Подорож у прекрасне з Будинком художника

У Центральному будинку художника НСХУ працює персональна виставка Наталії Гмирі «Катарсис» і Всеукраїнська виставка «Жива планета».

Подорож у прекрасне з Будинком художника

Наталія Гмиря закінчила Київську державну академію декоративно-прикладного мистецтва імені Михайла Бойчука (Київський художньо-промисловий технікум) за спеціальністю промислова реклама і графіка та поліграфічний факультет Національного технічного університету (КПІ) за спеціальністю художник-графік. Працювала у рекламних агентствах, видавництвах. Брала участь у багатьох всеукраїнських та міжнародних виставках. Також у творчому доробку мисткині персональні виставки у Центрі культури та мистецтв КПІ та Історико-краєзнавчому музеї міста Ірпінь.

«Її картини, виконані змішаною технікою (полотно, олія, декоративний матеріал, приносять в наше життя радість і тепло. На полотнах багато квітів: магнолія символізує самоповагу, весну, жіночу вроду; орхідея — пристрасть; піон — довге життя, благополуччя; тюльпан — витончену любов, гордість; лілія — недоторканість, чистоту, спокій; сакура — жіночу молодість та красу. Виникає бажання прикрасити цими роботами свої помешкання», — писали про виставку Наталії у Центрі культури та мистецтв КПІ.

2013 року художниця заснувала майстерню мистецтва — студію «Гранд».

— Багато людей замислюються про щось сакральне і високе, знаходяться у пошуку гармонії зі світом, шукають своє призначення, розвиваються, успішно досягають своєї мети і розуміють, що до повного задоволення їм чогось не вистачає, — розповідає пані Наталія. — І раптом усвідомлюють, що найбільше задоволення людина отримує від творення. Саме наша студія може допомогти стати творцями своїх перших шедеврів. Вона зацікавить тих, хто схоче спробувати себе в творчості або доповнити свої знання, виховати у дитині творчу особистість, розвинути художнє бачення, посидючість, цілеспрямованість.

Та повернімося до виставки «Катарсис». Чимало відвідувачів напевне надовго запам’ятають полотна Наталії Гмирі, присвячені великому християнському святу — «Великодні лілеї», «Великодні дзвіночки», «Великодні тюльпани». Темі духовності мисткиня присвятила картини «Вечірня» і «Томос». Народні мотиви надихнули її на створення робіт — «Материнство», «У маках», «Млин», «Котик», «Ранок», «Лелеки». Легкий гумор відчувається у серії «Пригоди на городі».

***

Виставку «Жива планета» організувало ГО «Барви життя». До її проведення долучилися аеропорт Далман та особисто Хадмі Гювенч і Ростамчон Ахмадзода, «Асоціація аеропортів України» і Київський зоопарк.

У день відкриття виставки відбувся онлайн-конкурс з однойменною назвою, де глядачі обирали художників, роботи яких їм найбільше сподобалися. Перше місце виборола Катерина Баранова, за яку проголосувало 187 шанувальників її творчості, на другому — Людмила Анохіна (168) і на третьому — Лілія Дорошенко (130). Всі переможці отримали коштовні прикраси, а також по два квитки до Київського зоопарку і збірку поезій Наталії Полінкевич.

Представлена виставка вражає своїм розмаїттям. Гармонію людини і природи зуміли тонко передати у своїх полотнах художниці Ірина Тарасюк (роботи «Волинь. Червень», «Волинь. Березень» і «Волинь. Квітень») та Аліна Ворошилова («Пух тополі, повітряне сподівання», «Перша ягідка найсмачніша»). Багатством барв вирізняються натюрморти Ніни Тимощук («Сонях»), Олени Стрекалової («Очі волошкові», «Кардинал», Мак"), Тетяни Кравченко (Пори року: «Весна», «Літо»). Поруч — зображення тварин: «Пугач», «Орел» (автор обох картин Ірина Сайбель), «Дезі» (Ася Колось), «Левова історія» (Юлія Орлова), «Тигреня» (Ніна Тимощук).

***

Крім цього у Центральному будинку художника НСХУ працюють над кількома новими проєктами. Вже у серпні тут відбудеться Х Всеукраїнська виставка-конкурс імені Георгія Якутовича, мета якої — сприяння всебічному розвиткові графічних мистецтв. Кожен художник може запропонувати на розгляд журі до трьох графічних творів. Кращим роботам присуджуватимуть дипломи в чотирьох номінаціях: естамп, акварель, оригінальна графіка і книжкова графіка. Журі присуджуватиме дипломи першого, другого та третього ступеню в кожній номінації, а кращі роботи молодих митців відзначать у номінації «Юність».

У цей же час НСХУ та Дирекція планують презентувати VІІІ Всеукраїнську трієнале «Скульптура-2020». Її мета — репрезентація творів, що відображають основні стилістичні напрямки в сучасній українській скульптурі. Художник може запропонувати на розгляд журі до 3-х скульптурних творів створених протягом 2017−2020 років. Розмір роботи по більшій стороні не повинен перевищувати 200 см і бути не меншим за 20 см. Ці обмеження не стосуються медалей. До експонування приймаються лише твори, виконані у довговічних матеріалах (камінь, метал, дерево тощо).