Народження програми

На Суспільному телебаченні записали сольний концерт народного артиста України Анатолія Гнатюка в супроводі Академічного ансамблю пісні і танцюУкраїни Державної прикордонної служби України (начальник — заслужений працівник культури України, полковник Василь Неграй, художній керівник ансамблю — заслужений діяч мистецтв України Геннадій Синєок). До цієї події артист та ансамбль йшли майже п’ять років.

Народження програми

— Кожен співак мріє виступити на сцені у супроводі музичного колективу, коли музиканти створюють живу музику і живу атмосферу. Багато років про це мріяв і я, — зізнається пан Анатолій. — Більше чотирьох років тому повертався зі свого сольного концерту у місті Приморську, який давали до Дня Незалежності України. Їхав разом з давнім другом Геннадієм Синєоком.

Почав йому розповідати про свої мрії. У мене є достатньо хороших фонограм, але так хотілося виступити з оркестром. Запитав, чи не міг би він мені порекомендувати кілька хороших музикантів, які б склали акомпанемент. Він вислухав мої побажання і сказав доленосну фразу: «А естрадно-симфонічний оркестр тобі підійде?» Відповів, що навіть мріяти про таке не можу. А він: «Чому? Давай спробуємо»

Ми почали працювати над нашим спільним проєктом — моїм сольним концертом у супроводі оркестру з балетом. Прекрасні вокалісти допомагали мені виконувати пісні в якості бек-вокалу. Так народилася наша програма під назвою «Мрія».

Назва змінювалася. Сольний концерт викристалізувався у щиру розмову про те, яке місце у житті для радості, суму, роздумів. Тут є пісні про батьків, Батьківщину, любов, розлуку, війну на Сході. Над програмою працювали більше ніж півроку. До речі, режисером програми виступив мій давній друг, видатний український митець, народний артист України Дмитро Чирипюк. Це була непроста робота. Геннадій Синєок робив оркестровки, потрібно було розписати музичний матеріал на інструменти. Це досить копітка, важка праця, з якою він упорався на відмінно.

Раніше я неодноразово чув цей колектив, знав, що тут працюють музиканти найвищого рівня. Дуже хвилювався перед першою зустріччю з оркестром, розумів, що треба тримати високу планку. Хоч я ніколи не позиціонував себе як вокаліст, вибравши для себе нішу співаючого актора. Роблю акцент не на високих нотах, а на тому, як передати образ і зворушливі моменти пісні.

Пам’ятаю, як вперше зайшов у репетиційний клас. Оркестранти зустріли мене привітними посмішками і стало трохи легше. Заграли, я заспівав перші ноти і відчув, що з цим колективом вже немов багато років працюю разом. Сталося диво. Музиканти і диригент мені вибачають, якщо я буваю десь неточним. Але вони цінують, що я з ними дуже щирий, відповідальний у виконанні музичних творів і викладаюся на всі двісті відсотків для того, аби зробити хорошу пісню, яка б сподобалася нашим глядачам. Символічно, що прем’єра цього концерту відбулася у військовому шпиталі Державної прикордонної служби України.

За цей час вже дали багато концертів. Об’їздили чимало міст України, лише в Києві дали чотири концерти. Звісно, пандемія внесла свої корективи. Довелося відмінити концерт у Макарові, що на Київщині, перенести на 27 березня 2021 року великий концерт у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневому палаці).

Серед концертів особливо відповідальним був той, що відбувся минулого року у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії України. Його проводила концертна агенція «Садиба-мюзик», засновник агенції Віталій Рябчун, директор Ірина Коваленко. Концерт пройшов «на ура!» Тільки «Смереку» у фіналі виконували тричі. Було повне єднання з залом, у фіналі глядачі не тільки підспівували, а ще й підтанцьовували — дехто на місцях, дехто у проходах, а були й такі, хто підходили до сцени. Зірки склалися так, що все допомагало нашій щирій розмові — потрясаючий оркестр, неймовірний балет, талановиті вокалісти, які допомагали мені у виконанні творів, і звісно ж, диригент Геннадій Синєок. Ми були як один живий організм. Зняли телевізійний варіант концерту. За короткий час його тричі показав канал «UA Культура».

На сьогодні ми продовжуємо працювати і карантин не завада. 14 жовтня, на День Захисника Вітчизни у нас був концерт в Національному музеї народної архітектури та побуту України в Пирогово (генеральний директор Оксана Старак-Повякель) на відкритому повітрі. Це був українсько-кримськотатарський проект. Долучилися представники Междлісу та Міністерства культури України. Були Рефат Чубаров, Ахтем Сеїтаблаєв, Мустафа Джамільов, Ростислав Карандєєв. Було багато людей, які спеціально приїхали на концерт, інші просто відпочивали на природі. Всі вони, дотримуючись дистанції підійшли до сцени. Для нас цей концерт був важливим, ми так скучили за глядачем.

Тепер щодо кліпів. Вже давно виступаю на сцені разом з одним із кращих сучасних українських композиторів Олегом Шаком. Якось запитав його: «Чому я досі не заспівав жодної твоєї пісні?» І він написав веселу пісню в народному стилі «Дай, дай!» На таку пісню треба робити кліп. Звернувся до Геннадія Синєока, щоб ансамбль мене допоміг у цьому. Головний балетмейстер ансамблю, заслужена артистка України Лілія Черноус поставила номер на цю пісню. А моя добра подруга Світлана Прус (прекрасна актриса Національного театру ім. І. Франка) зіграла яскравий персонаж у кліпі. Це відео — робота молодих кліпмейкерів Руслана Музичука і Дмитра Жмовки. Був підготовчий період, ми репетирували. Потім відбулися зйомки. Знову ж таки в Національному музеї народної архітектури та побуту України. Це було в період, коли літо прощалося з нами, але ми встигли завершити роботу над кліпом, допоки осінь вступила у свої права.

Це вже був другий наш кліп. Перший зняли рік тому на пісню «Рідні» (музика Ореста Криси, слова Володимира Цибулька). Сюжет цього кліпу — історія молодої пари, вони кохають одне одного. Хлопець йде на війну, у розповідь вклинюється інформація про те, що відбувається на Сході. А в фіналі бачимо, що хлопець повертається до своєї коханої. Нехай же живими-здоровими повертаються всі наші воїни, нехай буде перемога. Хотів би також подякувати за постійну допомогу у здійсненні всіх проектів начальнику ансамблю, полковнику Василю Неграю.

А нещодавно нас запросили на Суспільне телебачення, щоб саме в їхній студії відзняти мій сольний концерт з оркестром і балетом. Був високопрофесійно підготовлений майданчик для зйомок. Створені усі умови для творчої роботи. Режисер зйомок Олег Пилипчук .

Судячи з відгуків цей концерт теж вдався. Тепер чекатимемо коли він вийде на екрани. Завдяки моїй роботі з живими музикантами мене стали частіше запрошувати на телебачення. До Нового року беру участь у чотирьох музичних програмах, очікуються нові зйомки. Звучатимуть пісні, створені разом з одним з найкращих мистецьких колективів у світі — Академічним ансамблем пісні і танцю України Державної прикордонної служби України.

Інтерв’ю з художнім керівником ансамблю Геннадієм Синєоком читайте найближчим часом.