Подорож у чарівний світ джазу

У Колонній залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України триває традиційний для серпня фестиваль «Літні музичні промені». Під час одного з музичних вечорів Біг-Бенд Національного академічного духового оркестру України під орудою Олексія Вікулова подарував хіти джазу. Звучали найулюбленіші джазові мелодії ХХ століття. Всі слухачі мали змогу насолоджуватись літом, слухаючи вишуканий джаз.

Подорож у чарівний світ джазу

З особливою теплотою публіка вітала виступ солістки концерту — фіналістки телевізійного шоу «Голос країни» Аліни Башкіної. А ведучий Олександр Рудько відкрив для гостей багато таємниць джазу.

Джазова музика сильна сучасним моментом. Тут немає сценарію. Це діалог. І рішення про те, якою емоцією поділитися зі слухачем, музикант приймає за долі секунди в залежності від того, що він відчуває саме зараз.

Джаз це такий вид музики, який може увібрати в себе дуже багато різного. При цьому всерівно залишатися джазом. У різні часи до нього було різне ставлення. Його називали музикою для багатих, його називали музикою для бідних, але завжди джаз лишався музикою для розумних.

Розпочали концерт з мелодії Дж. Гарланда «In The Mood» у виконанні оркестру.

«Ти обіймаєш і температура мого тіла збільшується. Ти цілуєш і я згораю зсередини. Я хворію тобою», — слова з наступної композиції «Fever» Дж. Девенпорта та Е. Кулі, яку разом з оркестром виконала солістка Аліна Башкіна.

Композицію «Hit — The Roand Jack» П. Мейфлід записав акапельно 1960 року. А великої популярності твір набув через рік, коли його виконав Рей Чарльз. Після цього прозвучала пісня «Sunny» (автор Б. Хебб), що увійшла у топ «25 найкращих пісень ХХ століття».

«Співай, співай. Коли, як не зараз усе місто почує». Ці слова як не можна краще говорять про мелодію Л. Пріма «Sing, Sing, Sing». А «Caravan» (Х. Тізол, Д. Еллінгтона та І. Міллса) став джазовим стандартом 30-х років, одним з найвідоміших шлягерів популярної джазової музики минулого століття.

Пісня Л. Харта та Р. Роджерса «Blue Moon» написана далекого 1934 року. А 1955-го платівка з цим записом зайняла верхні рядки рейтингу ТОП-30. Твір Дж. Гершвіна «Summertime» нараховує понад 23 тисячі записів. Для багатьох ця пісня відома як колискова Клари з опери «Поргі і Бесс». А Мелодія Д. Еллінгтона «Don't Get Around Much Anymore» стала популярною, коли слова до неї написав Б. Рассел.

Композиція Б. Поттса «Big Swing Face», що відкрила друге відділення концерту, є в репертуарі найвідоміших і найуспішніших оркестрів світу. Після цього прозвучала сповнена запальної енергії композиція Н. Лейна «Admiral's horn», що додала джазовому вечору нових музичних барв.

І знову на сцені Аліна Башкіна з піснею про кохання І. Гордона та Л. Жиле «Unforgettable», яку свого часу наспівував мало не весь світ. «A Tisket, a Tasket» була відома як дитяча пісенька, поки у 30-ті роки співачка Е. Фіцджеральд разом з Ван Александером не переробили оригінальний дитячий текст на джазову пісню, яка багато років була в її репертуарі. Іноді текст пісні нагадує про високі почуття кохання. Саме такою була пісня Г. Арлена та Е. Гарбурга «Down With Love».

Ритми композиції Дж. Завінула «Birdland» розповіли про його веселу філософію. У творах цього композитора йде мова про все на світі: про народження і смерть, любов і ненависть, добро і зло. Саме про це його мелодія «The Chicken». Твір Г. Гудвіна «A Fem Good Men» поєднує в собі елементи рок-маршу та прямолінійні рок-ритм. Напевне його композицію ніколи не переплутаєш з мелодіями інших композиторів.

«Я віддам тобі все, що можу віддати, якщо ти скажеш, що любиш мене. Можливо в мене є небагато, але все необхідне ти матимеш. Я не дуже турбуюcь про гроші, бо за гроші любов не купиш», — говориться у пісні Дж. Леннона і П. Маккартні «Can't Buy Me A River».

«Тепер ти говориш, що ти самотній. Ти плачеш всю ніч. Ти можеш виплакати всі очі, як я колись за тобою», — слова з твору А. Гамільтона «Cry Me A River».

«І щоб там не було, які б катаклізми не приносило нам життя, варто пам’ятати, що єдине, що нас врятує, що дасть нам сили жити і творити далі, це не що інше, як любов. Пам’ятаймо про це», — закликає пісня Б. Кемпферта і М. Геблера «L-O-V-E», що стала заключним акордом концерту «Хіти джазу — 2020».

Вдячні глядачі довго не хотіли відпускати зі сцени улюблених виконавців і кілька разів запрошували їх на біс. А зовсім скоро знову буде нагода зустрітися з цим талановитим колективом. Наступні концерти Біг-бенду Національного академічного духового оркестру України відбудуться 18 і 25 серпня.