Національна опера. Що нового?

У жовтневій афіші Національної опери України окрім цікавого та різноманітного поточного репертуару, що традиційно складається з кращих зразків світової та української класики заявлені дві грандіозні події. Це — довгоочікувана прем’єра опери «Казки Гофмана» Жака Оффенбаха (концертне виконання) та Міжнародний фестиваль Ballet UA за участі найяскравіших зірок світового та українського балету.

Національна опера. Що нового?

21−23 жовтня — Міжнародний фестиваль Ballet UA

Протягом трьох фестивальних днів глядачі побачать на сцені Національної опери України виступи найяскравіших зірок світового та українського балету і молодих танцівників. Це буде грандіозне свято для шанувальників мистецтва танцю, яке об’єднає на одній сцені артистів з різних країн світу — Німеччини, Франції, Великобританії, Литви, а також семи українських театрів.

Крім того, фестиваль Ballet UA стане відкритим творчим майданчиком без жанрових обмежень для яскравих, талановитих вітчизняних і зарубіжних артистів та хореографів.

В рамках фестивалю вперше відбудеться нагородження Премією «Stars. Ballet UA», яку заснувала Гільдія АРТ. Цією Премією будуть відзначені найвищі особисті досягнення вітчизняних танцівників за минулий сезон в номінаціях: найкращі соліст, солістка, дует, приз глядацьких симпатій. Претендентів на премію висували українські театри.

Кульмінацією фестивалю Ballet UA стане Гала-концерт зірок світового балету, де разом з guest stars виступатимуть і лауреати премії «Stars. Ballet UA».

Програма фестивалю:

21 жовтня

— Урочисте відкриття фестивалю Ballet UA

Премєра балету «Широко заплющені очі» (постановник — Віктор Іщук)

Другий акт балету «Данте» (постановник — Ярослав Іваненко)

22 жовтня

Конференція «Еволюція балету в Україні» (день)

Відкритий урок-репетиція для дітей із сімей постраждалих внаслідок

військового конфлікту на Донбасі (день)

Виступи кращих танцівників театрів України (вечір)

Оголошення і нагородження лауреатів Премії «Stars. Ballet UA» (вечір)

23 жовтня

Гала-концерт міжнародних запрошених гостей і лауреатів Премії «Stars. Ballet UA»

Урочисте закриття фестивалю.

Художній керівник фестивалю, голова журі — народна артистка України, художній керівник балетної трупи Національної опери України ім.Т. Г. Шевченка Олена Філіп’єва.

29 жовтня — прем’єра опери Жака Оффенбаха «Казки Гофмана» (концертне виконання)

Майже через століття «Казки Гофмана» повертаються на сцену Національної опери України!

Ця опера ставилася на сцені театру на початку XX століття — вперше у сезон 1908−1909 рр., потіму 1913 році та 1927-му.

За сюжетом, головний герой опери — Гофман, романтичний митець, який шукає здійснення своєї мрії про ідеальне кохання в абсолютно різних жінках. Тут дуже багато містики, цікавих і казкових подій. Звучатиме вона мовою оригіналу — французькою.

«Казки Гофмана» мають доволі заплутану історію, оповиту таємницями і загадковими подіями.

«В оригіналі це зингшпіль, де поєднуються спів і діалоги, але після смерті автора матеріал доповнювався та переписувався Ернестом Гіро та іншими композиторами. Там з’явилися музичні речитативи і навряд чи вони належать Оффенбаху — розповідає диригент-постановник Микола Дядюра. — У різних версіях цієї опери дуже часто змінюють місцями акти, а фінал — це взагалі величезна загадка. Він усюди різний. Ось навіть у сучасному клавірі, котрим я зараз користуюся, є два альтернативних завершення: одне зовсім коротеньке, а друге — більш ліричне, з епілогом…»

29 жовтня прем’єра відбудеться у концертному варіанті, але згодом вистава буде «одягнута» у костюми та декорації.

Режисер-постановник — Тоні Палмер (відомий британський режисер).

Диригент-постановник — Микола Дядюра.

Художник-постановник — Марія Левитська.

Хормейстер-постановник — Богдан Пліш.

В виконавському складі заявлені: Валентин Дитюк, Дмитро Іванченко, Тарас Штонда, Сергій Магера, Лілія Гревцова, Сусанна Чахоян, Анжеліна Швачка, Ксенія Бахрітдінова-Кравчук та ін.

Важливо! Квитки надходять у продаж поступово — за два тижні до заявленої дати вистави чи концерта. Національна опера України, насамперед, турбується про своїх шанувальників, тому і ввела ці невеличкі обмеження в часі придбання квитків. І це виключно для того, щоб глядачі не мали проблем з переносами вистав, або поверненням квитків. Ми всі живемо в карантинному просторі і ситуація з переходом з однієї карантинної зони в іншу, на превеликий жаль, непердбачувана.