Земні крила

У Центрі української культури та мистецтва в рамках проєкту «Земні крила України» відкрили виставку «Вітряки в графічних роботах студентів КНУБА». Серед її організаторів крім ЦУКМ Київський національний університет будівництва та архітектури і кафедра містобудування архітектурного факультету цього вишу.

Земні крила

В експозиції представлені роботи з фондів кафедри містобудування архітектурного факультету КНУБА, створені в 2018 — 2019 роках. Тему значення пам’яток архітектури розкривають роботи викладачів та студентів 1 курсу, присвячені вітчизняним вітрякам. Завдяки кресленням та рисункам студентів перед сучасним глядачем постають вражаюче раціональні та естетично виразні інженерні твори талановитих народних майстрів.

Значна частина експозиції складається з аксонометричних розрізів вітряків. Це засіб ознайомити пересічних глядачів з конструкціями мукомельних «машин», які зараз недоступні для безпосереднього огляду. Експозиція виставки акцентує увагу на особливостях будівельних конструкцій і архітектурних формах вітряків, які мають глибоке коріння та близькі до традиційного замкового і сакрального дерев’яного будівництва. На виставці представлені основні типи вітряків, що зберігаються в Національному музеї народного побуту та архітектури України.

Представлені роботи Максима Білостоцького, Катерини Волох, Олександра Галіпчака, Данила Гультяєва, Вікторії Лошак, Валерія Майєра, Миколи Ніколаєва, Георгія Парфенюка, Софії Паясь, Єгора Плюща, Кирила Провоторова, Катерини Рашківської, Василя Трохименка, Назара Шахрая, Дениса Шелеста, Сергія Юзькова та викладачів Г. А. Носенко, М. А. Ларіонової.

Графічні роботи виконані на основі історико-етнографічних, архітектурно-конструкторських розвідок, на базі оригінальних архівних документів Національного музею народної архітектури і побуту України. Архівні матеріали — один із видів збереження культурного спадку країни, а ознайомлення з ними — важливий етап духовного розвитку молодих громадян і фахівців України. Ці важливі архівні документи, розроблені під час створення Музею, жодного разу не оприлюднювались з часу його заснування.

Студентські твори виконані в класичній архітектурній техніці відмивки, викладачі застосували в своїх роботах як традиційні, так і сучасні техніки та матеріали. Архітектурна графіка виконана в техніці відмивки, яка передбачає реалістичну передачу об’єму та простору будівлі на основі вивчення закономірностей їх світло-тінового моделювання. Матеріалами для неї слугують китайська туш (суха фарба для каліграфії та малювання, що застосовується в Китаї з ХІ ст.), пензлі та папір.

Таким чином, у цих роботах, дивовижно поєднались складові «чотирьох коштовностей кабінету» древнього Китаю, які були символами освіченої людини (матеріали графіки), надбання західного світу (технічні прообрази вітряків з Нідерландів та Німеччини) та безмежні українські степи, на яких привільно панували вітряки.

Автори проєкту: Ганна Носенко (КНУБА), Мар’яна Ларіонова (КНУБА); куратори: Ганна Носенко (КНУБА), Мар’яна Ларіонова (КНУБА), студенти І курсу кафедри містобудування архітектурного факультету КНУБА Микола Ніколаєв, Георгій Парфенюк, Валерій Майєр.

Особливу увагу відвідувачів виставки привертають графічні роботи Валерія Майєра (вітряк з села Юнаківка Сумського району, Сумщина), Данила Гультяєва (вітряк з села Сасинівка Пирятинського району, Полтавщина), Олександра Галіпчака (вітряк з села Мала Морочня Зарічненського району, Рівненщина), Вікторії Лошак (вітряк з села Кримне Старовижівського району), Єгора Плюща (вітряк з Хутора Лісовий Ніжинського району Чернігівської області).

У публікації використано матеріали прес-служби ЦУКМ.