Пленер об’єднав всю Україну

Музей-майстерня Івана Кавалерідзе (м. Київ) представляє колективну виставку за підсумками Міжнародного пленеру — симпозіуму «Очаків — 2021», яка є творчим звітом 30 талановитих митців із Азербайджану та України!

Пленер об’єднав всю Україну

— Для художника пленер — це, насамперед, обмін досвідом, — переконаний директор Музею-майстерні Івана Кавалерідзе, заслужений діяч мистецтв України Олександр Юнін. — Важливо відчувати лікоть колеги. Серед учасників пленеру були як зовсім молоді митці, що нині навчаються у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури України, так і заслужені та народні художники, серед яких Валерій Франчук, Анатолій Буртовий, Андрій Кулагін, Тетяна Діденко, Олеся Тищенко та багато інших. Також у пленері взяв участь художник з Азербайджану Аскер Джавадов.

Митець завжди вчиться, незалежно від звання, віку, статусу. А якщо художник вчиться, то він росте. На виставці представлені прекрасні роботи. Думаю, що не буде перебільшенням назвати деякі з них навіть геніальними. Ви лише подивіться на полотна народної художниці з Одеси Галини Кравченко. А Валерій Франчук фактично повернувся до тієї техніки, в якій він свого часу відбувся.

На відкритті виставки було багато гостей. Серед яких відомі мистецтвознавці, митці. Це все велика творча родина. А відбулися пленер і виставка завдяки керівнику Gallery Underground Валерію Махіну та арт-куратору проєкту, заслуженому журналісту України Сергію Коммісарову. Пан Сергій готував пленер, запрошував до участі в ньому художників, активно висвітлював цю подію в соціальних мережах.

Саме під час відкриття виставки Валерієм Махіним був оголошений конкурс для молодих митців, який триватиме до травня наступного року. Авторитетне журі відбиратиме кращі роботи, а переможці отримають премії — одну першу і по дві других і третіх, потім у нашому музеї відбудеться виставка їхніх робіт.

Не може на радувати широка географія учасників пленеру. В його роботі взяли участь митці з Києва, Одеси, Львова, Миколаєва, Дніпра та інших міст. Такими заходами ми не на словах, а на ділі утверджуємо гасло: «Схід і захід разом». Відбувається процес культурної дипломатії між різними регіонами. Ми обмінюємося своїми думками, роботами. Це дуже важливо.

Прекрасні художні пленери відбувалися в Очакові і раніше. А новий проєкт став нашою спільною роботою з уже згаданою одеською галереєю Underground. Пленер не закінчився в Очакові, а продовжився в Одесі. Це для нас теж дуже цінно, адже наш музей носить ім’я Івана Кавалерідзе. Його життя і творчість були пов’язані з Одесою, на Одеській кіностудії він зняв кілька своїх стрічок. Вже плануємо, яким буде пленер у наступному році. На згаданому відкритті виставки вже рекомендували трьох художників для участі в ньому.

Наш музей вже не вперше бере участь в організації та проведенні пленерів. До 130-річчя від дня народження Івана Кавалерідзе проводили пленер у місцях, де він знімав фільм «Пісня про Довбуша». Завдяки нам і нашим колегам з Музею Гуцульщини та отцю Івану з церкви у Криворівні цей пленер перетворився на науково-дослідницький проєкт. Ми віднайшли хату, де Іван Петрович зберігав свої кіношні речі. Нам показали місце однієї зі знімальних локацій. Дуже шкода, що ця стрічка роботи Кавалерідзе так і не дійшла до глядача.

2 листопада цього року плануємо відкрити виставку, присвячену 85-літтю від дня народження великої мисткині, талановитого викладача, народної художниці України Тетяни Голімбієвської. До експозиції увійдуть робити з колекцій трьох закладів — Музею-майстерні Івана Кавалерідзе, Музею родини Голімбієвських і Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури України. Сподіваюся, що будуть представлені роботи, які раніше ніде не експонувалися. Це її ескізи та графічні начерки. У виставці також представимо твори учнів художниці.

Крім цього плануємо цікаву виставку картин Юрія Качкіна — людини, яка пише місто Київ. Сподіваємося на спільні проєкти з Посольством Ізраїлю в України та народним художником Юрієм Соколовим.

Нині працюємо над великим проєктом, присвяченим 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди, 135-річному ювілею Івана Кавалерідзе та 100-річчю першого пам’ятника Григорію Сковороді у Лохвиці, роботи Івана Петровича. Вже наприкінці грудня плануємо відкрити виставку, присвячену Григорію Савовичу. У ній зголосилися взяти участь близько 70 митців, сподіваємось, що це буде не тільки Україна. Ведемо перемовини з багатьма виставковими залами України, аби після нашого музею виставку побачили і жителі інших міст.

Закликаю всіх ходити до музеїв, галерей, кінотеатрів, театрів, подорожувати Україною. Дуже важливо пізнавати своє, рідне. Нам є що подивитися у Дніпрі, Харкові, Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, маленьких містах та містечках. У нас багата національна культура, якою маємо пишатися.