Пошук українських «шекспірів»!

Стартував набір учасників до ІІ-ї Лабораторії драматургії НСТДУ. У проєкт запрошують всіх тих, хто вміє або хоче писати, готовий вчитися та прагне визнання власних сценічних робіт. Участь у заході — безкоштовна, а куратор Лабораторії — відомий україно-німецький драматург Павло Ар’є. Заявки для участі в проєкті приймаються від авторів з усієї країни до середини червня.

Пошук українських «шекспірів»!

Лабораторію драматургії було засновано 2019 року Національною спілкою театральних діячів України. Проєкт покликаний відкривати нові імена та урізноманітнювати репертуар театрів українськими творами. Також в найближчих планах — створення національного веб-ресурсу з базою п’єс українських авторів. Цьогоріч проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду, за кількістю балів експертів він посів перше місце в рейтингу лоту «Резиденції».

Лише в рамках минулорічної Лабораторії було створено 11 українських п’єс для дітей і юнацтва. Деякі з них вже взято до репертуару театрів. А цього року обмежень взагалі немає: драматурги можуть писати п’єси для різних вікових категорій та видів театру.

Для участі в проєкті автори мають заповнити анкету-заявку та надіслати організаторам резюме і приклади творчих робіт. Для 15-х учасників, що пройдуть відбір, у столиці в липні відбудуться семінари та майстер-класи. Досвідом ділитимуться не тільки драматурги Павло Ар’є і Наталя Блок, а й режисери. У серпні автори будуть писати власні п’єси в супроводі консультацій від іменитих кураторів та можливістю відвідувати воркшопи з драматургії.

Під завісу жовтня в Києві планується проведення Фестивалю сучасної драми. Це мають бути публічні читки та обговорення п’єс з залученням вже іменитих режисерів та акторів, запрошенням керівників літературно-драматургічних частин театрів. Формат фестивалю залежатиме від суворості карантинних заходів. Організатори готові до проведення онлайн-фестивалю, проте не полишають надії зустрічі в офлайні.

І, можливо, вже 2021 року роботи учасників ІІ Лабораторії будуть успішно втілені в постановках на різних театральних майданчиках України. Організатори сподіваються, що український проєкт з роками набуватиме популярності та ваги. Як свого часу авторитету у світі здобула програма для драматургів британського театру Royal Court. До речі, участь у ній вже брали і кілька українських авторів, у тому числі Павло Ар’є.

Прес-служба НСТДУ