Від Шевченка до Забужко

У Київській опері (Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтв) відбувся концерт до Дня захисника України «Слава Героям!» Його учасники — народні артистки України Леся та Галина Тельнюк, хор та симфонічний оркестр театру (диригенти -заслужений артист України Віктор Плоскіна та Ділявер Осман, хормейстер — Анжела Масленнікова). Прозвучали пісні на музику Лесі Тельнюк і слова українських поетів від Тараса Шевченка до Оксани Забужко.

Від Шевченка до Забужко

Розпочали концерт піснею на вірш Богдана-Ігоря Антонича «Прославлена мати», який він написав у 22 роки і присвятив Діві Марії. Чимало з пісень були написані на слова Тараса Шевченка. Не випадково в День Українського козацтва прозвучала пісня «Не женися на багатій», яку сестри Тельнюк вважають гімном українського козацтва. Надзвичайно важливою сьогодні є й покладена на музику поезія Кобзаря «Мені однаково…» Вірш «Посаджу коло хатини…» Шевченко присвятив своєму другові, польському поету-побратимові Антонію Сові, який також боровся з імперським злом, вони разом перебували в Орській фортеці. Антоній збирався одружуватися, і Тарас подарував йому цей твір про сімейне добро, про теплоту стосунків, про близьких людей, яких ми не завжди цінуємо. Слова з пісні «Все упованіє моє» — уривок з поеми «Марія». Особливо суголосна сьогоднішньому дню пісня «Ой, діброво», адже Шевченко тут відобразив зміни, що відбуваються осінньої пори, коли листя набуває жовтого та червоного кольору.

Під час святкового концерту відбулася прем’єра пісні «Господи, господи…» на слова Василя Стуса. Мисткині створили багато пісень на вірші цього поета, що склали велику програму «Стусове коло». З нею вони багато їздили різними містами України. Свого часу побували навіть у Луганську, Горлівці, Слов’янську та Маріуполі. Ця програма змінила багатьох людей, які її слухали, а також самих учасників цього проєкту. Актор Роман Семисал, який грав у цій програмі Василя Стуса, пішов добровольцем на фронт захищати Україну, і саме там став поетом. Зараз він повернувся, продовжує зніматися як актор. Зокрема, зіграв головну роль у фільмі «Черкаси». Проєкт «Стусове коло» надзвичайно важливий для сестер Тельнюк, і нова пісня обов’язково увійде до цього проєкту, адже він розширюється, як і всі інші програми артисток стає глибшим.

Вірш «Від тебе до мене» написаний Атеною Пашко досить давно. Цю жінку ми знаємо як дружину В’ячеслава Чорновола. Вона була прекрасною поетесою, ліричною і ніжною. Очевидно цей вірш вона присвятила своєму чоловікові, який у той час був далеко від неї, на засланні. Перекладена Лесею Тельнюк на музику ця пісня сьогодні звучить дуже сучасно, вона про хлопців і дівчат, які на сході захищають наш спокій. Воїн АТО Валерій Кузик зняв відеокліп до цієї пісні, що по суті є невеликим документальним фільмом. Цей кліп кожен бажаючий може переглянути в ЮТУБі.

Роман Семисал написав вірш «Мені тебе не вистачає», який присвятив своїй дружині. Разом із сестрами Тельнюк він взяв участь у проєкті «Пісні війни», де вони втрьох виконали пісню на цей вірш. А пісню «Хлопчику, хлопчику…» створили за знаковим віршем Оксани Забужко, який поетеса присвятила тим хлопцям, які вийшли на Майдан, потім пішли на фронт і зараз на сході боронять нашу Вітчизну. Це твір про кохання, про мужність і про силу.

Піснею «Вір мені», слова до якої написала Галина Тельнюк у 2015 році, виконавиці прагнули показати ту любов, ніжність і силу, які дає жіноче кохання чоловікам, що підтримує їх і надихає. А до пісні «Лілеї» вірші створила Леся Тельнюк. Вона про наших жінок, сестер, матерів, про тих, хто віддав своє життя на війні, про тих, хто продовжує боротися як волонтер, як воїн. Жінка-воїн — унікальне явище в нашому житті. Думка написати цей вірш виникла у Лесі в Сєвєродонецьку, де сестри Тельнюк зустрічалися з жінками-воїнами. Дехто з цих жінок мав серйозні поранення. Артистки не могли оминути цю тему, бо такі жінки заслуговують високих слів і високої музики. Пісня на вірш Сергія Жадана «Сніг» про перше кохання, про ту межу, що розділяє дитинство і зрілість. Цей вірш Сергій написав вже під час війни.

У цьому році виповнюється 50 років від створення пісні «Червона рута». І під час концерту вирішили згадати її автора, видатну людину і композитора Володимира Івасюка. Прозвучала ще одна його широковідома пісня «Я піду в далекі гори».

Пісня на слова Ірини Цілик «Повертайся живим» була створена у 2014 році. Цю пісню сестри Тельнюк із великим піднесенням виконували з багатьма оркестрами, в багатьох країнах, у Київській опері була створена однойменна музично-драматична вистава. Слова цієї пісні важливі для нас усіх і будуть важливими завжди.

А завершальним акордом музичного вечора стала пісня «Рядок з автобіографії» (вірш Оксани Забужко), музика до якої була написана 1 березня 2014 року. Цей твір співачки виконували разом із залою. Долучитися до святкового дійства могли всі бажаючі, адже трансляція концерту відбувалася онлайн.

Фото Аліни ГАРМАШ