«Кожна „відвойована“ від карантину вистава — ковток чистого повітря»

Через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19, III Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» у 2020 році проходить у зміненому форматі. НСТДУ відмовилася від підсумкового фестивального тижня за участю міжнародного журі. А лауреатами «ГРИ» у 2020 р. обіцяли оголосити всі вистави, що увійдуть до шорт-листа національної театральної премії.

«Кожна „відвойована“ від карантину вистава — ковток чистого повітря»

Відповідно Положенню проєкту, аби обрати кращих, Експертна рада має побачити вистави лонг-листа наживо. Однак, за словами організаторів, є нюанси.

Анна Липківська театрознавець, кандидат мистецтвознавства, голова Експертної ради ГРИ: «Експерти разом з театрами перебувають наче на мінному полі: будь-якої миті кожну виставу може бути скасовано. Колективи один за одним йдуть на самоізоляцію, ті, хто пішли раніше, змушені відтерміновувати своє повернення… Уже „злетіли“ мінімум три заплановані найближчим часом покази. У „сухому залишку“ маємо за серпень (якщо завтра-післязавтра все пройде у штатному режимі) 9 з 28 переглянутих вистав. А далі — тиша…».

Актор і режисер Олексій Гнатковський, представляючи на живому перегляді івано-франківську «Дванадцяту ніч», порівняв свої відчуття під час карантину з браком кисню: «Я почав думати, що наша професія нікому не потрібна. Кур’єри, медики, водії, продавці потрібні, а ми — ні…».

Члени експертної ради ГРИ кажуть, що та відчайдушність, злагодженість та азарт, з якими на їх очах виходять на кін актори різних театральних колективів, нагадують те, як віддихуються нирці, опинившись на поверхні після виснажливого занурення. «Загалом вітчизняний театр — коли продовжувати аналогію — наразі перебуває на ІВЛ. А разом з ним — і ми. Тож кожна „відвойована“ від карантину вистава справді стає ковтком чистого повітря», — говорить Анна Липківська.

Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» розпочав свій третій річний цикл у штатному режимі. У 2020 р. на адресу Національної спілки театральних діячів України надійшло 83 заявки, що представили роботи 68 театральних колективів. Експертна рада переглянула їх та у Міжнародний день театру, оголосила лонг-лист з 28 вистав. Надалі за Положенням мав розпочатися другий етап — перегляд експертами вистав лонг-листа наживо. А далі — заплановане на липень оголошення шорт-листа. Однак, через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19, театри України у березні призупинили свою діяльність. Це унеможливило проведення ІІ етапу фестивалю-премії у передбаченому форматі.

Дирекцією фестивалю-премії «ГРА» було прийнято рішення, що передбачало відмову цього року від проведення підсумкового фестивального тижня та від запрошення міжнародного журі. Лауреатами «ГРИ» у 2020 р. оголосять усі вистави, що увійдуть до шорт-листа (до 12 вистав). Результати оприлюднять під час фінальної церемонії 3 грудня.