Долучайтесь до театральної ГРИ

Національна спілка театральних діячів України оголосила прийом заявок на участь у Третьому всеукраїнському театральному фестивалі-премії «ГРА» («GRA» («GreatRealArt»)). В українських театрів є час до 15 березня, аби приєднатися до національної премії та стати потенційними переможцямиу грі за театральний Оскар.

Долучайтесь до театральної ГРИ

ГРА була заснована НСТДУ у 2018 році. Лише за два роки проведення проєкт набув значного розголосу і об’єднав навколо себе всю прогресивну театральну спільноту країни. У ГРІ беруть участь театральні колективи з різних куточків України. Змагаючись і презентуючи свої кращі доробки, вони формують здорове конкурентне середовище та популяризують національне театральне мистецтво. За короткий час премія ГРА стала свого роду театральним «знаком якості», а фестивальна частина проєкту полюбилася глядачам. Адже всі поціновувачі сценічного мистецтва можуть стати учасниками фінального етапу проєкту і переглянути кращі вистави наживо.

Фестиваль-премія ГРА проводиться на конкурсній основі за підсумками минулого календарного року. Цьогоріч розглядатимуться прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 р. Взяти участь у проєкті можуть професійні театральні колективи різних форм власності: чи то державні, чи комунальні, або приватні. Подавати заявки мають право професійні театральні колективи/заклади культури різної форми власності, статутна діяльність яких пов’язана з театральним мистецтвом. Подавати заявки можуть також громадські організації, статутна діяльність яких пов’язана з театральним мистецтвом та які були зареєстровані не менше ніж за два роки до дати подання. Кожний заявник має право висунути на здобуття премії лише одну з прем’єр, які вийшли протягом року.

Відбір учасників здійснюється у декілька етапів. Спочаткуна основі поданих від театрів заявок Експертна Рада, (складається з відомих і компетентних театральних критиків, театро- і музикознавців) сформує лонг-лист учасників. Далі у березні-червні експерти подорожуватимуть Україною і переглядатимуть наживо всі вистави з лонг-листа, аби сформувати шорт-лист з 12 вистав. А в кінці листопада в Києві відбудеться відкритий показ вистав-фіналістів та оголошення переможців міжнародним журі. Театральний колектив, до репертуару якого входить вистава-переможець, нагороджується Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового творчого проекту.

Цьогоріч лауреати фестивалю-премії будуть визначатися у шести загальних номінаціях: За найкращу драматичну виставу; За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів), та шести індивідуальних номінаціях: За найкращу жіночу роль; За найкращу чоловічу роль; За найкращу режисерську роботу; За найкращу сценографію; За найкраще пластичне рішення вистави; За найкраще музичне рішення вистави.