Музичні шедеври від віртуозів

Національний будинок органної та камерної музики України запросив на концерт «Музика Баха та Вівальді». Твори видатних композиторів прозвучали у виконанні справжніх віртуозів, чиї імена відомі далеко за межами нашої країни — народних артистів України Володимира Кошуби (орган) та Івана Кучера (віолончель).

Музичні шедеври від віртуозів

Йо́ганн Себастья́н Бах — німецький композитор, органіст і скрипаль, представник стилю бароко, один із творців світової музичної класики, вважається одним із найвидатніших композиторів світу. Його роботи давали натхнення майже кожному композитору Європейської традиції, від Моцарта до Шенберґа. Він узагальнив досягнення музичного мистецтва перехідного періоду від бароко до класицизму, а в майстерності поліфонії і контрапункту не мав собі рівних серед сучасників.

Цього вечора всі присутні мали можливість насолодитися його творами Адажіо та Фінал з концерту ре мінор (за А. Вівальді). BWV 596, Адажіо з концерту ре мінор (за А. Марчелло) BWV 574, Арія з Оркестрової сюїти ре мажор. BWV 1068, Аріозо, Сарабанда, Сициліана з сонати мі-бемоль мажор, BWV 1031.

Також було представлена творчість Анто́ніо Лучіо (Лучо, Лючіо) Віва́льді — італійського композитора, скрипаля-віртуоза, римо-католицького священника, автора більш як сорока опер, кантат, ораторій, творець жанру сольного інструментального концерту. Він вважається одним з композиторів, що почали розвивати музику барокового стилю до класицизму. За життя отримав широке визнання по всій Європі. Майстер ансамблево-оркестрового концерту — кончерто гроссо. Вівальді в основному відомий завдяки своїм інструментальним концертам, особливо для скрипки.

Пролунали його Соната № 1 сі-бемоль мажор на чотири частини, Соната № 5 мі мінор на чотири частини та Соната № 6 сі бемоль на чотири частини.

Найближчим часом читайте інтерв’ю з народним артистом України Іваном Кучером (віолончель).