До ювілею українського Паганіні

Завершився І Міжнародний фестиваль-конкурс імені Богодара Которовича «МАЕСТРО-Фест» з нагоди 80-річчя від дня народження видатного українського скрипаля, диригента та педагога. Конкурс відбувався у рамках ХV Міжнародного фестивалю мистецтв «Діалоги культур» (художня керівниця — народна артистка України Євгенія Басалаєва). До його проведення крім України долучилися митці з Литви, Естонії, Молдови, Німеччини, Австрії та Нідерландів.

До ювілею українського Паганіні

Перший тур конкурсу проводили дистанційно (за відеозаписами), другий тур — фінал конкурсу відбувався у Великій залі імені Героя України Василя Сліпака Національної музичної академії України (номінація «Скрипка) та Будинку актора (номінація «Маестро»).

Продовжилося музичне свято у Колонній залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України. Тут відбулося урочисте відкриття виставки «БОГО-ДАР. Присвята»; презентація буклету-книги «Богодар Которович. Фрагменти незавершеної повісті», представлення документального фільму «Шляхи і кроки Богодара Которовича». У фойє Національної філармонії можна було побачити портрети Богодара Которовича, зроблені сучасними українськими митцями. Серед них полотна народного художника України Валерія Франчука, заслуженого художника України Юрія Нагулка та художниці Національного академічного театру імені Лесі Українки Валентини Плавун. А завершальним акордом став урочистий гранд-концерт «MAESTRO-Fest. Український Паганіні» за участі зірок українського та світового виконавського мистецтва і нагородження переможців І Міжнародного фестивалю-конкурсу імені Богодара Которовича.

До організаційного комітету фестивалю надійшло багато привітань. Зокрема, у привітанні першого заступника міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва йдеться про те, що цим проєктом ми віддаємо шану нашому співвітчизнику, чиє ім’я уособлює в собі цілу епоху в історії українського скрипкового мистецтва. Творчість Богодара Которовича — це пласт високого професіоналізму у виконавському мистецтві. Традиції якого продовжили учні маестро.

А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму вітальному слові стверджує, що кожна історична епоха народжує своїх геніїв, які творять історію, змінюють своєю діяльністю світ, закладають підвалини для розвитку наступних поколінь. Богодар Которович — один із геніїв музичного мистецтва. Він прославив Україну у світі, згадати хоча б його діяльність як посла Української культури. У часи гібридної війни культура стає засобом оборони, запорукою безпеки держави. І репутація України, її позитивне сприйняття у світі великою мірою формується завдяки творчості таких знакових постатей, як Богодар Которович.

— Одного вечора я прогулювався зі своїми двома чотирирічними онуками і показував їм небо, де горіла Полярна зірка, — розповів академік Микола Жулинський. — Один з онуків тоді запитав: «А чому вона так високо на небі, чому на землі немає зірок?» Я тоді подумав, що й на землі є зірки. Однією з таких зірок, яка буде нас вічно гріти є Богодар Которович. Постать унікальна і за своїм талантом, і за своєю одержимістю у творчості. Здається, що й зараз я чую я голос, коли він телефонував з Лондона і говорив, що хоче повернутися в Україну.

Саме в Україні почалася нова хвиля його творчого обдарування. Саме тут він створює камерний ансамбль «Київські солісти», який мав великий розголос. Також завдяки ньому у нас народилася сучасна школа скрипалів. Богодар Которович залишиться для нас унікальною зіркою у своєму виді мистецтва. Лише йому серед усіх українців довірили зіграти на скрипці знаменитого Паганіні.

Богодар Которович — ціла епоха у нашій музичній історії. Його зірка буде горіти ще й тому, що такі люди як великого таланту піаністка, його дружина Євгенія Басалаєва та син Антон активно пропагують творчість цього митця…

Почали музичну частину вечора у тональності спогадів, тональності світлої радості за яскраву творчість учні Богодара Которовича. У їх у нього було близько 200. Програму першого відділу виконав відомий колектив — Київський камерний ансамбль «Контрасти Київ-Класік» (художня керівниця Євгенія Басалаєва). Серед солістів — народні артисти України Євгенія Басалаєва (фортепіано), Богдана Півненко (скрипка), Кирило Стеценко (скрипка); заслужені артисти Мирослава Которович (скрипка), Сусанна Чахоян (сопрано); заслужена діячка мистецтв України Катерина Полянська (віолончель), лавреатка міжнародних конкурсів Святослава Семчук (скрипка). Зараз ці музиканти грають у різних колективах, але починали свій творчий шлях саме у цьому колективі. У їхньому виконанні прозвучала музика Й. С. Баха, Е. Віла Лобоса, Е. Шоссона, Б. Працюк, М. Скорика, А Вівальді. Ці твори були улюбленими в репертуарі незабутнього маестро.

На початку другого відділення Євгенія Басалаєва розповіла про організацію та проведення цього конкурсу-фестивалю, висловила слова подяки всім, хто долучився до цієї справи. На її переконання це лише перша ластівка і такі фестивалі будуть проводитися й надалі. Можливо наступного року це вже буде не Київ, а Львів чи якесь інше українське місто. Співголова журі конкурсу Богдана Півненко побажала всім учасникам, щоб у них попереду було ще багато таких конкурсів, на яких вони здобуватимуть творчі перемоги. А ще одна співголова Катерина Полянська наголосила на великій ролі педагогів, які вкладають частку своєї душі у творче формування майбутніх музикантів.

Після цього відбулося нагородження конкурсантів, а завершилося свято виступом переможців І Міжнародного фестивалю-конкурсу імені Богодара Которовича «Маестро-Фест» Корнія Шелдунова, Кирила Філатова, Назара Шутка, Лаліти Меленчук, Даніїла Гоноболіна, Ольги Рукавішнікової, Катерини Бойчук та Івана Удовіченка, у виконанні яких прозвучали твори відомих українських та зарубіжних композиторів.

Фото Антона Коцара

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».