Об’єднані Шевченковим словом

У Міжнародному культурному центрі «Сяйво» в місті Києві підвели підсумки VІ міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи» та відзначили його переможців. У 2020−2021 роках у цьому проєкті-конкурсі було 729 учасників з 14 країн, а слово Кобзаря звучало на 23 мовах.

Об’єднані Шевченковим словом

— Є в житті хвилини, які закарбовуються на все життя, — переконана голова журі та оргкомітету конкурсу, народна артистка України Галина Яблонська. — Саме такі хвилини ми переживаємо сьогодні нагороджуючи наших переможців. Цьому дню передувала напружена копітка робота, яку всі ми здійснювали на громадських засадах.

Сьогодні підбиваємо підсумок нашої дворічної праці. Зізнаюся, що у 2020 році, коли запровадили карантин, всі ми розгубилися як будемо жити далі, чи існуватиме цей конкурс. Але заявки продовжували надходити і ми зрозуміли, що не маємо права не відзначати цих людей, тому що вони у нас вірять. Ми повинні їх оцінювати і надихати на подальшу творчість. Особлива подяка нашим партнерам, зокрема меценату Ігорю Найді, завдяки яким відбуваються ці конкурси. Через Шевченкове слово Україна виходить у широкий світ. З кожним роком зростає кількість учасників конкурсу, чуємо все більше мов, у перекладі на які звучить поезія Кобзаря.

— Тут зібралася наша українська еліта, люди, які по-справжньому люблять матінку-Україну, — наголосив член журі конкурсу, Герой України Анатолій Паламаренко. — Ці прекрасні люди роблять велику справу — долучають дитячий розум і дитяче сердечко до великого слова нашого Пророка, людини, яка створила для нас святе письмо. Це велика і важлива праця — сіяти в дитячі душі зерно, яке вкладене у незвичайному слові Великого Кобзаря.

Ми знаємо прекрасних поетів і до Шевченка, і після нього. Але наповнення саме його творчості особливе в усіх відношеннях. Подивіться, яка колосальна музика звучить у віршах цього поета, я вже не кажу про актуальність його творчості. Хочу привітати нашу інтелігенцію, яка виховала таких прекрасних діточок, що ставляться до нашого Пророка з такою великою любов’ю. Окремі слова подяки організаторам та членам журі за це прекрасне дійство.

Про особливості організації та проведення цьогорічного конкурсу також розповіли голова Київської міської організації товариства «Знання» Василь Неволов та заступниця голови Київської «Просвіти» Ольга Ходацька.

Володар гран-прі у номінації «Мій Шевченко: літературний», голова правління Товариства «Знання» України Василь Кушерець зазначив, що Шевченко є основою всього доброго і доброчесного. Тарас Григорович своєю творчістю заклав вічність і безкінечність нашого народу.

Переможниця у номінації «Поза часом», організатор та учасниця проєкту «Мистецький спецназ» Зоя Ружин розповіла про свій внесок у збереження пам’яті про Тараса Шевченка. Вона вже більше двадцяти років є однією з організаторок акції «Обніміться, брати мої» на Чернечій горі в Каневі, з 2001 року за її участі у селі, де народився Шевченко відбуваються вшанування батьків Кобзаря у день його народження, під час яких звучить народна пісня. У цих заходах неодноразова брав участь Національний український народний хор імені Григорія Верьовки. До 200-х річного ювілею Тараса Григоровича вона ініціювала проєкт «Тарасова верба», тоді були посаджені 200 саджанців дерев.

Керівниця проєкту «Інтерактивна книга. Магічний Кобзар» Надія Грачова розповіла про цей проєкт, спрямований на старшокласників. Його мета за допомогою новітніх технологій зробити Тараса Шевченка, Лесю Українку, Івана Франка ближчими для наших підлітків. Його вже підтримало близько 20 тисяч дітей з 5 областей України, зацікавилися проєктом і за кордоном.

Заступниця головного редактора журналу «Справи сімейні» Людмила Грабовенко поділилася досвідом відкриття студій імені Тараса Шевченка у загальноосвітніх школах. Згадала, як разом з Галиною Яблонською та Анатолієм Паламаренком зустрічалася з сільськими школярами і як тепло їх вітали дітки.

Одна із гостей заходу, заслужена журналістка України Людмила Чечель переконана, що всі учасники конкурсу вже переможці, адже доторкнутися до Шевченкового слова — це вже велика честь. «Шевченко єднає народи» — не просто міжнародний проєкт-конкурс, це велике свято. Він заслуговує на більші масштаби та ширшу авдиторію. Також пані Людмила запросила Галину Яблонську на одну зі своїх найближчих передач на емігрантському радіо «На каву з Людмилою Чечель».

Підбиваючи підсумки проєкту «Шевченко єднає народи» відповідальний секретар конкурсу Лариса Кондратюк звернула увагу на те, що серед його учасників 78 дітей віком до 7 років. Загалом же найменшому конкурсанту 3 року, а найстаршому — 99. Збільшилася кількість учасників з окупованих територій — Донецької та Луганської областей, майже всі вони отримали призові місця. До конкурсу долучаються цілими сім’ями як в Україні, так і за кордоном. У цьому році вперше були представлені анімаційні фільми на шевченківську тематику. Як вже зазначалося, поезія Кобзаря звучала багатьма мовами, але особливо хвилююче було бачити, як Шевченкове слово відтворюють мовою жестів. Приємно вражає підхід більшості учасників — креативність, якість, підготовка. До конкурсу долучаються народні майстри, професійні виконавці, співаки.

Нині організатори починають готувати VІІ міжнародний проєкт-конкурс «Шевченко єднає народи». А з 1 липня вже можна буде подавати заявки до участі в ньому.