Оперета — мов бризки шампанського!

В Арт-центрі імені Івана Козловського Національної оперети України відбувся Гала-концерт із нагоди закриття VІІІ сезону. Під час концерту прозвучали арії з улюблених оперет, які багатьом відомі ще змалечку.

Оперета — мов бризки шампанського!

Ті, хто завітав на концерт могли почути мовою оригіналу уривки з оперет Франца Легара «Джудіта» та «Весела вдова», Жака Оффенбаха «Робінзон Крузо» та «Прекрасна Єдела», Йоганна Штрауса «Летюча миша». Чимало творів прозвучало в українському перекладі: це арії та дуети з оперет «Сільва», «Фіалка Монмартру», «Маріца» Імре Кальмана, «Циганський барон» Йоганна Штрауса. Музичну спадщину українського народу представили пісня «Зелений барвіночку» з мюзиклу Олексія Рябова «Сорочинський ярмарок» та дует Оксани і Вакули з мюзиклу Ігоря Поклада «Ніч перед Різдвом».

— Цей театральний сезон був нелегким, адже роботу неодноразово переривали вимушені карантинні паузи, — розповідає режисерка-постановниця та одна з ведучих концерту Олександра Шевельова, — всі актори з нетерпінням чекали кожного нового виходу на сцену. Але пропри всі труднощі ми змогли реалізувати чимало проєктів. Це концерти: «Напиши мені листа», «Він і вона», поновлена «Історія кохання», «Співають тенори України». Також створили цілу низку зимових проєктів: «Моя колядка над світом лине», «Час повірити в дива», «Це — Різдво!». Для втілення проєкту «Бетховен і Ліст — стартапи епох» запросили викладачів та студентів Національної музичної академії України імені Петра Чайковського. Це і концерт віолончельної музики «Петров Віолончелло» за участі талановитого артиста Сергія Петрова. Велика подяка всім, хто до нас долучився та допоміг зробити цей сезон яскравим. Насамперед це артисти Київського національного академічного театру оперети — запальні, талановиті, харизматичні.

Оперета — це справжній феєрверк, ніби бризки ігристого, яскравого і барвистого шампанського. Мені здалося, що театральний сезон треба завершувати саме оперетою і з келихом шампанського. А після цього чекати на нові емоції та довгоочікувані зустрічі у наступному сезоні.

У кожного виконавця, який брав участь у концерті, дуже різноманітна програма. Зізнаюся, було важко її сформувати та обрати найяскравіші номери. Але стільки всього залишилося поза сценою, що ми зможемо реалізувати ще не один проєкт, аби показати все різнобарв’я жанру оперети та багатогранність наших артистів.

Композиції, що прозвучали у концерті, були обрані разом із артистами. Хтось обрав саме ті арії, які стали для нього знаковими в цьому сезоні.

Почнемо з заслужених артистів України. Володимир Одринський досить часто виступає в Арт-Центрі ім. І. Козловського, надзвичайно приємно, що він часто долучається до створення концертів на нашій сцені. Кожен вихід на сцену Валерії Туліс — це справжній вибух глядацьких емоцій. Ірина Беспалова-Примак — надзвичайно талановита співачка, яка просто дивує розмаїттям матеріалу, вміє артистично втілювати кожну з ролей. А Любов Доброноженко як в житті, так і під час концерту проявляла себе в різних амплуа і кожне з них було вдалим. З Любов’ю ми вже реалізували кілька яскравих проєктів, сподіваюся, що активно співпрацюватимемо й надалі.

Також на сцені були лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Віталій Іванов, який разом зі мною вів цей захід, з великим ентузіазмом підходить до створення всіх концертів. Яна Татарова-Цуцкірідзе має неймовірну репертуарну палітру. Напередодні концерту в неї була головна роль в опереті «Баядера», яку вона виконала блискуче. Олександр Чувпило бере участь у багатьох різноманітних проєктах, тому його було непросто долучити до нашого проєкту. Радію, що нам це вдалося. Це і володарка неймовірно блискучого сопрано Ганна Коваль, яка вміє зачарувати кожного, хто знаходиться в залі. І звичайно, ж наша блискуча піаністка Оксана Яремчук, яка зробила цю технічно складну і неймовірно феєричну програму.

Кожна концертна програма — це новий склад артистів, який ми формуємо згідно з наявним репертуаром у артистів, їхньою зайнятістю у виставах Київського національного академічного театру оперети. Когось запрошуюя, а дехто сам виявляє бажання взяти участь у концертах. Якщо з більшістю артистів протягом сезону вже працювала неодноразово, то з заслуженою артисткою України Валерією Туліс та Ганною Коваль це був наш перший досвід спільної роботи.

Ми багато експериментуємо, робимо різні за жанрами і формою концерти. Цього разу мені здалося, що глядачеві не вистачає саме класичної форми. До того ж ми є складовою частиною Київського національного академічного театру оперети. Вирішили завершити цей сезон оперетою. Запропонувала обрати артистам свої найулюбленіші сукні та костюми, вийти на сцену з гарним настроєм — красиво, талановито і професійно.

Глядачі проводжали акторів бурхливими оплесками, справжні оваціями. Думаю, що всі залишилися задоволені. А для мене це найбільша нагорода.

У наступному сезоні хотілося б втілити кілька проєктів, які пов’язані з автором блискучих оперет Імре Кальманом. Також будуть концерти інструментальної музики, адже всім нам не вистачає релаксу після робочого дня. Обов’язково створимо концерт із хорошої української музики і пісні — хочеться додати національного колориту у репертуар Арт-центру імені І. Козловського. Запрошуватимемо гостей із інших культурних установ, думаю, що продовжимо творчу співпрацю зі студентами та викладачами Національної музичної академії України. Планую зробити і повноцінну виставу, але щодо назви поки зберігаю таємницю.

Намагаюся реалізувати себе і на інших майданчиках. Співпрацюємо з Музеєм Булгакова, там нас чекають у вересні. Є також плани спільної роботи з Консерваторією, де я є творчою аспіранткою кафедри оперної підготовки та музичної режисури.

Дякую за 8-й театральний сезон усім артистам, цехам, своїй команді — завдяки цим людям вдалося реалізувати чимало нових проєктів. А головна подяка нашому глядачеві, який залишається разом із нами.