Подарунок від Японії

У Національній опері України урочисто передали театру сучасні мультимедійні проектори — грантову допомогу уряду Японії в рамках Програми підтримки культурних проєктів «КУСАНОНЕ».

Подарунок від Японії

«Проєкт модернізації обладнання постановочного освітлення Національного академічного тетару опери та балету України ім. Тараса Шевченка» — сьомий проєкт уряду Японії, реалізований у рамках Програми підтримки культурних проєктів «КУСАНОНЕ» в Україні, що надається неприбутковим організаціям для збереження культурної спадщини та розвитку культури, вищої освіти чи спорту. Цей грант є частиною Офіційної Допомоги Розвитку (ОDА) уряду Японії. З початку встановлення дипломатичних відносин у 1992 році Японія надала Україні допомогу на загальну суму понад 3,1 млрд. доларів США.

Важлива роль у практичній реалізації проєкту, зокрема, закупівлі та поставці обладнання, належить благодійному фонду «Велика родина». Залучення неурядової громадської організації до цього проєкту було умовою програми «КУСАНОНЕ». Робота здійснювалася у відповідності до умов Грантового контракту між Посольством Японії в Україні та фондом під наглядом аудиторів. Співробітники «Великої родини» працювали на волонтерських засадах, розглядаючи свою роботу як благодійний внесок у розвиток національної культури та мистецтва.

Завдяки грантовій допомозі Національна опера України отримала лазерний проектор Panasonik PT-RZ21 яскравістю 20000 Im та два лазерні проектори Panasonik PT-RZ120 яскравістю 12000 Im.

Завдяки цим проекторам можна створювати найвибагливіші візуальні видовища та використовувати в сучасних виставах та під час театралізованих і спортивних шоу. Приміром, під час минулорічного Тижня моди у Мілані, була встановлена інсталяція Air Inventions, що приголомшила глядачів фантастичним видовищем, освітленим лазерними проекторами. Не менш яскравою стала і вистава на прем’єрі 7-ї серії «Гри престолів» у Концертному залі ім. Уолта Діснея в Лос-Анджелесі.

— Нова техніка значно збагатить наш арсенал виражальних засобів, — наголосив генеральний директор-художній керівник Національної опери України Петро Чуприна. — Це вже не перший такий проєкт. 2003 року нам презентували музичні інструменти та широкий спектр аудіо апаратури. Все це добре працює і сьогодні.

Хочу подякувати пану послу за підтримку зв’язків з нашим театром. Також подяка голові Наглядової ради Благодійного фонду «Велика родина» Вірі Ульянченко. Наша співпраця розпочалася ще під час відзначення 150-річчя театру. Нині фонд взяв на себе місію проведення розрахунків з постачальником. Хочу згадати добрим словом і компанію «Панасонік Україна». Спочатку планувалася передача нам двох проекторів, а потім, за ті ж кошти, передали три. Маємо тепер можливість у повній мірі втілювати свої задуми.

— Національна опера України має давні творчі зв’язки з Японією завдяки гастролям, які завжди викликають великий інтерес у японської публіки, — зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Такаші Кураі. — Бажаю театру та його поціновувачам нових цікавих постановок із застосуванням надсучасного проекційного обладнання, закупленого за сприяння японського народу.

— Уперше беремо участь у такому проєкті, — зізналася голова Наглядової ради Благодійного фонду «Велика родина» Віра Ульянченко. — Хочу подякувати уряду Японії за підтримку української національної культури. Впевнена, що нове обладнання надасть блиску сцені, а глядачам принесе насолоду від спілкування з високим мистецтвом.

Директор компанії «Панасонік Україна» Кодзі Терадзіма розповів, що технології «Панасонік» сьогодні використовують в багатьох столицях світу і дають можливість втілити у виставах і шоу найфантастичніші ідеї. Закликав інші західні держави активніше співробітничати з Україною у культурній царині. А державний секретар Міністерства культури України Ростислав Какарандєєв висловим впевненість, що оперні вистави, які ми звикли бачити у звичайному форматі, тепер засяють зовсім новими барвами.

Однією з перших вистав у Національній опері України, де використали нові проектори, стала опера «Фауст» Шарля Гуно. Саме у цій постановці, чиє літературне першоджерело — однойменна трагедія Гете, зроблений особливий акцент на візуалізації сюжету. Сценографія «Фауста» поєднує запаморочливі декорації з різними світловими ефектами, що дають можливість обіграти кожну наступну сцену по-новому, наповнивши її ще більшою містикою. А японське світлове обладнання додало ще більшої видовищності класичному сюжету в сучасній інтерпретації.

Проектори, надані Національній опері України в рамках програми «КУСАНОНЕ» також використовуватимуть у багатьох інших виставках театру. Зокрема, у майбутніх прем’єрах.

Фото надані театром