Запитання від білоруського режисера

У Київському академічному театрі драми та комедії на лівому березі Дніпра 24 жовтня відбудеться прем’єра вистави «Людина з…». Це постановка на межі сюру та реальності від білоруського режисера та драматурга Дмитра Богославського у перекладі та адаптації Павла Ар’є.

Запитання від білоруського режисера

У звичайному, здавалося б, відділку поліції, затриманий ніяк не може зрозуміти причину свого арешту. На перший погляд, все в порядку: документи, що посвідчують особу і чесні відповіді на питання мали б розставити всі крапки над «і». Але звичайний допит поліції перетворюється на дивне тестування, яке стирає усі кордони між реальністю і абсурдом. Що це? Тест на усвідомлення дійсності? Перевірка його буденних механічних дій? Лекція про музичний стиль noise industrial? Чи задушевна розмова про любов до батьківщини? І чому його, врешті, затримали, що взагалі тут відбувається і чи можна це все зупинити?

У виставі задіяні актори: Владислав Писаренко, Костянтин Кириленко, Сергій Кияшко, Михайло Досенко, Олександр Соколов, Костянтин Олексенко, Володимир Цивінський, Ірина Ткаченко, Анастасія Карпенко

Постановник вистави Дмитро Богославський — режисер, драматург, актор. Закінчив Мінський державний коледж мистецтв за спеціальністю народна режисура (2005), Білоруську державну академію мистецтв за напрямком режисура драматичного театру/естради (2010). Більше 60-ти постановок за п’єсами йдуть в Білорусі, Україні, Росії, Польщі, Румунії, Грузії та інших країнах. З 2019 Режисер Центру білоруської драматургії.

Один з організаторів Студії Альтернативної Драми (товариство молодих білоруських драматургів). Лауреат та призер драматургічних конкурсів: «Нова п’єса» при Національній театральній премії «Золотая Маска»; Фестиваль молодої драматургії «Любимовка»; Міжнародний конкурс драматургів «Євразія»; Незалежна літературна премія «Дебют»; Міжнародний конкурс російськомовної драматургії «Действующие лица»; Міжнародний конкурс молодих драматургів «Премьера.txt»; Драматургічної програми «Перша читка» міжнародного фестивалю «Пять вечеров» ім. А. Володіна; Конкурс драматургії «ЛитоДрама» при літературному інституті ім. М. Горького; Конкурс-фестиваль сучасної білоруської драматургії «WriteBox». В 2017 і 2019 роках, на VI і VII Фестивалі національної драматургії ім. В.И. Дуніна Марцинкевича (м. Бобруйск, Білорусь) п’єси «Точки на временной оси» і «Тихий шорох уходящих шагов» отримали гран-прі в номінації «Найкраща п’єса сучасного білоруського драматурга». На II Молодіжному театральному форумі країн Співдружності, Балтії та Грузії (Міжнародна конфедерація театральних союзів) нагороджений дипломом «За різносторонню театральну обдарованість» (2015 р.)