Від класики до року

У затишній залі Центрального будинку офіцерів Збройних Сил України відбувся концерт «Від року до року» Чоловічої хорової капели ім. Левка Ревуцького, знаної не лише в Україні, але й багатьох інших країнах світу. Концерт став одним із заходів до 50-річчя уславленого колективу.

Від класики до року

Репертуар капели складає величезна кількість творів. А того вечора капелани представили уривки з програм, які були створені протягом останніх трьох років. Прологом до святкової програми стала українська народна пісня «Ой на горі, та й женці жнуть». А власне початком дійства — уривок з програми, яка ще готується. Її робоча назва «Етнічний вінок». Майбутній концерт представлятиме твори народів, які компактно проживають на території України. Увазі слухачів представили дві грузинські пісні. Автор однієї з них геніальний грузинський композитор, який нещодавно відійшов у кращі світи, Гія Канчелі.

12 жовтня минулого року на сцені Центрального будинку офіцерів з великим успіхом відбулася масштабна прем’єра Капели ім. Ревуцького, що називалася «Народжена вільною» і присвячувалася Дню Захисника України. Ця театралізована музична вистава являє собою антологію пісень визвольного руху України від ХVІ століття до сьогодення. Цього вечора прозвучали дві пісні з унікальної програми.

«Щоб не плакати, я сміюсь». Робота над цим проєктом від задуму і підбору музичного матеріалу, створення хорового аранжування до прем’єри у червні, зайняла майже рік. Цю унікальну за змістом і виконанням мистецьку програму автентичної єврейської музики капела готувала з величезним натхненням і сумлінням. Присутні мали можливість послухати кілька творів з цієї програми.

Цього року відбулася ще одна визначна подія в житті капели. Хору хлопчиків та юнаків Капели ім. Л. Ревуцького виповнилося 30 років. Створила його і незмінно керує заслужена артистка України Аїда Зайцева. Цього вечора юні виконавці подарували музичну класику.

Наступною на сцену запросили співачку голос якої підкорював публіку США, Канади, Норвегії, Данії, Чехії, Польщі та багатьох інших країн. У її репертуарі твори Верді, Пуччіні, Моцарта, Шуберта та низки інших видатних композиторів. А цього вечора лауреат міжнародних конкурсів Анна Зарецька виконала санудтерк з фільму «П'ятий елемент».

Два роки тому при капелі створили квартет, який співає у стилі classical crossover. За цей короткий час він здобув досить широку популярність і любов публіки. Квартет «Impressio» це — чотири голоси, чотири унікальні тембри: Денис Шпак (ліричний тенор), Володимир Шевчук (драматичний тенор), Костянтин Коренєв (баритон) та Арсентій Примак (бас). Разом з Анною Зарецькою вони виконали низку шедеврів української та світової музичної культури.

Минулого року Капела ім. Л. Ревуцького за підтримки департаменту культури КМДА започаткували фестиваль музики змін, трансформації та креативу «FROM-TO». Це мікс класики, рок та поп-музики. Можливість проявити себе у новому, незвичному амплуа та відійти від штампів. Головною умовою для учасників фестивалю є те, що класичні колективи виконують рок, поп та джазові твори, а рок та поп-виконавці — класичну музику. Цього року фестиваль проходить вже вдруге. Саме в його рамках відбувся концерт «Від року до року».

Капела ім. Левка Ревуцького чи не єдиний колектив в Україні, який має у своєму репертуарі рок-програму, виконує композиції з репертуару «Queen», «The Beatles», «Status quo», «Pink Floyd». Наприкінці концерту увазі слухачів представили кілька номерів з цієї унікальної програми.

А ювілейні заходи тривають. 10 листопада в Національній філармонії України відбудеться концерт «Шлях довжиною в 50 років», до участі в якому запросили народних артистів України Ніну Матвієнко (народний спів), Анатолія Паламаренка (художнє слово), Тараса Штонду (бас).

Фото з сайта Капели