Погляд на світ Юрій Базавлука

У Муніципальній галереї мистецтв ЦРБ ім. Павла Загребельного Деснянського району столиці відкрили виставку члена НСХУ Юрія Базавлука «Пори року».

Погляд на світ Юрій Базавлука

Майбутній митець народився у Харкові в родині художника. Вивчав мистецтво з музеях Каліфорнії (США). Вже багато років поспіль мешкає у Києві. У творчому доробку художника низка персональних виставок, що відбувалися у Києві, а також краєзнавчих музеях міст Глухова та Путивля, що на Сумщині.

Довгий час життя Юрія Базавлука було пов’язано з древнім, оповитим легендами містом Путивлем. Образи цього краю займають помітне місце у новій персональній виставці митця. Але і кияни тут побачать своє місто, його історичні пам’ятки, відтворені вправним пензлем художника. Саме у столиці пан Юрій свого часу освоював ази мистецтва в студії під керівництвом М. Забашти. Митець інколи нагадує, що диплома професійного художника в нього немає. Але його картини професійні, майстерні, без жодної краплини аматорства. Кожна робота Юрія Базавлука сповнена емоцій, випромінює енергію. Композиція і відчуття кольору — безпомилкові.

— Наша Муніципальна галерея мистецтв попри всі негаразди продовжує працювати і дарувати людям прекрасне, — зазначив відкриваючи нову виставку арт-менеджер Олег Смаль. — Сьогодні тут зібралося добірне товариство, аби привітати художника Юрія Базавлука. Кожна його робота говорить саме за себе, всі вони заряджені позитивним зарядом енергії.

— Спочатку побачила світлини робіт художника, — згадує арт-менеджер Муніципальної галереї мистецтв Деснянського району Ірина Тимошенко. — Відразу запам’яталося фото його картини «Чистий четвер». Цю картину Юрій Базавлук побачив у своїй уяві ще в дитинстві, а через сорок років відтворив на полотні. Вона передає атмосферу і стан душі людини, яка йде до церкви. Також вразила картина, на якій зображений Успенський собор у Києві. Бачимо його у несподіваному ракурсі. Художник постійно перебуває в творчому пошуку, весь час намагається чимось здивувати глядача. Пан Юрій почав малювати не так давно. Представлені твори створені протягом останніх семи років. У той час, коли деяким іншим митцям потрібен не один десяток років, аби знайти свій стиль.

— Відчуваю роботи Юрія Базавлука душею, — зізналася член НСХУ Леся Тищенко. — Треба щоб ці картина побачило якомога більше людей. Аби вони зрозуміли, що окрім усіх сьогоднішніх проблем існує прекрасне мистецтво. Юрій — різнопланова творча особистість. На його полотнах ми бачимо красу наших полів, лісів, озер, церков. Також дуже добре у художника виходять портрети. Плануємо у наступному році провести пленер на малій батьківщині Тараса Шевченка, будемо раді, якщо Юрій Базавлук погодиться взяти в ньому участь.

— Раніше не був знайомий з творчістю Юрія Базавлука, — розповів заслужений журналіст України Сергій Комісаров, — але відразу погодився взяти участі у відкритті цієї виставки, коли дізнався, що вона відбуватиметься в Муніципальній галереї мистецтв Деснянського району, адже тут завжди експонують справжні мистецькі твори. За кожною з представлених картин стоїть колосальна праця, колосальний життєвий досвід, це маленькі шедеври.

— Дехто говорить, що мої ранні картини мають відтінок смутку, — зазначив Юрій Базавлук. — Можливо й так. А згодом я став працювати у світлішій гамі, роботи стали більш життєрадісні і життєстверджуючі. Це вже десята персональна виставка. Творчістю став займатися у зрілому віці, сьогодні віддаю улюбленій справі весь свій час. Моє завдання — нести глядачам свій погляд на оточуючий світ, сприяти, аби зростав духовний рівень кожного з нас. А допомагає у цьому життя, яке є найкращим вчителем.