Новий погляд на «Божественну комедію»

25 та 27 червня 2021 року у Національній опері України відбудеться світова прем’єра українсько-італійського мистецького проекту — двохактного балету за мотивами творів Данте Аліг’єрі «Нове життя» та «Божественна комедія».

Новий погляд на «Божественну комедію»

У 2021 році Італія та уся світова культурна громадськість відзначає 700-річчя з дня смерті Данте Аліг’єрі, одного з найвидатніших поетів і мислителів епохи Середньовіччя, символу єдності країни та провісника нової європейської культурної цивілізації.

Тож сучасна балетна постановка Національної опери України, реалізована спільно з Посольством Італії в Україні та Італійським інститутом культури в Україні, офіційно увійшла до всесвітньої мистецької програми «Dante 700 nel mondo» («Данте 700 у світі»).

Над новою ініціативою працював міжнародний склад постановників: хореограф, балетмейстер-постановник та автор лібрето — випускник Київського державного хореографічного училища, а нині — художній керівник балету та головний хореограф Theatre Kiel (Німеччина) Ярослав Іваненко.

Диригент-постановник — Олексій Баклан

Відеосценографи — Давіде Брокколі та Лівіо Савіні (Італія)

Сценограф — Станіслав Петровський

Художник костюмів — Ганна Іпатьєва

Координатор міжнародної участі в проєкті — Нікола Франко Баллоні.

Головні партії у прем’єрних виставах виконають:

25 червня образ автора «Божественної комедії» втілить Денис Недак, а Тетяна Льозова виконає партію коханої поета — Беатріче. У ролі Вергілія — Ярослав Ткачук. Повний склад виконавців вистави 25 червня: opera.com.ua/afisha/dante?spectators=spectators

27 червня у головних партіях глядачі побачать Микиту Сухорукова (Данте), Ольгу Голицю (Беатріче) та Віталія Нетруненка (Вергілій). Повний склад артистів вистави 27 червня: opera.com.ua/afisha/dante-0?spectators=spectators

Постановка вимагає найвищого рівня майстерності від провідних виконавців Національної опери України, а відеосценографія, створена італійськими візуальними дизайнерами, надає виставі додатковий вимір: за допомогою провідних сучасних відеотехнологій і спецефектів глядач опиняється разом із Данте та його коханою Беатріче то в чарівній атмосфері середньовічної Флоренції, то в потойбічному світі — в містичних дантових колах Пекла та Раю.

У постановці використані фрагменти творів Ріхарда Вагнера, Антоніна Дворжака, сучасна музика духовника православної ассірійської громади у Грузії, схіархімандрита Серафіма (Біт-Харібі) та частини з симфоній знаменитого італійського композитора Еціо Боссо (Ezio Bosso, 1971−2020), що вперше виконуватимуться в Україні.