Гармонія живопису і скульптури

У художній галереї «Митець» Київської організації НСХУ відкрилася виставка двох митців: скульптора Юрія Миська та живописця Петра Смиковського.

Гармонія живопису і скульптури

Живописець і педагог Петро Смиковський — член НСХУ та Асоціації філософських мистецтв України, лавреат премії «Смарагдова мрія» Державної прикордонної служби України.

Здобутки митця на ниві образотворчого мистецтва були представлені на понад 50 всеукраїнських та міжнародних художній виставках. Серед них більше десяти персональних. Великий успіх мала персональна виставка у місті Осака (Японія). Про визнання творчості художника свідчать численні публікації в пресі, програми на телебаченні, зняті фільми, видані каталоги робіт. Твори митця зберігаються у музеях, а також приватних колекціях України, США, Японії, Франції, Італії, Нідерландів, Росії, Латвії та багатьох інших країн.

«Петро Смиковський ще змалку зрозумів, що творчість, то його покликання, — пише Сергій Кравченко. — Свої перші професійні навички художнього ремесла здобув у художньому училищі міста Желєзногорська. Там не тільки опанував техніку живопису, а головне — навчився бачити душею життя. Роботи Петра Івановича розмовляють з глядачем. Якщо наближаєшся до картини, то вона немов закривається, приховуючи свої сюжети за розмитими контурами предметів. А відійдеш трохи далі, і вже картина щиро з тобою говорить, відкриваючи всю палітру з майстерно вимальованими чіткими й зрозумілими формами. Мене завжди вражало, як Петру Івановичу це вдається.

І в якій би галузі живопису не працював художник, скрізь видно справжнє серце патріота своєї країни. Бо любов та глибока повага до своєї Батьківщини — проходить червоною ниткою через усі роботи Петра Смиковського. Кожна картина віддзеркалює чутливу натуру митця, його глибокі почуття".

А скульптор Юрій Мисько — знаний майстер психологічного портрету, володар унікального таланту вдихнути душу у, здавалось б, абсолютно неживі матеріали — камінь, дерево, бронзу. Свій талант він успадкував від батька — відомого портретиста Еммануїла Миська. На виставці представлені портрети митця різних років. Для кожного портретованого Юрій підбирав відповідно образу матеріал та стилістику, аби максимально передати характер. Всі портретовані — це близькі друзі автора і також відомі митці, зображені Юрієм натхненними творцями.

Юрій Мисько — учасник понад 100 всеукраїнських та міжнародних симпозіумів, виставок та інших мистецьких акцій. Був керівником численних фестивалів піскових скульптур у Києві, Мінську, острові Крит (Греція). Керував реконструкцією парку дерев’яних скульптур «Стежка Франка», у селі Нагуєвичі Львівської області. Він автор та співавтор десятків пам’ятників, а також фонтану Айа-Наті на Кіпрі. Крім України його виставки відбувалися у Польщі.

На відкриття виставки завітали художники, мистецтвознавці, пооціновувачі живопису та скульптури.

— Бачимо унікальне поєднання живописних і скульптурних робіт, — підкреслила керівник секції скульптори Аліса Забой. — Зазвичай живопис привертає до себе більшу увагу, скульптура стоїть десь збоку і на неї мало хто дивиться. А тут гармонійно поєдналися такі різні пластичні жанри — емоційні і колористичні. Твори цієї виставки доповнюють один одного. Автори давно товаришують, самі запропонували, аби провести виставку разом. До цього митці мали потужні виставки, сподіваюсь, що й ця матиме великий успіх.

— Люди виходять з таких виставок з піднесеним настроєм, тут вони мають можливість особисто поспілкуватися з митцями, — зазначив заслужений художник України Петро Зикунов. — На виставці представлені прекрасні роботи, є чому по-доброму позаздрити. В обох авторів є своє Я в мистецтві, а це дано далеко не кожному. Україна має багато чудових митців. Нам дійсно є чим пишатися.

— Юрій Мисько — представник Львівської школи, член потужної мистецької родини, — розповів народний художник України Микола Білик. — На виставці здебільшого представлені його ранні роботи. Юрій був зі своїми роботами на різних виставках у багатьох країнах. Дуже добре володіє матеріалом, мармур для нього як глина. Скульптор плідно працює зі своєю дружиною Людмилою Мисько, яка дивує власними ажурними скульптурними творами.

— У цьому залі представлено багато робіт різних напрямків, — наголосив кандидат мистецтвознавства Петро Нестеренко. — Всі вони демонструють високу майстерність. Петро Смиковський працює в різних жанрах — і в сакральному мистецтві, і в пейзажі, і в портреті. Своє мистецтво він з успіхом демонстрував у Японії. Серед представлених робіт ми бачимо портрет дитини, а дитячі портрети нелегко даються багатьом художникам. Петро не просто талановитий митець, а ще й дуже працьовитий. Постійно влаштовує виставки, звітує про свою творчість. Він не замикається у власній майстерні, а виходить у світ, живе активним громадським життям.

Мистецтвознавиця Олена Красильникова підкреслила, що виставка надзвичайно потужна і різнопланова. Роботи митців будуть експонуватися протягом півмісяця, тому їх зможе побачити кожен бажаючий.

— Насамперед хочу подякувати Київській організації НСХУ за надану можливість представити у столиці свої роботи, — зазначив Юрій Мисько. — З Петро Смиковським дружимо вже багато років, тому вирішили зробити спільну виставку. У нас різне бачення. Але думаю, що тут ми змогли добре доповнити один одного.

А Петра Смиковського найбільше порадувало те, що на відкриття прийшло багато людей. Він подякував галереї «Митець», усім тим, хто долучився до організації та проведення виставки.

Друковну версію читайте в газеті «Слово Просвіти».