Україна-Італія — культурні мости

У Національному академічному театрі опери та балету України імені Тараса Шевченка відбувся святковий концерт «GALA ITALIA» з нагоди 160-ї річниці утворення Італійської держави. Захід організувала Національна опера за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України, Посольства Італії в Україні та Італійського інституту культури в Україні.

Україна-Італія — культурні мости

Автор ідеї та керівник проєкту — Франко Баллоні, знаний культурний діяч, автор численних масштабних культурних заходів у багатьох країнах світу.

— Гала-концерт з нагоди Дня Об’єднання Італії та 160-ї річниці утворення Італійської держави — непересічна подія для мистецького життя України, — зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. — Приємно, що багаторічне українсько-італійське партнерство у музичній сфері знайшло своє втілення в цьому масштабному проєкті, що надихає. І не лише пооціновувачів класичного мистецтва через безсмертні шедеври Джоаккіно Россіні, Джузеппе Верді, Джакомо Пуччіні, але й віддає шану класикам сучасності Італії та України — Енніо Морріконе та Мирославові Скорику. Щиро вдячний усім, хто доклав зусиль та віддав частинку серця, щоб цей проєкт був втілений у життя. Вірю, що вічна магія музики та захоплення, яке вона викликає, стануть найкращою ілюстрацією українсько-італійської дружби.

— Справжні привілей — мати можливість презентувати Італію в дружній нам країні, якою є Україна, для нації, яка захоплюється та цінує нашу культуру з пристрастю та глибокими знаннями, — переконаний Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо. — Загальновідомою є любов українців до класичної та оперної музики, а свідчення цього — концерти та постановки великої мистецької цінності, які щороку відбуваються у Національній опері України, що є одним з найпрекрасніших театрів Європи.

Президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін повідомив, що на останньому засіданні президії Академії було прийнято рішення обрати закордонним академіком видатного італійського композитора, диригента, арт-директора Міжнародного проєкту «Шляхи дружби. Равенна-Київ» (22018) Рікардо Мутті та нагородити його Орденом мистецтв. (До речі, серед членів цієї Академії сьогодні понад 30 відомих митців з-за кордону). Також Академія відзначила Надзвичайного і Повноважного Посла Італійської Республіки за популяризацію італійського мистецтва в Україні, а українського — в Італії.

У своєму відеозверненні до української публіки Рікардо Мутті зізнався, що для нього велика честь бути обраним іноземним членом такої престижної Академії. Згадав концерт «Шляхи дружби», на якому у 2018 році пліч-о-пліч виступали італійські та українські музиканти. Маестро переконаний, що у наших народів багато спільного, і це не лише любов до мистецтва, а й схожий темперамент, вміння радіти життю. Особливо його потішило те, що такий концерт відбувся у такому чудову місті, яке є столицею прекрасної країни.

У першому відділі концерту прозвучали уривки з італійських опер, пов’язаних з Рісорджименто — періодом боротьби за незалежність та політичне об’єднання країни. Першим з таких творів вважається героїко-патріотична опера Джоаккіно Россіні «Вільгельм Телль», в якій герой бореться за повалення чужоземного панування. Ця алюзія Россіні на тогочасне становище його поневоленої батьківщини надовго закрило шедевру композитора шлях до італійських театрів. Також столична публіка мала змогу почути уривки з уславлених опер «Джанні Скіккі» та «Тоска» Джакомо Пуччіні, «Сільська честь» П’єтро Масканьї та хор рабів «Va' pensiero», який є головним музичним символом епохи боротьби за звільнення та об’єднання Італії.

У другому відділі прозвучало знамените «Італійське капричіо» Петра Чайковського та присвяти визначним композиторам двох країн Енніо Морріконе та Мирославу Скорику, які увійшли у вічність минулого року, залишивши нам безцінні музичні скарби. Зокрема, це попурі на музику оскароносного Енніо Морріконе з кінофільмів «За жменю доларів», «Місія», «Одного разу на Дикому Заході», «Хороший, поганий, злий», а також відома «Мелодія» Мирослава Скорика за стрічки «Високий перевал».

А завершила святковий концерт молитва Андрія «Блаженний день, блаженний час» з опери Семена Гулака-Артемовського «Запорожець за Думаєм» (музична редакція та оркестрування Мирослава Скорика) у виконанні тенора Валентина Дитюка, симфонічного оркестру і хору Національної опери України (диригент — Микола Дядюра, хормейстер — Богдан Пліш).