Майстер-клас Володимира Зубкова з техніки Сенфорда Мейснера

Знайомтесь: Володимир Зубков — актор Київського театру ProEnglish Theatre, член Спілки театральних діячів України — один з тих небагатьох акторів та коучів в Україні, хто навчає студентів та акторів театральній техніці Сенфорда Мейснера, що лежить в основі навчальних програм з акторської майстерності в багатьох університетах світу.

Майстер-клас Володимира Зубкова з техніки Сенфорда Мейснера

Свою театральну кар’єру Володимир починав як студент ProEnglish Drama School, потім продовжив вже як актор ProEnglish Theatre. Бажаючи рости та розвиватись як актор, він подався за океан — опановувати цю техніку в Лос-Анджелісі в професійній театральній школі фонду Сенфорда Мейснера від його учня Алекса Тейлора. Це було серйозним випробуванням, так як вимоги були дуже високими, і зі школи могли вигнати, якщо ти не справляєшся із завданнями і не розвиваєшся. Він зміг випуститися, здобути диплома професійної акторської школи фонду Мейснера в Лос-Анджелісі та отримати безцінний досвід.

Техніка Сенфорда Мейснера стала дуже популярна в 80-і роки. Як і всі сучасні методики, Мейснер відштовхувався від системи Станіславського, але він пішов далі, закликавши відмовитися від «емоційної пам’яті». Основним постулатом його методики є вправи повторів, засновані на максимально щільному взаємодії акторів.

Є багато цікавих вправ, які входять в інтенсивний курс Володимира Зубкова. Наприклад, два партнера говорять один одному одні і ті ж речі до тих пір, поки їх емоційний стан не зміниться. Мейснер вважав, що актори діляться на два типи: ті, хто відразу виконують дію їх персонажа (кричать, стрибають і т.д.), і ті, хто спочатку розмірковують над роллю. Техніка якраз спрямована на негайну реакцію і комунікацію з партнером, тому що тоді актори поводяться правдиво в запропонованих обставинах. Вони повинні фокусуватися на об’єкті, а не на своїх словах. Мейснер говорив про це: «Унція дії варто фунта слів».

В якості викладача та ведучого майстер-класів за технікою Мейснера, Володимир Зубков затребуваний багатьма театральними закладами освіти (Інститут екранних мистецтв, Київський національний університет культури і мистецтв, Академія кіно та нових медіа та інші), театральними студіями та театрами — «ProEnglish», «Сузір'я», «Тисячоліття», «МаскамРад».

Володимир Зубков: «У минулому році мої студенти багато чого досягли всього за тиждень, і ми зрозуміли, що такі заняття затребувані. Цей курс допоможе акторові урізноманітнити свою творчу палітру, адже Мейснер закликає актора відштовхуватися від того, що відчуває партнер зараз і як той проявляє ці почуття. Гра актора стає природною і від цього максимально правдоподібною і ефективною, тому що „почуття правди“ виникає не з голови, а народжується на емпатичному рівні тут і зараз».

Серед голлівудських акторів і режисерів, які використовували або продовжують використовувати в роботі цю техніку, — Грегорі Пек, Сідней Поллак, Грейс Келлі, Меріл Стріп, Леонардо ДіКапріо, Наомі Уотс, Том Круз і багато інших.

На своїх курсах та майстер-класах Володимир ділиться секретами методики, демонструє основні вправи і розповідає про те, як це — працювати в Голлівуді!