Живий музей

Історія у наш час може бути цікавою та доступною не тільки для дітей, а й для дорослих. Зараз важко чимось здивувати людей, які постійно знаходяться у інформаційному полі, всі володіють світом, бо світ володіє усіма… Але не дивлячись на скажений темп нашого життя, необхідно все ж знаходити час та звертатися до витоків нашої культури, мистецтва, історії, звертатися до діячів і подій, які відігравали колись ключову роль.

Живий музей

Зважаючи на неоціненний досвіт наших предків ми можемо не повторювати їх помилок. У цьому переконані учні та викладачі столичної Гімназії А+ (ТОВ" Академія сучасної освіти").

Вже другий рік поспіль у цьому навчальному закладі під керівництвом вчителя історії Анастасії Трофимченко втілюють у життя неймовірний проект «Живий музей», який дозволяє дітям глибоко дослідити, систематизувати та узагальнити історію, яку вони вивчають на уроках у незвичному форматі — театралізоване (імерсивне) шоу, що дає можливість учням оживити події та історичні постаті шляхом перевтілення у відомих історичних діячів. Тут намагаються не просто подати програмний матеріал. У гімназії розробляють ігри, командні завдання, додають відео, діти працюють над есе, науковими завданнями із захватом. Саме такий інтерактив одного разу привів до думки щодо організації «Живого музею». Вперше діти досліджували тему «Київська Русь». Це була командна робота в якій кожен досліджував свого діяча та період пов’язаний з ним. Минулого року учні 7-го класу показували свої театралізовані постановки у Гімназії для учнів 5−8-х класів. До речі, всі елементи декорацій, атрибути, мапи, діти виготовляли власноруч на уроках трудового навчання та мистецтва. Минулорічний проект запам’ятався всім.

А на початку цього навчального року учні 8-го класу (минулорічні актори) звернулися з проханням організувати «Живий музей» ще раз. Звичайно педагоги підтримали ініціативу дітей і почали підготовку до заходу. Запропонована тема дослідження «Доба козацтва» викликала підтримку. Тут придумали авторський сценарій, діти поділилися на групи і почали досліджувати життя та діяльність Вишневецького, Наливайка, Сагайдачного, Хмельницького, Виговського, Брюховецького, Тетері, Дорошенка, Сірка, Мазепи, Розумовського. Придумали сценки, репліки, а далі почались репетиції і підготовка до заходу. Головною ідеєю було організувати та провести захід. Вирішили провести його в Музеї гетьманства, який є не тільки символом гетьманства, а й взагалі доби козацтва.

Саме в цьому музеї відбувся захист проекту «Живий музей». Імерсивне шоу показали учням 7-х та 9-х класів Гімназії А+, які нічого не підозрюючи потрапили на планову екскурсію, яку для них проводили їхні друзі. Крім дітей театралізоване шоу було показано і відвідувачам музею.

У гімназії вдячні директору Музею гетьманства Галині Яровій та його співробітникам за допомогу в організації та проведенні заходу і сподіваються на подальшу співпрацю.

Фото Богдана МАГДИЧА