художником, щоб розписати одяг, або нанести орнамент на шарф чи намалювати картину.

Техніку «фунтик» Наталія Топчій практикує з 2007 року. Сьогодні вона — керівниця творчо-мистецького гуртка в Обухівському міському центрі творчості «Романтик», де проводить заняття для дітей. Окрему позицію в творчій діяльності пані Наталії займають майстер-класи з розпису. Вона активна учасниця святкових виставок, які традиційно присвячуються до дня міста в Обухові, Українці та Ржищеві, що на Київщині.

Увагу багатьох відвідувачів виставки привернули роботи пані Наталії: «Осінній спас», «У пошуках тепла», «Ми заховалися у квітах», «Маки», диптих «Веселка». Поруч — талановиті витвори її дванадцятирічної вихованки Каті Дацько: «Ромашки», «Розмова. (Горобчики)», «Квіти у бабусиному саду». Також в експозиції представлене українське народне вбрання.

У рамках виставки відбувся цикл майстер-класів у техніці «фунтик» для дорослих і дітей.

***

А основу експозиції «Ляльки. Ведмеді Тедді. Солдатики» склали приватні колекції Оксани Скляренко та Олега Сморчкова, які презентували понад 1000 експонатів, що здивували багатьох відвідувачів унікальністю та майстерністю виконання.

Колекціонери поділили експозицію на окремі тематичні розділи. На виставці, зокрема, представили добірку експонатів, які об’єднує ідея материнства в ляльках, автентична українська лялька, варгейм та солдатики, а також ведмеді Тедді.

За словами Оксани Скляренко, спеціально для виставки майстрині з Кіровоградщини, Черкащини та Тернопільщини підготували нові роботи, які, напевне, вразять відвідувачів своїм візуальним змістом.

Пані Оксана — кандидат мистецтвознавства, культуролог, письменниця, ілюстраторка та майстриня зі створення народної ляльки і ведмедика Тедді. Вона активна учасниця всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставок. 2008 року її роботи презентували у Швейцарії та Німеччині. Творчий доробок мисткині неодноразово відзначали найвищими нагородами на численних міжнародних конкурсах авторської іграшки.

А Олег Сморчков — майстер мініатюрного живопису, переможець Міжнародного конкурсу «Ді-шоу, 2007», учасник багатьох міжнародних виставок.

У день відкриття проєкту відбувся круглий стіл на тему: «Ідея материнства у ляльках». У його рамках гості мали змогу долучитися до участі у майстер-класах з реконструкції ляльки, дискусій, а також почути цікаві розповіді про етнографічні пошуки народних ляльок. Майстер-класи для відвідувачів провели фахівці з Кропивницького, Дніпра, Тернополя та Черкас.

Під час виставки, за підтримки Міжнародного жіночого руху «За сімейні цінності», відбулася церемонія нагородження митців за їхній внесок у популяризацію традиційного мистецтва створення ляльки та освітню діяльність.