Творчі експерименти Дар’ї Іващенко

У виставкових залах Музею історії міста Києва завершила свою роботу експозиція художниці Дар’ї Іващенко, в якій мисткиня представила свої картини, створені протягом двох останніх років.

Творчі експерименти Дар’ї Іващенко

За час свого творчого розвитку Дар’я встигла перейняти особливості різних художніх напрямків, але при цьому виробити свій персональний і впізнаваний стиль. Сьогодні її полотна входять до приватних зібрань колекціонерів з різних куточків світу, зокрема, України, Великобританії, Швейцарії, Іспанії, Австрії та Греції. Вони беруть участь у персональних та колективних виставках як в Україні, так і за кордоном.

У пошуках нових відкриттів художниця нерідко експериментує. Її творчість характеризується особливою рисою — використанням поталі, що дозволяє створити ефект повітряного простору та зафіксувати його найдрібніші зміни протягом дня. Золоте і срібне тло відіграють контрастами при різному освітленні і, таким чином, відображають головну ідею — плинність часу.

У роботах художниці домінує природа: флора і фауна, мариністика і підводний світ. Свої враження від спостереження за природою і навколишнім світом вона переносить на полотно, при цьому намагається не випускати деталей. Роботи художниці не обмежуються візуальною формою. Вони апелюють до актуальних тем незахищеності природи і необхідності її збереження.

Почавши свій мистецький шлях фіксації анімалістичних образів, незабаром випускниця курсу Contemporary Art Academy of Media Arts перейшла до пошуку змістів, асоціацій, історій і фактів, які часто ховаються за красивою картинкою. Працюючи з улюбленими образами, Дар’я змістила фокус на соціально-художні проєкти, в яких працює з тематикою ідентифікації та територіальної приналежності, порушує питання нестандартної краси та індивідуальності, досліджує поняття усвідомленості й прийняття.

Аби глядачі краще зрозуміли, про що художниця хотіла розповісти у своїх полотнах, до назви кожної картини Дар’я додає кілька речень.

«П'ятий день Землі. Флора й фауна» — Відкрий вікно у той день, коли не було ще людини. Можливо це є не тільки минулим, а ще й майбутнім.

«Артишок у пурпурі» — Як приготувати, чим корисний, цілющі якості… Дайте рослині час і насолоджуйтесь чудо-квіткою.

«Золота протея» — Краса квітки не завжди тендітна та ніжна. Іноді характер і пелюстки її жорсткі, а ніжність приховується десь у середині. Все, як у людей".

«Сади Мажорель» — Живе у далеки пустелях, у пекучих пісках, де немає життя. Дарує світу квітку, дивуючи світ.

«Іди до мене, сонце моє» — У всього живого є душа і вона потребує любові.

«Дика пікантна квітка» — Цілюще золото, що приховується під землею — символ довголіття та дивовижна краса його цвітіння.

«Рубіновий сік» — Я не лише символ єднання миру. Ще й привабливіший за піон.