Єдиний фестиваль у Європі

На Камерній сцені імені Сергія Данченка Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка відбувся ХVІ Міжнародний фестиваль монодрам «Марія», який цього року присвятили 100-річчю театру Франка.

Єдиний фестиваль у Європі

Серед організаторів фестивалю: Міністерство культури України, Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, Міжнародна благодійна організація «Міжнародний інститут театру» (Український центр). Театральний форум відбувся за сприяння Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України, Музею Марії Заньковецької, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, Благодійного фонду «Наш дім — Україна».

- Театр — історія про людей і для людей, — переконана президент фестивалю, народна артистка України Лариса Кадирова. — Енергія кроку сьогодення у театр майбутнього закладена у театрі, який був учора, в нашій пам’яті про нього. Тому, долаючи інформаційну блокаду театральної пам’яті, виникла ідея створення щорічного Міжнародного театрального фестивалю жіночих монодрам «Марія», який з’явився у 2004 році, коли в культурному просторі України святкувався 150-річний ювілей від дня народження великої Актриси Марії Заньковецької, для якої Євангеліє акторства вичерпувалося одним словом — Єство.

Створюючи наш фестиваль у 2004 році, єдиний фестиваль жіночих монодрам на теренах Європи, ми мали на меті популяризацію кращих світових здобутків виконавської майстерності актрис, плекання, культивування та репрезентацію можливостей універсальної мови театру, сприяння активній інтеграції українського театру до світового театрального процесу.

Фестиваль «Марія» проводиться щорічно восени, у жовтні в Києві.

У рамках фестивалю відбуваються:

прес-конференція для ЗМІ;

міжнародна науково-мистецька конференція «Магія культур»;

круглий стіл «Полілог культур»;

художні тематичні виставки;

майстер-класи, творчі зустрічі;

театральний клуб.

Щороку фестиваль відбувається в царині Національного театру ім. Івана Франка. Національний театр, використовуючи досвід сучасного світового театру, зберігає ідею національної культури. Національна театральна ідея — не реставрація традицій, а пошук їхнього розвитку в сучасному мистецькому процесі. Національна театральна традиція — це руйнування штампів, інертності, заради глядацької співтворчості, заради залучення публіки до роздумів, заради виявлення больових точок життя.

Мені хочеться всім творчим людям сказати: «Простіть і здрастуйте! Давайте зустрічатися енергетично, духовно, інтелектуально. Хоч ми живемо по різні боки землі, та творимо новітнє, сучасне, істинне, реформуємо думку, бачення, світосприйняття Людини. І від того «постулати розуму, з’єднуючись з почуттями, стають символами, дивовижними вікнами у вічність.

Генеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, народний артист України Михайло Захаревич зазначив, що цьогорічний фестиваль є початком святкування столітнього ювілею театру, який має дуже славну історію захисту українських національних інтересів протягом цілого століття. Франківці активно пропагують українську мову та культуру за кордоном, підіймають дух наших захисників на сході. Фестиваль «Марія» дає можливість побачити досягнення багатьох колективів, серед яких і вистави театру Франка.

На переконання головного режисера театру, народного артиста України Дмитра Богомазова, головний учасник фестивалю глядач, він — половина успіху у виставі. Побажав «Марії» повних залів і бурхливих оплесків вдячних глядачів.

Також про значення фестивалю «Марія» для української та світової культури розповіли прозаїки Володимир Яворівський і Віталій Капранов, головний художник театру Франка Андрій Александрович-Дочевський, перекладач Сергій Борщевський, літературознавець Дмитро Дроздовський.

Відбулося відкриття виставок: «Нам 100 років. Франківці», «Франківці у п’єсах Марка Кропивницького» (фонди Музею театру ім. Івана Франка), «Марія Заньковецька» (фонди Музею Марії Заньковецької), «Марко Кропивницький» (презентує «Вітальня на Дворянській» при підтримці Культурно-ділового центру «Рубаненко і партнери», Харків). Також презентували нові книжки.

На фестивалі «Марія» показали вистави театру ім. Івана Франка «Буна» В. Маковій, «Земля» О. Кобилянської, «Стара жінка висиджує» Т. Ружевич, «Момент кохання» В. Винниченка, «Не плачте за мною ніколи» М. Матіос. Театр Володимира Завальнюка «Перетворення» презентував свої кращі моновистави «Малюнок на замерзлому вікні» В. Даниленко та «Леді Капулетті» Н. Мазур. Анжеліка Гирич разом з французьким актором Полем Манондізом представили музично-поетичну виставу «Я кохаю», гість зі Львова Лідія Данильчук — «Білі мотилі, плетені ланцюги…», Мар’яна Кодіна-Іванович з Коломиї — «Квітка ностальгії», Олександра Тарнавська з Херсона — «Монолог актриси», Микола Бичук з Чернігова — «Чому люди не…», Марина Проценко з Дніпра — «За надмірну любов», Олександр Бєльський з Кривого Рогу — «Спокушені спрагою» та інші. Глядачі радо вітали гостей з Німеччини та Білорусі. Особливе зацікавлення у публіки викликала музична сторінка «Люблю любити любов» за участю народного артиста України Тараса Компаніченка та гурту «Хорея козацька», які підготували програму «Франківцям присвячую».