Хто зіграє Кузьму Скрябіна?

Студія Start Media оголосила про успішне завершення київського блоку зйомок повнометражного художнього фільму «Я, „Побєда“ і Берлін» і нарешті розкрила таємницю щодо виконавця ролі головного героя. Попереду зйомки в Берліні і шлях до глядача.

Хто зіграє Кузьму Скрябіна?

У центрі історії — український музикант-початківець Кузьма разом з другом Бардом їде до Берліна на іржавій «Побєді», де хоче обміняти її на шестисотий «Мерседес», щоб вразити кохану дівчину Барбару. Але бурхливе нічне життя німецької столиці приносить герою карколомні пригоди, що змінюють його мету, гартують характер та допомагають знайти своє справжнє «я».

— Робота над цим проєктом розпочалася три роки тому, — зазначив засновник і генеральний продюсер Start Media Владислав Ряшин. — До мене звернулася вдова Андрія Кузьменка Світлана і розповіла, що їй надійшла пропозиція продати права на екранізацію книги. І тоді я запитав: «А чому це не можемо зробити ми?» Start Media велика компанія, Андрій був моїм другом. Відразу позначив два принципових моменти: по-перше — це буде не так швидко, оскільки книжка досить складна і вимагає адаптації на екрані, по-друге — це буде для нас неприбутковою історією, весь прибуток від прокату після обов’язкових відрахувань ми передамо до Фонду імені Кузьми Скрябіна, яким керує Світлана.

Стало відомо ім’я виконавця ролі Кузьми. Ним став актор Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Іван Бліндар.

— Коли дізнався, що мене затвердили на цю роль, то водночас було відчуття великої радості і тієї відповідальності, яка на мене покладається, — зізнався Іван. — Часу до зйомок залишилося не так багато. Став активно вивчати матеріали того часу, інтерв’ю Кузьми, відео, записи, слухав ту музику, яку він любив. У липні організував собі невелику експедицію до Новояворівська — був у школі, будинку культури, знайшов той самий дім, під’їзд, поговорив з сусідами.

Я усвідомлював, що мені не вдасться досягти стовідсоткової зовнішньої схожості, швидше робив акцент на внутрішньому стані молодого Кузьми, його самовідчутті. Перед початком зйомок зустрічався і розмовляв зі Світланою, дружиною Андрія. Хотів уточнити безліч нюансів, дуже вдячний їй за допомогу. Не можу сказати, що відчуваю страх перед оцінкою глядачів, швидше це хвилювання. Вдячний долі за можливість зіграти цю роль.

— Всі ми повинні розуміти, що Кузьма-герой — це не Андрій. Тому що є тільки один Андрій Кузьменко, — підкреслила режисер-постановник Ольга Ряшина. — У нас це збірний образ, адже кожен пам’ятає свого Кузьму. Більшості він запам’ятався в останні роки життя. А ось таким, яким він був у той період, про який йдеться у повісті й фільмі — 22−23 роки, його мало хто знав. Тому ми намагаємося витримати баланс — між молодим хлопцем у пошуках себе Кузьмою, і людиною з глибиною мислення, що з’явилася вже у зрілому віці. Ми не прагнули копіювати тембр голосу і зовнішність Андрія, а намагалися відтворити деякі інтонації, міміку, жести, але найголовніше — його світогляд і відчуття себе.

— Прийшов підтримати команду талановитих продюсерів, режисер, акторів, — наголосив заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. — Сьогодні в Україні важко говорити про комерційний успіх великого метру. Маємо малу кількість кінотеатрів, невеликі можливості долучати глядацьку авдиторію. Простіше робити серіали, телевізійні фільми. Але це виклик у бік високого кінематографічного мистецтва. Можливо вкладені у фільм кошти повернуться не стільки грошима за продані квитки, скільки виховною складовою, що не менш важливо. Адже Скрябін — це гордість України, це людина, яка може слугувати прикладом для сучасної молоді.

— Працювати над стрічкою доводилося у складних умовах, — розповів продюсер фільму Олексій Терентьєв. — Чимало проблем під час зйомок виникало через епідемію короновірусу. Але молода команда працювала з вогником. Принагідно хочу подякувати міський владі Львова, за надану підтримку при зйомках. Думаю, що результат буде чудовий. Я був добре знайомий з Андрієм, а це накладає певні зобов’язання.

Оператор-постановник Дмитро Недря розповів, що картину знімали на 53 локаціях. Приміром, довго не могли підібрати місця для зйомок одного з клубів Берліна, а одна людина порадила для цього бомбосховище, в якому раніше ніколи ніхто не знімав. А актриса Марія Стопник зазналася, що роль у цьому фільмі — перша її серйозна роль у кіно.

Цей проєкт став одним з переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно. Виробництво фільму здійснюється за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики і Держкіно України. Широкий кінопрокат фільму запланований на 2021 рік. Після цього стрічку покажуть на одному з провідних телеканалів України.