У пошуках правди

У широкий український кінопрокат вийшов історичний трилер «Ціна правди». На честь довгоочікуваної прем’єри у столичному кінотеатрі «Київська Русь» відбувся спеціальний показ та гала-прем'єра стрічки. Фільм презентували режисер-постановник, лауреатка «Золотого глобусу» й номінантка на «Оскар» Аґнєшка Голланд та відомий британський актор Джеймс Нортон.

У пошуках правди

Події стрічки відбуваються у 1933 році. Вельський репортер Ґарет Джонсон шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його відкриття згодом стануть підґрунтям для роману Джорджа Орвелла «Колгосп тварин».

Автор сценарію фільму Андреа Халупа.

Продюсери: Клаудія Смея, Станісла Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт, Андреа Халупа.

У ролях: Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала, Аліна Ковальська та інші.

, Дистрибутор — MMD UA та FILM.UA Distribution.

Фільм «Ціна правди» спільного виробництва Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute), України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно) та Великої Британії (Jones Boy Film). Зйомки фільму відбувалися в Україні, Польщі та Шотландії.

Промо-кампанія фільму в Україні базується на масштабному соціально-просвітницькому проєкті компанії FILM.UA Group за підтримки генерального медіапартнера каналу «Україна», метою якого є популяризація персони Ґарета Джонсона в Україні і світі, та збереження пам’яті про Голодомор в Україні 1932−1933 років.

Львів став першим українським містом, де побачили фільм «Ціна правди». Показ відбувся за участі команду проєкту, львів’янам його представили маркетинг-директорка FILM.UA Поліна Толмачова та співпродюсер стрічки Єгор Олесов. Наступного дня відбулася прем’єра у Тернополі, де фільм презентував співпродюсер українського блоку Сергій Демідов.

У Києва першими стрічку побачили представники ЗМІ. Після показу на них чекала велика прес-конференція за участі режисери Аґнєшки Голланд, виконавця головної ролі Ґарета Джонса Джеймса Нортона, продюсерів Єгора Олесова (Україна) та Мтаніслава Дзідзіча (Польща), а також українського актора Олега Драча.

- Для мене велика честь бути зараз тут, — зізналася пані Аґнешка. — Для нашої команди було дуже важливо розкрити таку серйозну тему. Ми сподіваємося, що меседж, який ми намагалися донести через фільм, буде зустрітий з такою самою увагою і теплотою в Україні, як він був зустрітий в усьому світі. Нам було дуже приємно працювати з українськими колегами над цим фільмом, ми високо оцінюємо їхню роботу.

- Дуже дякую Україні за такий теплий прийом, — наголосив Джеймс Нортон. — Думаю, що ми змогли переконливо розповісти цю історію. Для мене, приміром, великим викликом було приїхати в Україну в таку сувору погоду. А сніг і погода, які ви побачите на екрані — абсолютно реальні. Мені дуже допомогла Аґнєшка та українські актори, які весь час підбадьорювали.

- Дуже дякую всім, хто сьогодні прийшов на прем’єру, — зазначив Єгор Олесов. — Кожен фільм — це новий, неймовірний досвід. А цей фільм — такий досвід помножений на десять. Це велика міжнародна команда, неймовірні професійні актори, широка географія зйомок — Україна, Польща та Шотландія, а також фантастичний режисер. Дякуємо за таку можливість.

Під час урочистої частини Аґнєшка Голланд, Єгор Олесов, Станіслав Дзідзіч, Клаудіа Смея та Джеймс Нортон отримали пам’ятний подарунок — книжку «Ґарет Джонс. Ціна аправди», що побачила світ у видавництві «Жнець». До видання увійшли вибрані статті та хроніка життя й пам’яті Ґарета Джонса. Книгу вручили її упорядники, доцентки кафедри видавничої справи та редагування Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Ярослава Прихода та Марина Женченко.

Кульмінацією вечора стало нагородження Аґнєшки Голланд орденом княгині Ольги ІІІ ступеня «За вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу — Голодомору 1932−1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор». Указ про нагородження підписав президент України Володимир Зеленський, а церемонію нагородження провів перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук.

Своїми враження від фільму поділилися гості, що завітали на прем’єру.

Святослав Вакарчук, співак та політик:

«Фільм дуже гарно зроблений. Я дякую Аґнєшці Голланд за те, що вона взялася за таку складну і дуже важливу для України тему».

Ірма Вітовська, акторка:

«Дуже хотілося б, аби цей фільм подивилося якомога більше українців. Нещодавно був День пам’яті жертв Голодоморів і я, на жаль, майже не побачила свічок у вікнах. А такі фільми мають сприяти відродженню національної свідомості».

Ярослав Лодигін, генпродюсер UA: Суспільне:

«Я радий, що вийшов такий фільм. Дуже важливо те, що він ставить наш особистий біль у світовий контекст. Розповідає нашу національну історію всьому світові».

Юрій Марченко, журналіст:

«Класно, що з’являються такі фільмі. І що дуже важливо, це фільми якісні. Їх хочеться дивитися, все виглядає дуже професійно. Під час сеансу я бачив, як люди плакали. І, на мою думку, це найвища оцінка такій картині».

Наступного дня у Києві стартував кінофестиваль «Нове британське кіно», який відкрив фільм «Ціна правди». Аґнєшка Голланд особисто представила стрічку, яку тут показали мовою оригіналу (англійська) з українськими субтитрами. Паралельно в іншому залі відбувся показ картини з тифлокоментарем для незрячих глядачів. «Ціна правди» — перший фільм в історії українського кінематографа, який стає доступним для сліпих та глухих в усіх кінотеатрах країни. Завдяки мобільним додаткам Earcatch та Subcatch, люди з порушенням зору чи слуху зможуть отримувати тифлокоментр або адаптовані субтитри у своєму смартфоні під час будь-якого сеансу в усіх кінотеатрах.

Фото надано прес-службою Держкіно України.