Як стати зіркою?

У Галереї KINO найстарішого столичного кінотеатру «Жовтень» відкрили фотовиставку «Нові зірки українського кіноекрану».

Як стати зіркою?

Фотовиставка спрямована на створення інституту кінозірок українського екрану та формування позитивного бренду українського кіно. Автор фотокартин — відомий український фотограф Ігор Гайдай. Організатор проєкту — кінотеатр «Жовтень» за підтримки Державного агентства з питань кіно. Куратор виставки — Людмила Горделадзе.

Український фотограф Ігор Гайдай автор низки фотокнижок («Українці. Початок третього тисячоліття» (1996−2003), «9 місяців + 3 дні» (2006−2008), «РАЗОМ.UA» (2004−2011), проєктів «Плоди землі», «Космос українського хліба» та інших. Свою роботу присвячує популяризації світової фотографії в Україні, а української — в Європі. Виставки робіт Ігоря Гайдая експонувалися в галереях Польщі, Франції, Англії, США, Великобританії, Швейцарії та інших країн світу.

Урочисте відкриття виставки відбулося за участі Ігоря Гайдая та акторів — учасників проєкту.

Як зазначила куратор виставки Людмила Горделадзе, мета цього проєкту, аби глядачі пізнавали наших акторів, а актори мали свої зображення від найкращих фотохудожників. Також пані Людмила зазначила, що протягом січня у кінотеатрі «Жовтень» глядачі купили 46 відсотків квитків на українські фільми, а це значить, що наше кіно активно розвивається.

Фотохудожник Ігор Гайдай зізнався, що прагнув показати молодих акторів, яких поки що не кожен знає, але вони вже знімалися в кіно і, напевне, ще матимуть майбутнє в кінематографі. Побажав, аби цих людей завжди розшукувало велике українське і світове кіно, розшукували режисери і глядачі.

Директор кінотеатру «Жовтень» Юлія Чухно переконана, що такі виставки дуже важливі. Завдяки їм глядачі знатимуть, хто своїми руками створює українську культуру, вітчизняне кіно. Пообіцяла, що ця виставка триватиме більше місяця її зможе оглянути кожен бажаючий з 10 ранку до 22 вечора щодня.

Представник Держкіно України Алік Шпилюк привітав учасників виставки від Одеського міжнародного фестивалю. За його словами за 10 років існування цього фестивалю та 4 роки існування Української кіноакадемії багато з представлених тут акторів стали лауреатами цих престижних форумів. Національний кінематограф вже дійшов того рівня, що у нас з’являються свої українські зірки.

Своїми враженнями поділися актори, чиї світлини представлені на виставці.

Ірма Вітовська-Ванца, акторка театру і кіно, продюсерка («Таємний щоденник Симона Петлюри», «Брама», «Мої думки тихі» та інші):

— Проведена дуже велика робота. Вдячна всім, хто долучився до цього проєкту. Він сприятиме пропаганді українського кіно. А ще це була добра нагода поспілкуватися зі своїми колегами. Вийшли чудові світлини. Особлива подяка Ігорю Гайдаю.

Катерина Молчанова, акторка театру і кіно («Гуцулка Ксеня», «Моя бабуся Фані Каплан», «Рівень чорного»):

— Якщо ти пропускаєш один день тренування, то це помічаєш лише ти один, два — твій вчитель, а якщо три — то всі. Намагаюся роботи так, щоб ніхто нічого не помічав, кожного дня працюю над собою. Для мене велика честь, що на цій виставці серед колег представлені й мої фото.

Лілія Яценко, акторка театру і кіно («Чужа молитва»):

— Зйомки в кіно — це здійснення моєї великої дитячої мрії, мрії, що мене покажуть на всю Україну, на великому екрані в українському фільмі. Для кожного актора дуже важливо брати участь у таких престижних виставках.

Ахтем Сеітаблаєв, актор і режисер кримського походження («Чемпіони з повітря», «Хайтарма», «Чужа молитва», «Захар Беркут», «Кіборги», «Додому» та інші):

— Дякую організаторам, насамперед — кінотеатру «Жовтень». Для мене район Подолу дуже багато значить, бо я тут прожив 5 років. А в кінотеатрі «Жовтень» продемонстрував свій перший повний метр. Протягом багатьох років цей кінотеатр для мене місце, з яким пов’язані і радість, і хвилювання, і знайомство з чудовими людьми, які приходять дивитися кіно. Дякую Ігорю Гайдаю за його мистецтво, Одеському кінофестивалю та Кіноакадемії за те, що нас підтримують.

Римма Зюбіна, акторка театру і кіно, телеведуча («Межа», «Гніздо горлиці»):

— Коли ще мріяла стати актрисою, то ніколи не думала, що мене фотографуватиме Ігор Гайдай. А коли працювала у Молодому театрі, то йдучи на роботу завжди з цікавістю заглядала у вікна його майстерні. Щаслива, що сьогодні у такій класні компанії, а все почалося з телефонного дзвінка… Нині завершую зйомки в новому фільмі, який вже зовсім скоро вийде на екрани.

Закликаю всіх акторів, аби стати зіркою треба працювати. І робити це по 24 години сім днів на тиждень. Читайте і дивіться. Ви не маєте права не знати, хто номінується на Оскар, хто перший на Канському кінофестивалі. У нашій професії або пан, або пропав. І тут дуже складно бути зіркою…

Також на фотовиставці представлені світлини В’ячеслава Довженка («Свінгери», «Кіборги»), Наталії Васько («Крути 1918», «Гніздо горлиці»), Максима Самчика («Фокстер & Макс», «Коли падають дерева»), Олега Москаленка («Дике поле»), Анастасії Пустовіт («Коли падають дерева»), Романа Луцького («Секс і нічого особистого», «Сторожова Застава», «Віддана»), Макара Тіхомірова («Чемпіони з підворіття», «Межа», «Кіборги»).

Фото з соціальних мереж