Позитив від Музею сучасного мистецтва

Музей сучасного мистецтва України оновлює експозицію виставкою «Вихід на позитив» з фондів музейної збірки. Кожний відвідувач надихнеться позитивним настроєм, переглянувши 70 творчих робіт шістдесяти українських митців.

Позитив від Музею сучасного мистецтва

Цього року світ зіткнувся з викликом, який став для когось важким випробуванням, а для кого-то відкрив нові можливості, для кого обернувся крахом, а для кого-то став поштовхом до неймовірних відкриттів. Людство ще не може подолати ні самої проблеми, ні тих наслідків, які вона з собою принесла, але життя триває і його усе найпрекрасніше — природа, мистецтво, творчість — переконані організатори виставки.

Глядач матиме можливість насолодитися сонячним світлом і ніжною веселкою, відчути легкість квітів і лоскотання трав, почути музику вітру, шум прибою і легкий шепіт хвиль, розгледіти емоції на обличчях людей і помилуватися архітектурними формами будівель. Всі ці прості речі є найважливішими в житті кожної людини і талановиті художники, вклавши в твори свою душевну енергію, передадуть її глядачам.

На виставці представлено творчість митців різних шкіл — київської, харківської, львівської, кримської, закарпатської … Це відомі і улюблені багатьма художники, чиї роботи виставляються вперше в музеї. На виставці представлено творчість дивовижно обдарованих майстрів пензля, які вміють бачити і відтворювати позитив, красу і неосяжність світу.

- Ось і настало літо! Таке швидкоплинне і спекотне, таке бажане і яскраве, — зазначила мистецтвознавець Ірина Алексєєва. — Поспішаймо наповнити цю чудову пору подіями і незабутніми спогадами! Цього року літо прийшло ніби зненацька, адже всі ми так багато часу провели в карантині що весна у тривогах пролетіла непомітно.

Мов на катапульті, зробивши стрибок у часі, ми опинилися в наступному сезоні. Хочеться наздогнати втрачене, діяльно й емоційно наситити кожен день не відкладаючи щось «на потім».

«Вихід на позитив» — так називається річна, традиційна музейна виставка, що представляє роботи з власного зібрання музею. І хоча протягом року ми завжди знаходимо можливість показати свою колекцію, музей занудьгував і по багатьом авторам, і по улюбленим творам.

Керуючись бажанням максимально створити в експозиційному просторі життєстверджуючу атмосферу, наповнену любов’ю, що дає імпульс оптимізму, новим відкриттям, ми відібрали понад сімдесят творів. Літо — пора, якій завжди хочеться сказати — не поспішай, дай творчому натхненню розвернутися! Пейзаж, натюрморт або портрет — все, що любо, що спонукає до емоційної фіксації, роздумів чи особистих спогадів. За довгий час ізоляції ми усвідомили цінність простих речей, що виявилися дивовижно красивими в нашому новому розумінні.

Художники з різних регіонів України вміють відтворити найважливіші миттєвості оточуючого світу, швидкоплинність часу, захопити глядача. А це кияни: О. Яблонська, Є. Волобуєв, Е. Котков, Л. Рапопорт; кримчани: В. Толочко, В. Бернадський, В. Цвєткова, Г. Олійник; харків’яни: Б. Михайлов, А. Хмельницький, А. Насєдкін, А. Константинопольський; львів’янин Р. Сельський; хмельничанин М. Мазур; одесити: О. Слешінський, О. Волошинов, закарпатці: В. Приходько, О. Громовий, Н. Дідик; емігранти: В. Стрельніков, Л. Дульфан та ін.

Із зоряним калейдоскопом яскравих імені нашої музейної збірки, запрошуємо і разом «Входимо на позитив» — в країну під назвою «Літо»!

Напевне багатьом відвідувачам експозиції запам’ятаються портрети Сергія Резніченка «Кіт 2000», Сергія Луньова «Портрет дівчини», Олександра Хмельницького «Алла. Дружина», Любові Рапопорт «Портрет мами» і «Автопортрет на тлі примітиву»; натюрморти Сергія Дуплія «Літні квіти», Віктора Толочка «Натюрморт з кавовником», Валентини Цвєткової «Флокси», Галини Зорі «Квіти чорнобривці», Тетяни Красовської «Вальс ірисів»; пейзажі Ганни Олійник «Цвітіння у горах», Олега Омельченка «Вечірня тиша», Павла Мірошніченка «На річці Снов», Сергія Дуплія «Дніпро. Човни»; морські краєвиди Віктора Толочка «Морські пейзажі», Анатолія Сухорука «Кримський мис. Севастополь»; полотна на українську тематику Олени Гусакової «Український мотив. Закохана», Павла Тайбера «Портрет гуцула», Володимира Патика «Нічого кращого немає».

Всі ці роботи відрізняються багатогранністю творчого відображення, мистецького погляду. Художники відтворюють найважливіші миттєвості оточуючого світу, швидкоплинність часу.

Музей відкрито для всіх бажаючи за умови дотримання заходів безпеки, що встановлені діючими нормами поведінки в громадських місцях.

У літню спеку в залах Музею кожен глядач знайде бажану прохолоду, а якщо мінлива погода змінить свій настрій, тут гостей зігріють промені любові, які випромінюють художні твори виставки «Вихід на позитив».