Не пограбування, а експропріація

У День Соборності та Свободи України у столичному кінотеатрі «Сінема» відбувся прем’єрний показ кримінального бойовика «Екс». Стрічка розповідає про молодих українських патріотів, яка боролися за свободу своєї Батьківщини.

Не пограбування, а експропріація

Фільм «Екс» заснований на реальних подіях пограбування поштового відділення у містечку Городок (тоді Грудек Ягелонські) 1932 року. Для всіх виконавців головних ролей картина стала дебютом у кінематографі. Так як події відбувалися на Галичині, режисер стрічки шукав акторів переважно у цьому регіоні.

Фільм розповідає про групу молодих українських підпільників УВО (української військової організації), які готують так званий «екс» — експропріаційний акт. Повстанці на прізвиська Чорний, Зюк, Явір і Терен планують пограбування поштового відділення для потреб опору. Та все йде не за їхнім задумом і ретельно розроблена операція перетворюється на криваву бійню. Частина бійців гине під час нападу, решту переслідує польська поліція. Але поразка обертається перемогою — визвольний рух на Львівщині набирає нових обертів.

2015 року сценарій «Екс» отримав друге місце Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Автор сценарію Ярослав Яріш мешкає у селі на Львівщині. Вдень він працює бухгалтером, а ввечері пише. Сценарій створював з розповідей його бабусі, яка була сучасницею тих подій. Тому в ньому відчувається дух довоєнної Галичини.

Фільм знімали за підтримки Державної агенції з питань кіно та Міністерства культури України. Виробництво стрічки розпочалося у грудні 2016 року. Зйомки відбувалися у Львові, Львівській області та Києві і завершилися у липні 2017 року.

Під час прем’єрного показу відбулася вікторина, серед її учасників розіграли безліч подарунків.

Продюсер фільму Андрій Границя подякував всім, хто долучився до його створення. Для нього було великою честю працювати у такій команді професіоналів. Також висловив окрему подяку Держкіно України та його колишньому очільнику Пилипу Іллєнку, який особисто багато зробив для того, аби картина побачила світ. Автор сценарію Ярослав Яріш висловив сподівання, що фільм «Екс», в який його творці вкладали всю свою душу, викличе великий інтерес у глядацької авдиторії.

— У нас була фантастична команда, мені довелося працювати з надзвичайно талановитими людьми, — зізнався режисер-постановник Сергій Лисенко. — Аби стрічки побачила світ, максимум зусиль доклали всі її творці.

Сьогоднішня прем’єра співпала з днем Соборності та Свободи України. І це дуже символічно, бо і герої нашого фільму — це молоді хлопці, які боролися за Батьківщину. Та й актуальність такої історії сьогодні не можна заперечити.

Пан Сергій запросив на сцену тих, без кого б фільм «Екс» не вийшов би у прокат. А це автор сценарію Ярослав Яріш, оператор Сергій Михальчук, художник з костюмів Яна Нікітенко, художник з гриму Тетяна Маркова (до речі, під час зйомок пані Тетяна зустріла своє кохання), другий режисер Людмила Русланова, звукорежисер Євген Петрус, композитор Роман Григорів, директор картини Геннадій Розвод, режисер монтажу Максим Десятирик, кастинг-директор Ірина Султанова. І, звичайно ж, виконавці головних ролей Віталій Гордієнка, Артур Шалак, Ліза Бакуліна, Роман Кривдник, Костянтин Данилюк та інші. Нині вони працюють у Львівському театрі імені Лесі України, столичних театрах, дехто ще продовжує здобувати професійну освіту.

— Дуже приємно, що нарешті фільм «Екс» можна побачити на екранах. Цьому передував досить непростий процес, — підкреслив екс-голова Держкіно України Пилип Іллєнко. — Це один з моїх наулюбленіших фільмів, який був створений за п’ять років, коли я працював у Держкіно. Пишаюся тим, що мені вдалося хоч якось долучитися до його створення.

«Екс» саме той фільм, який я весь цей час хотів подивитися. Коли його побачив, то було дуже приємно. Приємно тому, що компанія «Кіноманія» саме з цього фільму почала роботу з українським національним кіно у кінопрокаті. Це хороший початок. Думаю, що всі українці своїм відвідуванням кінотеатрів покажуть, що таке кіно нам потрібне. Це кіно, що об’єднує. У нас є історія. Були люди, які віддавали своє життя за те, щоб була Соборна Україна. Маємо пам’ятати про них.