Перлини Азорських островів

У Музеї гетьманства працює виставка «Зелена Португалія» молодої художниці Анни Чурюкіної, на якій мисткиня представила свої нові роботи.

Перлини Азорських островів

— Рік тому побувала на Азорських островах, в чудовому парку Понта-Дельгада, — згадує Анна. — Була захоплена неймовірної красою дерев та інших рослин. Вони дивують і надихають. Скільки яскравих фарб, сонця, вражає вже сама незвичайна форма дерев. З цього саду відкривається краєвид на місто, оскільки парк розташований високо в горах. Стежка веде до головної принади цього парку, де розкинувся цілий килим із квітів.

Також мене вразив незвичайний пейзаж на Азорських островах: два озера, що знаходяться у кратері вулкану. В цих озерах відображаються хмаринки, а навколо озер підносяться вулканічні скелі. Поряд з ними — буйна рослинність, соковита і яскрава трава, ліс. Мене дуже здивував цей пейзаж і сповнив прекрасним відчуттям радості.

Ранок на Азорах особливий. Через густі дерева та кущі пробиваються ласкаві промінчики світла. Все навкруги стає чарівним: ти ніби потрапляєш до чарівного світу. Милуєшся та дивуєшся дивам природи.

На відкриття виставки завітали шанувальники творчості художниці, відбувся невеликий концерт за участю поетів та виконавців Євгена Василенка, Світлани Мудрак, Валентини Купцової та Ігоря Скубака.

Як зазначила мистецтвознавець Катерина Тарчевська — полотна художниці представляють її улюблений жанр — пейзаж, де відображені краса та багатство природи, різноманіття та неповторність її форм і станів. Анна писала краєвиди не тільки континентальної Португалії з її прекрасними містами, а й дивовижні куточки в Атлантичному океані — Азорські острови і острів Мадейра. Неповторна природа та живопис художниці гармонійно склали єдине ціле. Адже живописний стиль Анни Чурюкіної — це самобутній та яскравий сплав з імпресіонізму та пост-імпресіонізму, з насиченим і виразним колоритом, енергією кольорів і симфонією відтінків. Він якнайкраще передає унікальність природи цих островів, з їхньою буйною і пишною рослинністю та екзотичними яскравими квітами, вулканічними горами та чистими озерами, яскравим сонцем і постійним літом.

Багатство природи, її великі та фактурні форми, втілені у пейзажах Анни, напрочуд живі, у них відчутні життєва сила, сонячне світло та краса навколишнього світу. Адже художниця завжди передає у своїх полотнах захоплення від дивовижного природного розмаїття та його гармонійності…

Анна Чурюкіна закінчила Київський національний університет культури та мистецтв, член Спілки молодих художників України. Її персональні виставки відбувалися у Києві та Запоріжжі. Картини Анни брали участь у виставках і конкурсах у Німеччині, Швейцарії, Туреччині, Латвії, Болгарії, Росії, Україні, де займали призові місця. Художниця брала участь у проєкті Кейдис Брайтц у «Пінчукартцентрі». Працює в стилі експресіонізму та імпресіонізму. Палітра її робіт яскрава і позитивна. У більшості картин використовує свій улюблений матеріал — олійні фарби. Її полотна нагадують класичну школу живопису, водночас, вирізняються своє оригінальністю. В активі художниці понад 150 робіт. Анна пише пейзажі на пленерах та з натури, а потім допрацьовує їх у майстерні. Крім цього створює портрети, розписує стіни живописними полотнами.