Італійські шедеври від Київської опери

Київська опера (Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва) запросив на Гала-концерт «РОССІНІ -ПУЧЧІНІ» у виконанні солістів, хору та симфонічного оркестру театру. Диригент-постановник концерту — заслужений артист України Віктор Плоскіна, режисер-постановник — Ігор Шуб, хормейстер-постановник — Анжела Масленнікова.

Італійські шедеври від Київської опери

Здійснити подорож у чарівний світ музики слухачам допомогли солісти Київської опери заслужені артистки України Ольга Фомічова, Наталія Пелих і Катерина Стращенко; лауреати міжнародних конкурсів Олександр Вознюк, Руслана Коваль, Олександр Киреєв, Дар’я Миколенко, Анастасія Поліщук, Аліна Дрозд, Дмитро Фощанка, Вікторія Осадчук, Гліб Іванов, Катерина Миколайко, Олексій Жмуденко; артисти Маріам аль Равашдех, В’ячеслав Стрелков, Олександр Монастирський, Олексій Піголенко, Василь Сащук. А за диригентським пультом крім Віктора Плоскіни був Ділявер Осман.

Перший відділ представив творчість Джоаккіно Россіні (1792−1868) — автора 39 опер, духовної, камерної музики. Схильність до натхненних, пісенних мелодій — одна з провідних рис творчості Россіні, завдяки якій його прозвали «італійським Моцартом». Композитор не лише відродив і реформував італійську оперу, але й мав великий вплив на розвиток всього оперного мистецтва ХІХ століття. Цього вечора всі присутні мали нагоду згадати про його уславлені опери «Севільський цирульник» і «Попелюшка», а також менш відомі «Італійка в Алжирі» і «Семіраміда».

А другий відділ присвятили оперній спадщині Джакомо Пуччіні (1858 — 1924) — італійського оперного композитора, органіста і хормейстера, одного з найяскравіших представників напрямку «веризму» в музиці. Цього митця вважають найвидатнішим італійським композитором після Верді. Талановиті виконавці подарували театральній публіці вокальні та оркестрові фрагменти з його опер «Мадам Баттерфляй», «Тоска», «Турандот», «Джанні Скіккі», «Богема», «Манон Леско», «Дівчина з Заходу».

Особливістю концерту стало те, що частина творів прозвучала у перекладі українською. Зокрема, слухачі мали можливість почути рідною мовою арію Дона Базиліо «Поговір» та каватину Розіни з опери Россіні «Севільський цирульник», а з творчої спадщини Пуччіні це були арії Каварадоссі (опера «Тоска»), Калафа («Турандот»), Лауретти («Джанні Скіккі») та вальс Мюзетти з опери «Богема».