Краще з колекції

У Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе напередодні Дня Незалежності України вже традиційно відкривається виставка, на якій представляють кращі роботи з фондів музею. Про нову експозицію наша розмова з директором Музею-майстерні Олександром Юніним та старшим науковим співробітником Олександрою Савєнок.

Краще з колекції

— В одному з виставкових залів ми представляємо проєкт, який був заснований першим директором музею Ростиславом Синьком разом із заслуженим художником України Борисом Плаксієм, — зазначив Олександр Олександрович. — Ця колекція називається «Портретна галерея «Творці Незалежності України». Тут можна побачити портрети видатних українських культурних, політичних та громадських діячів.

Колекція нараховує близько 100 робіт. Борис Плаксій працював над нею з 1999 до 2007 року. Отримав за ці роботи Національну премію України імені Тараса Шевченка. Зараз всі ці портрети зберігаються в нашому музеї.

Через обмежені виставкові площі цього року представляємо лише частину колекції — 15 полотен. Тут можна побачити портрети Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Ліни Костенко, Івана Марчука, Ростислава Сінька, Василя Стуса, Валерія Франчука, Івана Кавалерідзе, Ніни Матвієнко, Слави Стецько, братів Горинів.

Багато з представлених у колекції особистостей спеціально приїздили до нашого Музею, аби позувати Борису Плаксію. Цей проєкт бачили перший, другий і третій президенти України.

Крім цих портретів ми щороку виставляємо для загалу картини видатних українських митців, які зберігаємо в наших фондах, а також скульптури Івана Кавалерідзе. Цього року поціновувачі мистецтва матимуть змогу побачити твори відомих далеко за межами країни майстрів пензля Василя Гуріна, Євгена Лученка, Валерія Франчука, Володимира Слєпченка, Тетяни Галімбієвської та багатьох інших.

На одній з картин можна побачити Андріївський узвіз у Києві, а поруч — Ейфелеву вежу в Парижі. І таке поєднання невипадкове. Адже Андріївський узвіз нерідко називають українським Монмартом.

Не випадково Володимир Слєпченко зобразив на Андріївському узвозі Тараса Шевченка, адже Кобзар дуже любив це місце. Нині вже покійна Тетяна Галімбієвська проводила в Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе одну зі своїх останніх виставок. Вона запитала: «Яку картину подарувати музею?» І ми обрали саме краєвид Парижа, адже у цьому місті побував Іван Кавалерідзе.

Напевне багато хто з відвідувачів виставки зверне увагу на картини Володимира Гуріна «Дзвіниця Володимирського собору» і заслуженого художника України Анатолія Буртового «Поділ». До речі, спільним проєктом А. Буртового та нашого музею була серія робіт за творами Тараса Шевченка. Всі ці роботи він подарував музею.

Шевченківська тематика продовжується у творах Андрія Гука «Шевченковими стежками» і Наталії Поліщук «Стежками Кобзаря» та Андрія Серебрякова «Козак на коні». Принагідно зазначу, що зовсім нещодавно пані Наталія отримала високе звання — «Заслужений художник України».

Один із фундаторів та друзів нашого музею, геніальний Іван Марчук подарував картину «Силует». Спеціально для музею заслуженим художником України Сергієм Дуплієм написана картина, на якій намальована альтанка, що стоїть на Андріївському узвозі.

Ми намагаємося показати поціновувачам мистецтва краще з того, що маємо. А це частина загальнодержавного музейного фонду України. Це надбання нашої держави, надбання українського народу. Хочемо показати, що нам є чим пишатися. Ми маємо видатних художників. Є тут і молоді, і вже поважні митці. І ті, кого вже на жаль серед нас немає. Повинні цінувати тих, хто нині ще поміж нас.

На сторінках музею в соціальних мережах ми анонсували цю виставку. Приймаємо відвідувачів зі встановленими обмеженнями у зв’язку з пандемією. Раді запросити киян і гостей міста подивитися проєкт, присвячений Дню Незалежності України.

А вже у вересні плануємо відкрити виставку викладача Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України, надзвичайно цікавого художника Олександра Харпачова. Дуже тішимося з того, що його робота вже зберігається у фондах Музею-майстерні Івана Кавалерідзе.

Потім готуватимемось до участі у дуже серйозному проєкті до Дня «Тбілісобо на Андріївському узвозі». Хотів би подякувати організаторам цього свята керівнику Наталії Склярській, Посольству Грузії в Україні і Київській міській владі.

Govid-19 на жаль вплинув на наші плани. У травні планувався за підтримки грузинських колег пленер українських митців до Грузії, а у вересні мали зустрічати художників з цієї країни. Але сподіваємося, що карантинні заходи не завадять нам зробити виставку-подарунок киянам і гостям столиці до Дня «Тбілісобо на Андріївському узвозі».

Нині багато своїх проєктів здійснюємо через соціальні мережі та ютуб. Це і лекції, і екскурсійні тури, проєкт-експозиція в деталях «Скульптури Івана Кавалерідзе». Шукаємо нові підходи у своїй роботі. Але не можна передати всю красу мистецтва з екрану телевізора чи монітора комп’ютера. Тому треба з дотриманням усіх карантинних вимог приходити в музеї, галереї, театри, кінотеатри та відвідувати різноманітні мистецькі заходи, що відбуваються просто неба. Вони чекають на вас, шановні відвідувачі. Бо мистецтво без поціновувачів — мертве.